FATOŞ BOZKUŞ

FATOŞ BOZKUŞ

BUSINESS TALKS

fatos.bozkus@inbusiness.com.tr
03.02.2025 | Pazartesi

IoT ve yapay zeka yatırımı

Vestel, teknoloji ve tasarımla global bir teknoloji şirketi olmayı kendine hedef olarak belirlemiş bir şirket. Bunun için yeni iş alanlarına yatırım, yeni coğrafyalara açılım, alt lisansı markalarla büyüme ve yeni iş birlikleri kurma yönünde çalışılıyor.

20 bin kişinin çalıştığı ve geçen yıl adetsel olarak yüzde 10 büyüme gerçekleştiren şirket IoT (Nesnelerin İnterneti) ve yapay zeka çözümleri sayesinde, kullanıcıların uzun vadeli verimlilik ve maliyet avantajlarından faydalanmalarını sağlayarak, kullanıcı deneyimini de yeniden tanımlıyor. Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu, şirketin vizyonunu "Yapay zeka teknolojileri, Vestel ürünlerini yalnızca daha akıllı kılmakla kalmıyor, aynı zamanda her kullanıcıya özel, kişiselleştirilmiş deneyimler sunuyor. Bu yaklaşım, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmayı ve sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını desteklemeyi hedefliyor" sözleriyle ifade ediyor. Öyle ki Vestel akıllı ürünleri, enerji ve su tüketimini anlık olarak takip etmeyi mümkün kılıyor, yapay zeka destekli uygulamalarla gıda israfını önlüyor.

Sağlık Teknolojileri

Uylukçuoğlu, "Vestel Akıllı Yaşam ve Veezy uygulamalarıyla kullanıcılarımıza Vestel markalı akıllı ürünlerini tek platformdan takip etme ve yönetme imkanı sunuyoruz. Bu yenilikçi uygulamalar sayesinde tüketiciler, ürünlerimizin aktif enerji ve su tüketimlerini kolayca ölçümleyebilir, enerji tüketimlerini kWh ve tutar cinsinden detaylı şekilde görüntüleyebilir" diyor. Uygulamanın ilk etapta çamaşır makineleri ve klima ürünlerinde başladığının altını çizen Uylukçuoğlu, Şubat ayında bulaşık makinesi ve kurutma makinelerini de kademeli olarak uygulamaya almayı hedeflediklerini aktarıyor.

Sağlık teknolojileri hem bireylerin yaşam kalitesini artırma hem de sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırma potansiyeline sahip önemli bir alan olarak öne çıkıyor. Vestel bu doğrultuda, erken müdahalenin önemine inanarak zindelik ürün portföyünü genişletmeye devam ediyor. Vestel, ürün gamındaki akıllı saat ve hava temizleyici cihazlarına ek olarak, tansiyon ve EKG ölçebilen yeni nesil akıllı saatlerle kişinin performansını ve stres seviyesini ölçen vital ölçüm bantlarını bu yıl içerisinde kullanıcılarına sunmayı hedefliyor. Vestel'in, 2025 yılında akıllı evcil hayvan ürünleri kategorisini de kullanıcılarıyla buluşturacaklarından bahseden Uylukçuoğlu, "Bu kapsamda geliştirilen Akıllı Mama Kabı, Akıllı Evcil Hayvan Su Pınarı ve Akıllı Kedi Tuvaleti'yle evcil hayvan sahiplerinin hayatını kolaylaştırmayı ve hijyen standartlarını yükseltmeyi amaçlıyoruz" diye konuşuyor.

Yerel Ekonomiye Katkımızı Artıracağız

Dünyada PC satışlarının 2024 yılında yaklaşık 260 milyon adede ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye'de ise toplam PC pazarının yüzde 14 küçülerek yaklaşık 2.5 milyon adet civarına düştüğü söyleniyor. Bilgisayar pazarında yüzde 24 paya sahip olan Lenovo Türkiye'nin 2024 yılı performansında ise adet olarak yüzde 2 ve ciroda yaklaşık yüzde 8 büyüme beklentisi mevcut. Geçen yıl globalde ve Türkiye'de, yapay zeka ve hibrit çalışma çözümlerine odaklandıklarını söyleyen Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, yılı nasıl geçidiklerini şöyle anlatıyor:
"Lenovo olarak, teknoloji ve inovasyon alanında da büyüyen ihtiyaçları karşılamak ve sağlık, enerji, iklim bilimleri gibi sektörlerde çözüm üretmek amacıyla ARF süper bilgisayarı ürettik. Bu iş birliğinde ARF süper bilgisayar ile Türkiye'nin araştırma ekosistemine hizmet sağlanacak. Bu başarı hem TÜBİTAK'ın hem de Lenovo'nun yüksek performanslı bilgi işlemiyle dünya çapındaki liderliğinin bir kanıtı niteliğinde. Bunların yanı sıra Arf Hesaplama Kümesi isimli Lenovo süper bilgisayar, dünyada Top500 süper bilgisayar listesine 313'üncü sıradan giriş yaptı."

