Kaliteli uyku rüyasından koca bir sektör çıktı
Uzun yıllar mobilya sektörünün bir parçası olarak kendine yer edinen, mobilya alışverişlerinde hediye edilen yatak, artık başlı başına bir sektöre dönüştü ve mobilya pazarından daha hızlı büyümeye başladı. Özellikle uyku kalitesinin öneminin fark edilmesiyle beraber değişen müşteri alışkanlıkları, bel ve sırt ağrısı gibi sağlık sorunları yaşayanların ortopedik yatak ihtiyacının artması, turizm yatırımlarındaki yükselişle lüks ve konforlu bir uyku deneyimi sunulması gibi sebepler yatak pazarının büyümesinde itici güç oldu. Bütün bu taleplere cevap vermek için inovatif çözümler üreten, teknolojiyi odağına alarak yenilikçi ürünler sunulmaya başlayan şirketler ve e-ticaretin yaygınlaşmasıyla yatak sektörü büyüyen bir pazar haline geliyor. Türkiye'de yurt içindeki yatak tüketimi 2023 yılı itibarıyla 12 milyar TL'ye ulaştı. Dünya genelinde ise her yıl yaklaşık 240 milyon adet yatak üretilirken pazarın büyüklüğü ise 51 milyar doları buluyor. Yatak pazarında Çin 9,3 milyar dolar ile birinci, ABD 7,7 milyar dolar ile ikinci, Hindistan ise 1 milyar dolar ile üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye 408 milyon dolarlık hacmi ile on dördüncü sırada bulunuyor. Her yıl yaklaşık 9 milyon yatak üreten Türkiye, ürettiği yatakların yüzde 31'ini 50'den fazla ülkeye ihraç ederken, ihtiyacının yüzde 3'ünü de ithal ediyor.
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği Başkanı Osman Güler, ''Yurt içi ve yurt dışındaki yatak üreticilerine ham madde ve teknoloji üreten fabrikalara tedarik sağlayan ve geçen yıl 2,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren yatak yan sanayi sektörü, 3 milyar dolarlık dış satım hedefini, 2025'te gerçekleştirmeyi amaçlıyor'' diye konuşuyor. Türkiye, yatak yan sanayi sektöründe 2021 yılında 6'ncı sırada iken bugün Çin'den sonra ikinci konumda bulunuyor. Yatak sektörü; üretime tedarik sağlayan makine, kumaş, yay, sünger, iplik, kimya, elyaf ve diğer yardımcı ürünlerle yaklaşık 10 farklı alt dalı bünyesinde barındırıyor. Bununla birlikte yatak sektöründe; çarşaf, yorgan, yastık, yatak pedleri gibi temel ürünlerinin de büyümesi bekleniyor. 200'ün üzerinde üreticinin olduğu ve toplam 30 bine yakın kişiye istihdam sağlayan sektörde bağımsız yatak markalarının sayısı da hızla artmaya başladı. Şu an sadece yatak ve uyku ürünleri satan 50'nin üzerinde marka olduğu tahmin ediliyor. Bu markaların ise yaklaşık üç bine yakın mağazası bulunuyor.
ODAĞINDA UYKU TEKNOLOJİSİ VAR
Türkiye'de son yıllarda yatak sektörüne yön veren büyük firmalar arasına doğrudan yatak üzerine kurulmuş markalar dışında mobilyacılar da katıldı. Hatta büyüyen sektör, bir mobilya markasının tamamen yatak sektöründe faaliyet kararı almasını da beraberinde getirdi. 2017 yılında bir kırılma noktası yaşayarak mobilya sektöründen çıkıp yatak uzmanlığı üzerine yoğunlaşan Bambi Yatak, bu kararıyla Ar-Ge'de güçlenmeye, farklı materyalleri keşfetmeye, tüm iletişim adımlarını değiştirmeye başladı. Üretiminin yüzde 10'unu ihraç eden Bambi, üretim ve ihracatta ilk 3'te yer alıyor. İzmir'in Torbalı ilçesinde yer alan fabrikasında günlük bin 300 adet yatak, 800 adet baza ve 800 adet başlık üretiyor. Odağına uyku teknolojisini alan Bambi Yatak, yatak modellerinde manyetik siyah kum, bor madeni, Çankırı doğal kaya tuzu ve kapok ağacının lifi gibi doğal ham maddeleri kullanarak fark yaratmaya çalışıyor. Ürün yelpazesinde bebek yatağı, set, baza, başlık, komodin, ev tekstili ve aksesuar kategorilerinde ürünlerde mevcut olan Bambi Yatak, 2025'te yelpazesine yeni bir kategori daha ekleyecek. Yakın zamanda ürünleri arasına modüler ürün kategorisini de ekleyeceklerini aktaran Bambi Yatak Satış ve Pazarlama Direktörü Cem Baş,''Özellikle her alım gücüne yönelik ürün çeşitliliğimizin bulunması, sektördeki hedef kitleyi de kendimize çekmek adına son derece kıymetli. Biz modüler mobilya üretimine 2025 sonuna kadar başlayacağız. Bunun için çok büyük bir makine parkuru yatırımı yapacağız" diye konuşuyor.
