Global marka olma yolunda
Madame Coco CEO’su Cemal Cem Işık, “Hedefimiz kendi alanımızda global bir marka haline gelmek” diyor.
English Home'u 2009 yılında Turgut Aydın Holding'e satan İlhan Tanacı tarafından 2011 yılında kurulan Madame Coco bugün ev tekstili ve dekorasyon sektörünün en önemli oyuncularından biri. 50'si yurt dışında olmak üzere bugün 450 mağazası bulunan şirket hedefini yurt içinde Anadolu'ya, yurt dışında ise Benelux ülkelerine çevirmiş durumda. Yakın zamanda Hollanda'da da mağaza açan marka yönetimi Fransa, Almanya, İspanya ve Portekiz'de de yıl bitmeden mağaza açma hedefinde. Madame Coco CEO'su Cemal Cem Işık, "Şu anda 22 ülkede varız. Hedefimiz kendi alanımızda global bir marka haline gelmek" diye konuşuyor.
Geçen yıl internet sitelerini yenilediklerini ve 2023'te cirolarının yüzde 20-25'inin yaptıkları yatırım sayesinde sade ve kullanıcı dostu hale gelen bu siteden geldiğini ifade ediyor. Bugün cironun yüzde 9'unun yurt dışı mağazalardan geldiğini söyleyen Işık, burada hedefin daha yüksek olduğunu belirtiyor. 2023'te sepet ortalamalarının yüzde 150 arttığına da vurgu yapan Işık, katma değerli ürünlere talebin yükselişte olduğunu dile getiriyor.
Ev kadınlarından elçiler
Madame Coco mağazalarına bir ayda ortalama 4.5-5 milyon kişinin girdiğini ve bu kişilerin yılda 4-6 kere satın alma yaptığını da aktaran Işık, mağazalardaki ürün çeşitliliğini artırmak için de çalıştıklarını sözlerine ekliyor. Örneğin geçen yıl mağazalarda yat malzemeleri satışı başlamış ve çok da rağbet görmüş ürünler. Rakip markanın küçük ev aletlerine girdiğini hatırlattığımız ve "Siz de bu alana girecek misiniz?" diye sorduğumuz Işık, "Küçük ev aletleri yurt dışında üretiliyor ve yedek parçalarını bulmak pek kolay olmuyor. Küçük ev aletlerinde servis desteği bu anlamda çok önemli. Bunu sağlayamazsanız müşteri memnuniyeti konusunda sorun yaşarsınız. Biz ürünlerimizin arkasında durmak isteriz. O yüzden bu alana gir- medik" sözleriyle sorumuza cevap veriyor.
Madame Coco'nun bazı mağazalarında marka elçisi olarak tanımladıkları kadınlar çalışıyor. Bu kişilerin daha önce çalışma hayatında hiç yer almayan, ev ürünlerine hakim ve markayı benimsemiş kişiler olduğunu ifade eden Işık, bu kişilerin mağazalarda müşterilere tavsiyelerde bulunduklarını ve kendileri için çok değerli olduklarını aktarıyor. Satışların önemli bir kısmının yapıldığı 150'nin üzerinde mağazada marka elçileri çalışıyor. Yönetimin hedefi bu kişilerin sayısını daha da artırmak.
Gelecek rotası
-Türkiye'de Anadolu'da, yurt dışında ise Avrupa'da mağazalaşmak
-Ürün çeşitliliğini ve müşteri memnuniyetini artırmak
-Tüm mağazalarda marka elçilerini konumlamak
Ürünler çeşitleniyor
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemiz 8.9 milyon adet kovan varlığına sahip. Her bir kovanda ortalama 60 bin arı var. Üretici sayısı 100 binlere, yıllık bal üretimi ise 118 bin ton civarına ulaşmış durumda. Bu rakamlarla dünyadaki en büyük ikinci arıcılığa sahip ülkesiyiz. Çiçek, çam, kestane, kekik, geven, narenciye, pamuk ve ayçiçek balları başta olmak üzere Türkiye'de ticarete konu 24 çeşit bal üretimi yapılıyor. En fazla kovana sahip iller ise Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir olarak sıralanıyor. Bal markası denince bu illerden biri olan Adana'da doğmuş bir şirket, Anavarza Bal akla geliyor. 1979 yılında Süleyman Sezen tarafından oluşturulan marka Adana Kozan'ın sembolü olan Anavarza Antik Kenti'nden adını almış. Bugün şirketin yönetiminde ikinci kuşak bulunuyor.
Adana Kozan'daki tesislerinin dünyanın ilk 10 tesisinden biri konumunda olduğunu söyleyen Anavarza Genel Müdürü Can Sezen, her balın tatlı olduğunu ama her balın kaliteli ve lezzetli olmadığının altını çiziyor. Sezen, şirket olarak en büyük hedeflerinin de lezzet ve kaliteyi artırmak olduğunu belirtiyor. Türkiye'deki arıcıların yaş ortalamasının 54 olduğunu ve sektörde bir ölçek sorunu yaşandığını anlatan Sezen "Arıcı sayısı her geçen gün artsa da Türkiye'de 10-15 kovanı olan arıcılar ağırlıkta. Yurt dışında ise ortalama 5-7 bin kovanı olan arıcılar var. Bu işe yeni neslin girmesi, arı ürünlerine destek ve teşviklerin artırılması ve daha da önemlisi işin ölçeğinin büyümesi gerekiyor" diye konuşuyor.
