Temposu her daim yüksek
Athleisure (spor şıklığı) trendine olan eğilim, spor perakendesinde bir dönüşüm yarattı. Önceden sadece spor yapanlar üzerinde gördüğümüz hoodie ve sneakerları bugün iş insanlarının toplantı kombinlerinde görmek bile mümkün. Bu eğilim pazarın büyüme rakamlarına da yansımış durumda. Bugün Türkiye'de spor perakende pazarının büyüklüğünün 2.5 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri pandemiden bu yana sektörün her yıl yüzde 10 büyüdüğünü belirtiyor. Bu büyüme ivmesi bir yandan markaların mağazalaşma anlamında iştahını kabartırken, diğer yandan yeni markaların Türkiye pazarına ardı ardına girmesini de beraberinde getidi. Geçtiğimiz yıl Fiba Perakende, Soho Group'un Los Angeles merkezli spor giyim markası Alo Yoga'yı Türkiye'ye getirip mağazalar açmaya başladı. Bu yıl ise koşu markası HOKA, Türkiye pazarına Sportive ile giriş yaptı. Amerikalı bir outdoor giyim markası olan Merrell, Olgar ve SPX güvencesiyle bu yıl ilk mağazasını açtı. Kanada merkezli Lululemon da Fiba Perakende çatısı altında Türkiye'de ilk mağazasını açtı. Son olarak ise İsviçreli marka On Türkiye'ye giriş yaptı. Marka, Beymen, Vakkorama, SPX gibi satış noktalarında yer alacak.
REKOR BÜYÜME
Türkiye'nin hareket haritasını Future Bright ile çıkaran MAC'in araştırması, Türkiye'deki dinamik kitlenin son 5 yılda artığını gösteriyor. Araştırmaya göre, 2019 yılından 2024'e kadar spor yapanların oranı yüzde 26'dan yüzde 35'e yükseldi ve 2024 itibarıyla Türkiye'de 18-65 yaş arası nüfusu oluşturan 58,1 milyon kişinin 20,3 milyonu aktif spor yapıyor. Ayrıca aktif olarak ilgilenilen spor dalları da gittikçe çeşitlenmiş durumda öyle ki bu dinamik kitle yürüyüş dışında 62 farklı spor branşıyla etkileşim içinde. Bu çeşitlilik spor perakendesi içinde diğer pazarların büyümesini de destekliyor. Bu sporlara ilginin artması kaliteli spor ekipmanlarına olan talebi de artırıyor. Son yıllarda spor perakende markaları hem mağaza hem çalışan sayısında rekor büyüme oranları açıklıyor. Örneğin dünyanın önde gelen spor perakendecilerinden biri olan ve Türkiye operasyonları Eren Perakende tarafından yürütülen Intersport, Türkiye'ye geldikten sonra iki yıl içinde artırdığı mağaza ve çalışan sayısıyla iki kat büyüme gerçekleştirdi. Spor perakendesindeki büyümeyi fark ederek 2023 yılında bu pazara Boyner Dynamic ismi ile yatırım yapan Boyner, iki yılda spor giyim kategorisinde adet bazında yüzde 43, ciro bazında ise yaklaşık 3,5 kat büyüdü. 2025 yılına güçlü bir şekilde başlayan SPX, 2024 yılı cirosunu bir önceki seneye kıyasla yüzde 70 büyüterek 4 milyar TL ile kapattı. Sneaks Up, 50 mağaza ile giriş yaptığı 2024 yılını 63 mağazayla tamamlayarak 2024 yılını TL bazında yüzde yüz büyüme ile kapattı. Bad Bear ise e-ticaret operasyonlarını büyüttüğü ve MENA bölgesi başta olmak üzere yurt dışı operasyonlarına ağırlık verdiği 2024 yılını 260 milyon TL ciro kapattı.
SESSİZ YARIŞ
Spor perakendesinde şirketler mağaza sayısını artırmak için de sessiz bir yarış içinde. 35 yıl önce bir perakende mağazası ile yolculuğuna başlayan SPX, bugün yurt içinde 47, yurt dışında ise altı olmak üzere toplamda 53 mağazaya ulaşmış durumda. İstanbul ve İzmir'de iki yeni mağaza açmayı hedefleyen SPX, Kazakistan'daki mağazalaşma faaliyetlerine devam ederken, aynı zamanda Kırgızistan, Tacikistan, Azerbaycan gibi Türk Cumhuriyetleri ve Türkiye'ye yakın bölgelerde bayilik çalışmalarına yoğunlaşacak. SPX CEO'su Barış Andırınlı, çocuk spor giyime yönelik ihtiyacı karşılamak adına SPX Kids konseptini devreye aldıklarının da bilgisini veriyor. "Türkiye'de, Covid-19 sonrası dönemde hem spor giyime hem de rahat giyime olan ilgi ciddi şekilde arttı. Bu artışın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngörüyoruz" diyen Andırınlı, Türkiye'de spor giyim sektörünün önümüzdeki beş yıl boyunca yıllık ortalama yüzde 10 oranında reel büyüme göstereceğini beklediklerini söylüyor ve bu doğrultuda mevcut markalarının büyümesine odaklanırken aynı zamanda yeni ve prestijli markaları da Türkiye'deki müşterileriyle buluşturmayı hedefliyor. 2024 yılında, İtalya'nın yelkencilik giyim markalarından SLAM'ı ve İngiltere'nin önde gelen yoga giyim markası Sweaty Betty'yi Türkiye pazarına sunan SPX, bu yıl ise koşu ayakkabı markası olan Saucony'yi müşterileriyle buluşturarak ürün portföyünü genişletecek.
