Metal yakalılar “Arı” gibi çalışacak!
Dijitalleşmeyle bankacılık hizmetlerine istediğimiz zaman ve mekanda erişmek mümkün. Yeni dönemin baş aktörü ise akıllı asistanlar olacak. Türkiye Finans’ın metal yakalı asistanı “Arı” da7/24 iş başında müşterilere hizmet verecek.
Teknoloji artık bankacılık sektöründe önemli bir rekabet unsuru. Bankalar sadece ürün ve hizmetleri ile değil, reklam ve pazarlama faaliyetlerinde de dijital teknolojilerden yararlanıyor. Öyle ki, katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren Türkiye Finans, geçtiğimiz haftalarda CGI teknolojisi ile hazırlanan çarpıcı bir dijital çalışmaya imza attı.
Sosyal medyada yayınlanan reklam filminde, CGI (Computer Generated Imagery) teknolojisi ile Türkiye Finans Genel Müdürlük binası dev bir mobil bankaya dönüşürken, içinden çıkan dev sıcak hava balonları çevreye dağılıyor. Bilgisayar grafikleri kullanılarak yaratılan sanal görüntülere dayalı CGI teknolojisi elbette yeni değil. Sinema, televizyon, oyunlar ve simülasyonlar gibi çok çeşitli alanlarda kullanılıyor ancak outdoor banka reklamlarında örnekleri çok fazla yok.
Hayat mobile kayıyor
Dijital bankacılık alanındaki çalışmalarını konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Türkiye Finans Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Melis Tosun Arslan, bu reklam çalışması ile genel müdürlük binasını dev bir mobil bankaya dönüştürürken, mobil bankacılık uygulamasına dikkat çekmek istediklerini belirtiyor. Aynı zamanda 'Hayat Mobil, Bankan Mobil' diyen yeni müşterilerine, teknolojik bakış açısıyla teşekkür ettiklerini vurguluyor. Çünkü Arslan'a göre, teknoloji artık her alanda karşımıza çıkıyor. Yeni gelişen teknolojiler ile birlikte hayat mobil ve diğer dijital kanallara kayıyor.
7/24 iş başında
Arslan'a göre, müşteriler ihtiyaçlarının mekan zaman fark etmeksizin 7 gün 24 saat karşılanmasını istiyor. Bu nedenle pek çok hizmeti dijitale taşıdıklarını söyleyen Melis Tosun Arslan, müşterilerinin; Teminat Mektubu ve Çek Defteri başvurusu, Taksitli Ticari Taşıt Finansmanı, Dijital Slip ve Tüketici Finansmanı gibi pek çok hizmete dijital kanallardan erişebildiğini, böylece onlara zamanı hediye ettiklerini vurguluyor.
Sırada ise yapay zeka temelli chatbot olarak hizmet veren Arı projesi var. Arslan, "Çalışkan ve akıllı asis- tanımız ARI, müşterilerimizin bankacılık işlemlerine dair sorularına arı hızında yanıtlar vererek müşterilerimize yardımcı olmak için Türkiye Finans Mobil ve İnternet Şube'de 7/24 iş başında olacak" diyor. Arslan, ayrıca dijitalleşmenin sadece kanallara yeni fonksiyonlar koymaktan ibaret olmadığı görüşünde. Uçtan uca dijital hizmetler sunabilmek ve müşterilerinize bu deneyimi hissettirebilmek gerekiyor. Arslan'ın deyimiyle 'Klasik bankacılık bitiyor, artık müşteri neredeyse banka orada."
Halka arzlarda bahar coşkusu
Pandemi sonrası sermaye piyasalarına artan ilgi devam ediyor. Hem yüksek kredi maliyetleri nedeniyle şirketlerin borsaya yönelmesi hem de halka arzlara yüksek yatırımcı ilgisi sonucu sermaye piyasaları adeta altın çağını yaşıyor. 2021 yılında 52, 2022'de 40 şirket halka açılırken, geçen yıl 54 şirket halka arz edilerek 79,3 milyar liralık halka arz büyüklüğünü yakaladık.