MOBİLYACILARIN YATAK HAMLESİ
Kaliteli ve rahat uyku çözümlerine olan talebin farkına varıp Lova Yatak markasını kurma kararını alan Doğanlar Mobilya Grubu, bugün yılda yaklaşık yüz bin yatak üretimi gerçekleştiriyor. İnovatif ürünler sunan marka nem ve ısı yönetimi sağlayan kumaş teknolojileri, vücuda en doğru desteği sağlayan yay sistemleri, Latex, visco ve doğal içerikli malzeme katmanları ile farklı ihtiyaçlara yönelik ürünler tasarlıyor. Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su İsmail Doğan, "2025 yılında uyku deneyimini daha ileriye taşıyan yenilikçi teknolojilere ve çevre dostu, sürdürülebilir ürünlere portföyümüzde daha geniş yer vereceğiz. Doğal ve geri dönüştürülebilir malzemelerle üretilen yataklarımız sayesinde hem konforu hem de çevresel sorumluluğu bir araya getirerek, sağlıklı bir uyku sunmayı hedefliyoruz. Gelişmiş uyku teknolojileriyle desteklenen, enerji tasarruflu ve uzun ömürlü ürünlerimizle, geleceğe duyarlı bir yatak koleksiyonu oluşturacağız" diyor.
1957 yılında mobilya üretimine başlayan İstikbal Mobilya, yatak sektöründeki büyümeye dahil olmak ve yatak üretimlerini artırmak için 5 üretim tesisi olan, uyku ve konfor laboratuvarı bulunan bir markaya dönüştü. Kalite laboratuvarlarında bulunan 35 farklı test cihazıyla kumaşlar, ham maddeler, panel ürünleri, döşemeli ve yatak ürünlerinin testleri titizlikle yapıp, kalite standartlarını yükseltmeye çalışıyor. Kayseri, Diyarbakır ve Adapazarı tesislerinde günlük 2 bin 500, haftalık 12 bin 500 yatak üreten İstikbal Mobilya'nın portföyündeki yenilikçi uygulamalar arasında, "cell pocket" yay sistemi, yatak pedinde el işçiliği "tufting" yöntemi, "Megacelli" yatak çalışmasıyla 26 cm yüksekliğinde sünger yataklar ve Türkiye'de ilk kez baskılı fermuar uygulaması bulunuyor.
YENİ FABRİKA
Yataş Grup, bugün hem mobilya hem de yatak sektöründe faaliyetlerine devam ediyor. 2024'te yüzde 32 büyüyen Yataş Grup, 2024'te Ar-Ge tarafına 143 milyon lira, toplamda ise 710 milyon lira yatırım yaptı. Teknolojiye ve Ar-Ge'ye yaptığı yatırımlar ile bugün 22 saniyede bir yatak üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye'de 76 ilde 357 Yataş Bedding mağazası ve Enza Home mağazaları içinde yer alan Yataş Bedding mağazalarıyla toplam 609 satış noktasında ürünlerini satıyor. Toplamda 1 milyon adetlik üretim kapasitesiyle bu alanda Avrupa'nın büyük yatak üreticilerinden biri olduklarının altını çizen Yataş Bedding Pazarlama Direktörü Selmin Gündoğdu, bugün tesislerinde 22 saniyede bir üretim gerçekleştirdiklerine de vurgu yapıyor.
Yataş Grup olarak, 2024 yılını güçlü yatırımlar ve sürdürülebilir büyüme ile tamamladıklarından bahseden Gündoğdu,''Kayseri İncesu OSB'de inşa ettiğimiz Türkiye'nin tek çatı altındaki en büyük kapalı sünger fabrikası, bu yıl hizmete girecek. 2024'te Ar-Ge tarafına 143 milyon lira, toplamda ise 710 milyon lira yatırım yaptık. Bu yıl 150 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. Aynı zamanda omurga sağlığına yönelik Spin Care 360 omurga dostu yatakları, doğal ham madde ile üretilen yataklarımız ile birlikte hijyen teknolojisine yönelik özel yataklarımız da yeni ürünlerimiz arasında yer alacak. Sporculara özel ürettiğimiz yatak Athletic ile ilgili de özel bir çalışma yapıyoruz çok yakında duyuracağız" diye konuşuyor.