LOJİSTİK MERKEZİ AÇACAK
Sneaker tutkusuyla sektöre giriş yapan Sneaks Up bugün; Nike, Jordan, Adidas, Puma, Champion ve New Balance gibi markaların yer aldığı geniş bir seçkiye dönüştü. Ancak sadece ayakkabı değil hoodie, jogger pantolon, t-shirt gibi rahat ürünlere olan ilginin artması Sneaks Up'ın sneaker dışında da büyümesini gerçekleştiriyor. Öyle ki Sneaks Up'da bugün tekstil ürünlerinin stok hacmi sneakerların üzerine çıkmış durumda. 2025 itibarıyla mağazasını 80 yükseltmeyi, 200 yeni istihdam yaratmayı ve TL bazında yüzde 50 büyümeyi öngörüyor. Sneaks Up Kurucu Ortağı ve CEO'su Mustafa Ünal, bu büyümeyle birlikte robotik sistemlerinde entegre olduğu yeni lojistik ve depolama merkezini 2025 yılı içerisinde açacaklarını söylüyor. '"Bu da tüketicilerimize e-ticaret alışverişlerinde daha hızlı hizmet vermemizi sağlayacak'" diyen Ünal, 2025'i dijital altyapı ve müşteri deneyimi gibi alanlardaki yatırımlarını sürdürdükleri ve yapay zeka ile kişiselleştirilmiş müşteri deneyimi sunacakları bir yıl olarak kurguladıklarını ifade ediyor. Gelecekteki mağazalarını çoğunlukla Anadolu illerinde açmayı düşünen Sneaks Up, 5 yıl içinde ise 10'a yakın ülkede olmayı hedefliyor.
YENİ MARKA LİSANSLARI ALIYOR
Flo Group bünyesinde 2014 yılında pazardaki potansiyeli fark ederek kurulan In Street, geçen 10 yılın ardından yurt içinde 166 yurt dışında 33 mağazasıyla toplamda 199 mağazaya ulaştı. Onuncu yılında ise In Street konseptini en iyi şekilde göstereceği mağazasını açmaya koyulan marka, İstiklal Caddes'inde bulunan eski Flo mağazasını In Street'e dönüştürmeye karar verdi. Mayıs 2024'te açılan mağaza 3 bin metre kare büyüklüğündeki mağaza dijital konseptiyle müşterilerini teknoloji ile bir araya getiriyor. Mağaza içerisinde yer alan dijital ayna ile ayakkabıları giymeden deneyimleme imkanı sunuyor. Dijital ayak ölçüm cihazı da ayak ölçüsünü doğru bir şekilde bulmaya yardımcı oluyor. Toplam 4 bin 700 ürünün olduğu mağaza, hızlı hareket edilebilmesi için cep depolara sahip. Flo Group, aynı zamanda yurt dışı operasyonlarını gerçekleştirmek ve gittiği yerlerde güçlü bir spor giyim oyuncusu olmak için anlaşmalarına devam ediyor. 2019'dan beri elinde Nine West, Lotto ve Reebok gibi markaların geniş bölgesel lisans haklarını bulunduran Flo Group, son olarak bu yıl Autthentic markaları olan Quiksilver, DC Shoes, Roxy, Billabong, RVCA ve Element'in, Bağımsız Devletler Topluluğu (CIS) ve Kuzey Afrika'da yer alan 18 ülkede lisans haklarını ve mevcut mağazalarını da devraldı.
ŞIKLIĞA RAHAT DOKUNUŞ
Koton, Defacto, LC Waikiki, Boyner, Penti, Inditex Grubu kategorilerini spor giyim ile çeşitlendirerek, kendilerine dinamik bir alan yaratmaya başladılar. LC Waikiki 2011 yılında Active Sport koleksiyonu ile spor giyime giriş yaptı.
2024 verilerini açıklayan LCW.com'da, 50 milyon adet satışın gerçekleştiği spor giyimde en çok tercih edilen ürünün tayt, spor ürünlerinde ise en çok beyzbol sopası, badminton topu ve matara olduğu gözüküyor. Koton'un sportif çizgisini 2016'da yakaladı. Defacto ilk Defacto Fit spor mağazasını 2020'de açarak spor giyime dahil oldu. Penti, 2019'da kategorisine spor bir dokunuş yaptı ve bugün aktif ve rahat giyimin ciro içinde yüzde 7 gibi payı var. Boyner ise 2023 genç nüfusun yoğunluğuna ve sportif yaşama adapte olarak Boyner Dynamic ile değişimi başlattı ve iki yıl içinde yüzde 43, ciro bazında ise yaklaşık 3,5 kat büyüdü. 2024'te toplam satışlarında yüzde 65 büyüme online satışlarda ise yüzde 76 artış yakalayan Boyner, online satışların toplam satışlar içindeki payı yüzde 28'e ulaştı. Boyner Büyük Mağazacılık CEO'su Eren Çamurdan, yeni nesil mağazacılık konseptini Anadolu'da yaygınlaştırarak, Boyner Dynamic ve Boyner Dynamic Teen mağaza sayısını artıracaklarını söylüyor. 2024'te 33 milyon ürün sattıklarını belirten Çamurdan, en çok satış yapılan ürün grupları arasında 1,6 milyon adet ile denim, 1,1 milyon adet ile çanta, 850 bin adet parfüm ve 750 bin adet sneaker olduğu bilgisini veriyor.
Türkiye'de spor perakendesi pazar büyüklüğünün
2.5 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
Sektör temsilcilerine göre pandemiden bu yana spor perakendesi her yıl yüzde 10 büyüyor.