2024 yılında ise ilk aylarda durgun geçen halka arz piyasasının yerel seçimler sonrası yeniden hareketlendiği görülüyor. Özellikle mayıs ayında bu ilginin geçtiğimiz aylara kıyasla neredeyse zirve yaptığını söyleyebiliriz. Yılbaşından bugüne kadar toplam 15 şirket halka açılırken, aralarında Lila Kağıt, Koton, Altınay Savunma, Koç Metalurji ve Hareket Proje Taşımacılık şirketinin olduğu beş şirket geçtiğimiz ay sermaye piyasalarında yerini aldı. Borsa çevrelerinden aldığım bilgilere göre, şu anda 80'e yakın şirket halka arz için hazırlık yapıyor. Dokuz şirket ise Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuru sürecinde. Yılın ikinci yarısında ise özellikle enerji ve sanayi şirketlerinden halka arzlara büyük ilgi olacağı tahmin ediliyor.
Fintekte evlilik zamanı
Uzun zamandır fintek sektöründe özellikle ödeme sistemleri alanında şirket birleşmeleri ve satın almalarının gerçekleşmesi bekleniyordu. Çünkü rakamlar ortada. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi'nin Ocak 2024 tarihli Fintek Raporu'na göre, ülkemizde 691 aktif fintek girişimi faaliyet gösteriyor. En fazla ilgi ise 266 şirket ile ödeme hizmetleri alanında yoğunlaşıyor. Diğer yandan; Türkiye'de bankacılık sektörü çok gelişmiş bir altyapı ve sisteme sahip. Dolayısıyla her kurulan yeni fintek girişiminin hem kaliteli hem uygun fiyata hizmet verip pazarda yer bulması o kadar da kolay değil.
Fintek evliliklerinin son örneği, İyzico'nun, Paynet'i satın alma girişimi ile görüldü. Türkiye'de 120 binden fazla e-ticaret sitesinin ödeme alt yapısını sunan, milyonlarca son kullanıcıya sahip yerli girişim iyzico, Türk finansal teknoloji şirketi Paynet'i 87 milyon dolara Arena Bilgisayar'dan satın almak için imzaları attı. Finans çevrelerine göre, gelecek dönemde ödemeler alanında şirket satın alma ve birleşmeleri daha da artacak. Günün sonunda ise evlilikler ve elenenler ile birlikte sektördeki şirket sayısının iki elin parmaklarını geçmeyeceği tahmin ediliyor.
Girişimler kanatlanacak
Startup'ların kriz dönemlerinde hızlı ve çevik yapısıyla anında aksiyon alma yeteneği, inovasyon gücü ve getiri potansiyeli, melek yatırımcı ve ağlarının da iştahını kabartıyor. Bütün bunlara bir de vergi avantajını eklerseniz, bu ilginin son yıllarda yükseliş trendinde olması çok da şaşırtıcı olmasa gerek.
Son olarak Kuzey Amerika ve Avrupa'da yatırım ofisi bulunan melek yatırım ağı Decacorn Angels'ın Türkiye'de faaliyete başlaması bunun en güzel örneği. Hedefleri; pre-seed ve A seri aşama arasındaki girişimleri, decacorn olma yolunda desteklemek. Yani sadece yenilikçi ürün ve çözümler geliştiren girişimleri, fikir aşamasından alıp büyüterek 10 milyar doların üzerindeki büyüklüklere taşımak istiyorlar. Decacorn Angels CEO'su Duygu Eren, melek yatırımı yeniden şekillendirdiklerini belirterek, "Desteklediğimiz şirketlerin, genellikle risk sermayesi finansmanı da gerektirecek büyük büyüme planları var. Endüstrileri dönüştürecek ve sektörden bağımsız kalacak fikirlere odaklanıyoruz" diyor.