Hedefte ihracatı artırmak var
Anavarza olarak Türkiye'nin her yerinden bal aldıklarını söyleyen Can Sezen, geçen yıl tonaj bazında yüzde 30'luk bir büyüme yakaladıklarını anlatıyor. 2023'ü 235 milyon TL ciro ile kapattıklarını belirten Sezen, cironun yüzde 5'inin ihracattan geldiğini de aktarıyor. Hedefte bu oranın daha da artırılması var.
AB'nin Kasım ayında balla ilgili olarak artık ürün denetimini kendilerinin yapacağına yönelik bir karar aldığını hatırlatan Sezen, "Türkiye dünyanın ikinci büyük arıcılığına sahip ama ürünlerimizin yüzde 10'unu ihraç edebiliyoruz. Geçen yıl ihraç edilecek ürünlerden alınan 15 numuneden 14'ü sahte çıktı. Bunun önüne geçmek için analiz yöntemlerini geliştirmek gerekiyor. Biz de iki yıldır laboratuvar konusunda ciddi yatırımlar yaptık. Türkiye'de olmayan analizleri yapmaya başladık" diyor. Şirket olarak inovasyona büyük önem verdiklerini de aktaran Sezen, krem baldan sonra toz bal ürettiklerini ve bunun farklı endüstrilerde kullanılabileceğini ifade ediyor.
Gelecek rotası
-Balda kalite ve lezzeti artırmaya yönelik yatırımlar yapmak
-Analizleri derinleştirmek ve inovasyona odaklanmak
-İhracat yapılan ülke sayısını ve oranını artırmak
Didim Bodrum'a rakip olabilecek mi?
50 aşkın süredir turizm sektörüne önemli yatırımlar yapan BarutAilesi'nin üyeleri Barut markasını kullansa da şirketleri ve otelleri ayırmış durumda. Ahmet Barut'un yönetim kurulu başkanı olduğu Band Turizm Lara Barut ve Acanthus&Cennet Barut otellerinin ardından 3'üncü oteli Anda Barut Collection'ı mayıs ayında Aydın Didim'de açtı. Delice Yarımadası'nda 150 milyon euronun üzerinde yatırımla, 150 dönüm alanda kurulan 558 oda ve bin 188 yatak kapasitesine sahip otel, 850 personeliyle hizmet vermeye başladı. Didim'e yapılan bu yatırımla 2024 yılında bölgede ortalama yüzde 20-25 oranında değer artışı meydana geldiğini söyleyen Anda Barut Collection Genel Müdürü Cem Karacan, konuşmasını şöyle sürdürüyor:
"Bu değer artışı bölgede bulunan tüm oteller için de geçerli. Yeni yatırımlarla birlikte açılacak yeni tesisler Didim'in kalkınması ve gelişmesine fayda sağlarken Didim'i de 2026 yılı itibarıyla üst segment grubunda Bodrum'a ciddi rakip konumuna getirecek."
Lojman yapıyor
Otelin ana pazarlarının İngiltere başta olmak üzere Rusya, iç pazar, Polonya, Almanya ve İsviçre olduğunu ifade eden Karacan, hava yolunu kullanmadan kara yoluyla Romanya'dan gelen turistlerin de pazarın önemli oyuncularından olacağına değiniyor. Didim'in tanıtımı konusunda yoğun tanıtım faaliyetleri yürüttüklerini de aktaran Karacan, "2 bin 500'ün üstünde 13 ülkeden üst segment acentacıları misafir ediyoruz. Türk turizmi için yurt dışı acentalarının bu bölgeye getirilmesi, bilinirlik ve tanınırlık sağlanması açısından oldukça önemli bir etkileşim ve sürdürülebilir turizm için olmazsa olmazlardan" diye konuşuyor.
Çin'den şu anda Türkiye'ye önemli sayıda turist girişi olmaya başladığını ileten Karacan, yakın zamanda Çin pazarı için bir departman kurduklarını ve o pazara yönelik pazarlama çalışmalarına başlayacaklarının da altını çiziyor. Bu yıl doluluk oranının yüzde 65-70'e ulaşacağı beklentisini de aktaran Karacan, ziyaretçilerin yüzde 80'inin yabancı, yüzde 20'sinin ise yerlilerden oluşacağını söylüyor.
Son dönemde artan kiralar nedeniyle pek çok turizm grubu personelleri için lojman yatırımlarına da hız verdi. Bugün 850 kişinin çalıştığı ve yaz sezonunda bu sayının bine çıkacağı Anda Barut Collection'da da lojman yatırımına başlanmış. Çalışanlarına 300 odalı lüks bir personel lojmanı hizmete sunacaklarına da değinen Karacan, "Çalışan personelin ağırlıklı olarak bölge halkından oluşturulmasıyla tersine göçü teşvik ederek bölge ekonomisi ve sosyal dokusuna olumlu katkılar sağlıyoruz. Gençlere büyük şehirlere yönelmek yerine turizm sektöründe iş imkanı sağlayarak, bölgede kalmalarını ve ekonomiye katkıda bulunmalarını teşvik ediyoruz" diyor.
Gelecek rotası
-Bölgeye üst segment grubundan müşteri çekip, değer artışı yaratmak
-Bölgenin yurt dışında bilinirliliğini sağlamak
-Didim'de turizmi 12 aya yaymak