AYFER ARSLAN

AYFER ARSLAN

Finans Caddesi

ayfer.arslan@inbusiness.com.tr
07.04.2025 | Pazartesi

Aya 18 kere gidip gelmek

Tam finans ceo’su karamanlı’ya göre, faktoringde dijitalleşmenin yanı sıra saha ziyaretleri de sağlıklı kredi kararı verebilmek açısından önemli. karamanlı, “kobilere ulaşabilmek için her yıl, aya 18 kere gidip gelmiş kadar benzin harcıyoruz” diyor.

Son yıllarda finansal okuryazarlığın gelişmesiyle banka dışı finans sektörünün de bilinirliği arttı. Özellikle ticari bankacılık tarafında KOBİ'ler, leasing ve faktoring gibi alternatif finansman çözümlerini daha fazla kullanıyor. Alternatif finansmana olan talep, sektörün büyüme verilerine de yansırken, faktoring ise banka dışı finansın en hızlı büyüyen sektörleri arasında.

Finansal Kurumlar Birliği'nin (FKB) 2024 yıl sonu verilerine göre, faktoring sektörünün aktif büyüklüğü yüzde 47,6 artış ile 315,9 milyar TL'ye yükselirken, işlem hacmi yaklaşık yüzde 51,1 artışla 1 trilyon 238 milyar TL'ye ulaştı. Büyüme potansiyeli sektöre olan yabancı sermaye ilgisini de artırdı. Geçen yıl MENA bölgesi ve Mısır'ın ilk unicornu ve fintek şirketi MNT-Halan'ın yaklaşık 13 yıldır sektörde faaliyet gösteren Tam Finans Faktoring'i satın alması, yabancı sermaye ilgisinin güzel bir örneği… Şirketin CEO'luğunu ise Bilkent Bilgisayar Mühendisliği mezunu Hakan Karamanlı yürütüyor. Uzun yıllardır bankacılık sektöründe IT ve operasyondan sorumlu üst düzey hizmetlerde bulunan Karamanlı, 6 yıldır Tam Finans CEO'su olarak görev yapıyor.

TİCARETİ FİNANSE EDİYOR

FKB Yönetim Kurulu üyesi de olan Karamanlı, sektörün başarısını, bankalara kıyasla doğrudan ticareti finanse etmelerine bağlıyor. Karamanlı'ya göre, şirketlerin büyümesi için önünde iki seçenek var: Özkaynak ve krediler. Özkaynaklar yetersiz kalınca KOBİ'ler kredi ile büyümek zorunda. Ancak finansmana ulaşmak o kadar kolay değil. Her şirketin bankaların kapısından içeriye giremediğini ve bazı kriterlere takıldığını belirten Karamanlı, "Bu noktada da faktoring şirketleri gerçek anlamda daha az formalite ile kredi imkanı sunarak adeta KOBİ'lerimize can simidi oluyor" görüşünü savunuyor. Çok hızlı bir şekilde müşteri taleplerine yanıt verdiklerini ve kredi riskini değerlendirirken müşteriden ziyade ticaretin kredibilitesine baktıklarını söyleyen Karamanlı'ya göre, faktoringin en büyük avantajı teminat olmaması. Geçen yıl KOBİ'lere 1,5 milyar dolar finansman sağladıklarını belirten Karamanlı, "Bunu 51 bin farklı işletmeye dağıttık. Ortalama 30 bin dolar verdik. Bunların yüzde 40'ının bankalarda kredi riski yok çünkü kredi alabilecek yeterli skora sahip değiller. Yüzde 25'i bir seneden daha yeni kurulmuş firmalar, banka kredisi alabilecek düzeyde henüz yeterli mali veriye sahip değiller. Yüzde 8'i ise bankalar tarafından yasal takipte. Yani bankaların kapısından içeri girme şansları yoktu. Biz de ticaret yapmış ve alacağı doğmuş bu firmalara finansman sağlayarak çarkın dönmesini sağladık" diyor. TAM Finans'ın 2025 yılında hedefi ise 70-80 bin müşteriye ulaşmak.

SEKTÖRÜN İLK AR-GE MERKEZİ

Banka dışı finans kurumları arasında Türkiye'nin ilk Ar-Ge merkezini kurarak sektörde önemli bir ilki gerçekleştirdiklerini anlatan Karamanlı, konuşmasında sık sık sektörün gelişimi açısından teknolojinin önemine vurgu yapıyor. Faktoring sektörünün dijitalleşme anlamında yolunun çok açık olduğunu söyleyen Karamanlı, "Biz 5 yıl önce sektörde ilk 10'a giremez iken, 5 yıl sonra sektörün müşteri sayısı anlamında yüzde 50'sini geçmiş bir şirket haline geldik. Bu başarının arkasında teknolojiye verdiğimiz önem yatıyor ve farklı faktoring şirketlerinin de bu alana yatırım yapmaları bizleri mutlu ediyor" diyor.

Karamanlı, teknoloji yatırımları sayesinde kredi kararlarını daha doğru ve sağlıklı verebildiklerini belirtiyor. Şirketin en önemli ürünü ise 'Skor Kart' uygulaması. Bu uygulama sayesinde finansman için başvuran şirkete 30 saniyede geri dönüş sağlanıyor. Onaylanması halinde ise para müşterinin hesabına 10 dakikada geçiyor.

MÜŞTERİYE DOKUNMAK

Karamanlı'ya göre, pandemi KOBİ'lerin dijitalleşmesine çok büyük katkı sağladı. Müşterilerin yüzde 95'i işlemlerini mobil uygulamadan yapıyor. Ancak dijital kanalların yanı sıra müşteriye birebir dokunmak da önemli ve bu yüzden şubeleşme faaliyetleri de tam gaz devam ediyor. Halen 42 olan şube sayısını, yıl sonunda 49'a çıkaracaklarını dile getiren Karamanlı, şu tespitlerde bulunuyor: "Teknolojiye yatırım yapıyoruz ama aynı zamanda sahadayız. 850 çalışanımız var, yıl sonunda bin kişiye yaklaşacağız. Ayda 70-80 bin müşteri ziyareti yapabilir hale geldik. Saha ziyaretleri özellikle müşterilerin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek açısından oldukça kritik. Kobileri görmeniz, anlamanız ve hissetmeniz çok önemli. Her şey teknoloji ile olmuyor. İhtiyaçları bizzat anlamanız lazım. Bizim Skor Kartımızın 'Hayır' dediği bir müşterimizi, satış ekibimiz yerinde görüp ziyaret ederek olumluya çevirebiliyor. Küçük ölçekli kobilere ulaşabilmek için her sene aya 18 kere gidip gelecek kadar benzin harcıyoruz."

Şirketin 2025 yılı hedeflerinden birisi de Tam Birlik adında kurdukları şirket ile tarımın finansmanına odaklanmak. Şu ana kadar 800 tarım bayisi ile anlaşma sağladıklarını söyleyen Karamanlı, çiftçiler ile bayiler arasındaki ticareti kolaylaştırmayı hedeflediklerini aktarıyor. Ayrıca bu yıl bir de fintek şirketi kurmayı planlayan Tam Finans, bununla ilgili hazırlıklarına devam ediyor.

BİZE ULAŞIN