MAĞAZA SAYISI ARTIYOR
İlk yatak mağazalarını 2006'da açmaya başlayan İşbir Yatak'ın, bugün Türkiye'de 241 uyku merkezi, yurt dışında ise Benelux ülkelerinde 30 satış noktasının yanı sıra, Fransa ve Almanya'da ikişer, Kıbrıs'ta üç, Bulgaristan, Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Romanya, Macaristan, Dubai, Kosova ve Suudi Arabistan'da da satış noktaları mevcut. 2024 yılında ciroda yüzde 66 oranında büyüme kaydeden İşbir Yatak, 2025 yılında yüzde 10 reel büyüme hedefliyor. Uzmanlık alanı Visco yataklar olan olan İşbir Yatak, portföyünde Viscoelastik bazlı Visco Star yataklar, Hibrit Yataklar ve Yaylı yataklar olmak üzere 4 ana kategori bulunuyor. İşbir Yatak'ın yanı sıra, şu anda yurt içinde 40 Ergo Yatak Merkezi mevcut. Ergo Yatak ise 80 yeni mağaza daha açarak toplamda 120 Yatak Merkezi sayısına ulaşmayı planlıyor.
15 milyon euro yatırım ile Yalova'da kurulan ve 2017 yılından bugüne kadar 600 satış noktasına ulaşan Armis Yatak, geçtiğimiz yılı toplamda 32 ülkeye ihracat yaparak ve ihracat oranını 2023'e kıyasla yüzde 60 artırdı. Armis Yatak'ın bu yıl ki büyüme hedefi yüzde yüz gözü ise Balkanlar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Orta Avrupa üzerinde. Bu yıl 700 satış noktasına ulaşmayı ve üretim kapasitesini yüzde 20 artırmayı hedefliyor.
Dünya yatak pazarının 2028'de 77,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Osman Güler
Uluslararası Yatak Endüstrisi Derneği Başkanı
Cem Baş
Bambi Yatak Satış ve Pazarlama Direktörü
İsmail Doğan
Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO
Selmin Gündoğdu
Yataş Bedding Pazarlama Direktörü
YATAK MARKALARININ GELECEK PLANLARI
MARKA ADI |
YATAK ÜRETİM SAYISI |
TÜRKİYE'DE MAĞAZA SAYISI |
YURT DIŞINDA |
2025 HEDEFİ |
Armis Yatak |
Günlük 600+üretim |
600 mağaza |
- |
2025 yılı içerisinde kapasitesini yüzde 20 oranında artırmayı hedefliyor. |
Bambi Yatak |
Torbalı'daki fabrikada günlük 1300 adet yatak üretiliyor. |
770 mağaza |
30 farklı ülkede 300 satış noktası |
Mevcut satış noktalarını yüzde 10 oranında artırmayı planlıyor. Yurt dışında yıl sonuna kadar 50 satış noktasına daha ulaşmayı hedefliyor. |
Lova Yatak |
Yılda yaklaşık 100.000 adet yatak üretiyor. |
120 mağaza |
6 monobrand mağaza ve 73 corner mağaza |
Yeni satış noktaları açmayı ve pazar payını artırmayı planlıyor |
İstikbal |
Kayseri, Diyarbakır, Adapazarı Tesislerinde günlük 2500 haftalık 12500 adet üretiliyor. |
700'e yakın mağaza |
60 ülkede 170'e yakın mağaza |
Suriye'nin Şam, Halep, İdlib, Hama, Humus ve Lazkiye şehirlerinde 6 mağaza açmayı, 3 yıl içinde 20'den fazla mağaza açmayı planlıyor. |
İşbir Yatak |
Yıllık üretim kapasitesi 170 bin yatak. |
241 uyku merkezi |
Benelux ülkelerinde 30 satış noktası. |
2025 yılında yüzde 10 reel büyümeyi ve Türkiye'de 50 yeni mağaza açmayı hedefliyor. |
Konfor Yatak |
Günlük 3 bin yatak üretimi |
34 kentte 70'e yakın mağaza |
Irak, Güney Afrika, İngiltere ve Azerbaycan gibi ülkelerin olduğu |
2025'te 100 mağaza açmayı planlıyor. 2 yıl içinde Hindistan'da 15 mağaza açmayı hedefliyor. |
Yataş |
22 saniyede bir üretim gerçekleştiriliyor. |
76 ilde 357 mağaza ve 609 satış noktası |
34 mağaza, 46 corner Mağaza |
2025 yılında yurtiçinde ve yurt dışında 60 satış noktası daha açmayı hedefliyor. |
Weltew Home |
Ayda 2.500 adet yatak |
156 mağaza |
4 kıtada 250 mağaza |
2025 yılı için ihracat hedefi 25 milyon dolara ulaşmak |