Yeni İş Birlikleri

2025 yılının teknolojide dönüşümü hızlandırdıkları ve geleceğin ihtiyaçlarını bugünden şekillendirdikleri bir dönem olacağını söyleyen Hantaloğlu, bu kapsamda yatırımlarını üç ana başlık altında yapacaklarının üzerinde duruyor: Yapay zeka ve veri odaklı çözümler, sürdürülebilirlik, ülke ekonomisine ve inovasyona katkı...

Sürdürülebilirlik hem Lenovo'nun hem de teknolojinin geleceğinde kritik bir rol oynuyor. 2025 yılına kadar, karbon nötr hedeflerine ulaşmak için ürün tasarımından üretime, lojistikten geri dönüşüme kadar tüm süreçlerimizi çevre dostu hale getirmek için yatırımlar yaptıklarını hatırlatan Hantaloğlu, Türkiye'de de bu hedef doğrultusunda müşterilere enerji verimliliği yüksek, sürdürülebilir ürünler sunmayı amaçladıklarının altını çiziyor.

Türkiye, teknoloji alanında stratejik bir pazar. 2025 yılında, Türkiye'deki iş ortaklarıyla iş birliğini artırarak yerel projeler geliştirmeye devam edeceklerinin bilgisini veren Hantaloğlu, "Eğitim sektörüne özel çözümler ve KOBİ'lere yönelik teknolojik dönüşüm programlarımız, bu yatırımların bir parçası olacak. Ayrıca, global üretim ağımızı destekleyen projelerle yerel ekonomiye olan katkımızı artırmayı planlıyoruz" diye konuşuyor.

Bayilerle Sözleşmelerin Yenilenme Yılı

Akaryakıt sektörünün gündeminde son yıllarda alternatif yakıtlı araçlar ve özellikle elektrikli dönüşümü var. Son iki yılda Türkiye'de bu araçlara yönelik çok önemli altyapı yatırımları gerçekleştirildi, pek çok yeni oyuncu piyasaya girdi. Ancak bu yıl gördük ki, bu dönüşüm uzun zaman alacak, zira trafiğe yeni çıkan araçların sadece 100.000'i elektrikli. Türkiye'de toplam araç parkının 31 milyonu aştığı göz önüne alındığında, dönüşümün tamamlanması için önlerinde uzun bir yol olduğunu söyleyen Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, "Dolayısıyla petrol sektörüne yaptığımız yatırımların sürmesi şart. Ancak öngörülemeyen müdahale ve globalde olmayan yatırım mecburiyetleri, sektörün sürdürülebilir bir büyüme için yapması gereken iyileştirmeleri ertelemesine sebep oluyor" diye konuşuyor.

2024 sonu rakamları henüz açıklanmasa da Çifçi sektördeki büyümeyle ilgili şu bilgileri paylaşıyor: "Sektörün lokomotif yakıtı olan motorinde sadece yüzde 1 civarında bir büyüme olacak diye öngörüyoruz, OtoLPG talebi ise aynı oranda daralıyor. Benzinde ise güçlü büyüme devam ediyor, bu yıl yüzde 20'nin üzerinde büyüme gerçekleşti. Yıl içinde dağıtım tarafında iki önemli devralma yaşandı. Rafineri, depolama, dağıtım şirketi ve bayi sayılarında önemli bir değişim yaşamadık. Ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle işini durdurmak, devretmek hatta kapatmak zorunda kalan akaryakıt istasyonları artıyor."

250 milyar TL'lik bayrak değişimi

2025 yılının henüz başındayız, ancak hem global hem de yerel gelişmeler sektörün hareketli bir yıl geçireceğini gösteriyor. Sektördeki önemli konulardan biri dağıtım şirketlerinin bayileri ile yaptığı sözleşmelerin önemli bir kısmının sona ermesi nedeniyle neredeyse 250 milyar TL'lik bir ticaret hacminin bayrak değiştirme olasılığı. Altyapı yatırımlarının büyük bir bölümü tamamlandığı için pek çok istasyon sadece kurumsal kimlik değişimi ve tadilatlarla kolayca bayrak değiştirebiliyor. Bu nedenle şirketler cazip satış koşulları, ürün ve hizmet çeşitlendirmesi ve marka iş birlikleriyle yaratılan ek gelirleri kullanarak bayileri cezbetmeye çalışıyor.

Kadoil de yeni güçlü bayilerle çalışmak için stratejisini oluşturmuş. Çifçi, "Türkiye genelindeki istasyon ağımızı güçlü perakendeci bayiler ile büyüteceğiz. Bunun için de ana yollar ve büyükşehirler için farklı yatırım alternatifleri oluşturuyoruz. Bir proje ekibi oluşturduk ve piyasayı gün gün takip ediyor, ihtiyaca özel anlaşmalar önermeyi planlıyoruz" diye konuşuyor.

BİZE ULAŞIN