DÜNYAYA BİLET SATACAK...


Geçen yıl Biletall’ı satın alan Obilet.com hızlı büyümesini sürdürüyor. Obilet.Com Kurucu Ortakları Ali Yılmaz ve Yiğit Gürocak’ın şimdiki hedefi globale açılmak.
Belce Örü / INBUSINESS
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye'nin en hızlı büyüyen 100 şirketini açıkladı. Online seyahat bileti satış platformu obilet.com yüzde 488 büyüme oranıyla Türkiye'nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında 28. sırada yer aldı. Girişim orta vadede Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı içine alan bölgenin en büyük online yolculuk bileti platformu olmak ve Türkiye'yi globalde temsil eden bir marka haline gelebilmeyi hedefliyor.
-Obilet.com'u kurarken neyi hedefliyordunuz, geçmişe dönüp baktığınızda bu hedeflerden hangilerini gerçekleştirdiğinizi düşünüyorsunuz?
A.Y: Obilet.com'u 2012 yılında kurduğumuz sıralarda hedefimiz, özellikle üniversite öğrencilerine ve gençlere hitap edecek şekilde, ulusal ve bölgesel çapta faaliyet gösteren ve hizmet kalitesi konusunda kafalarda soru işareti bırakmayacak öncü şehirler arası otobüs firmalarını bir araya getirecek bir platform sunmaktı. Online otobüs bileti pazarında kullanıcı segmentasyonu ve marka konumlandırması bağlamında bu şekilde bir stratejinin doğru olacağına inanıyorduk. Ancak zamanla Türkiye'deki çok parçalı pazar yapısında, yerel oyuncuların da müşteri açısından çok ciddi bir değer önerisi bulunduğunu, "küçük" diye nitelenen firmaların da pazarın itici güçlerinden biri olduğunu gördük. Ayrıca, e-ticaretin hızlı bir şekilde yaygınlaşması ile birlikte tüm sosyoekonomik kesimlerden ve farklı demografik gruplardan platformumuza yönelik bir ilgi oluştuğunu fark ettik. Hedeflerimizi bu yönde sürekli güncelledik ve halen her sene sonunda yeni dinamikleri dikkate alarak stratejilerimizi revize etmeye devam ediyoruz.
Y.G: Obilet'le yola çıkarken Türkiye içinde A noktasından B noktasına toplu taşıma araçlarıyla gidiş alternatiflerinin hepsini tüketicilere sunmak gibi uzun vadeli bir hayalimiz de vardı. Bu kapsamda, şehirlerarası otobüs rotalarının tamamını kapsamımıza dahil etmeyi başardık. 2017'den bu yana tüm hava yolu firmalarının uçak biletlerini de listeliyoruz. Ve son olarak feribot bileti satışına başladık. Bu kapsamda, kara-deniz-hava yoluyla yapılacak yolculuklarda artık Obilet.com'u çatı adres haline getirmiş olduğumuzu ve hedefimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Ayrıca, Türkiye'de şehirlerarası otobüs sektörünün dijitalleşmesine katkı sağlamak gibi bir başka hedefimiz daha vardı. Bugün sektöre SaaS (Software as a Service-Hizmet Olarak Yazılım) hizmeti sağlayan bir oyuncu haline gelerek bu hedefimizi de gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz.
- Geçtiğimiz yıl sektörde ses getiren bir şirket satın alması gerçekleştirdiniz. Biletall'ı satın alma nedenleriniz neydi? Başka satın almalar da gündeminizde midir?
A.Y: Obilet'in ilk yıllarında, Türkiye'de şehirler arası seyahat sektörünün dijitalleşmesinin öncülerinden olan Biletall'ın alt acenteliğini yürütmekte iken, zamanla birbirine rakip olan iki şirket haline geldik ve bu yarışta, özellikle B2C alanında liderliği yakaladık. Ancak, bu süreçte bizim öncelikli alanlarımız arasına alamadığımız B2B acente ürünü, online ve offline acente ağı, İç Anadolu ve Doğu Anadolu kesimlerdeki otobüse yönelik kullanıcı-firma ağı ve uçak tarafında gelişmiş olan ürünler noktasında Biletall'ın etkinliği devam etmekteydi. Obilet-Biletall birleşmesinin, hem taşıyıcı firmalara, hem de yolculara sunduğumuz değer önerisini tamamlamamız bağlamında çok önemli imkanlar sağlayacağını öngörerek kendileriyle masaya oturduk ve Temmuz 2021'de Biletall hisselerinin %100'ünü devralarak, sanıyorum bölgesel çapta dahi en büyük sektörel satın almalardan birini gerçekleştirmiş olduk. Kayseri merkezli Biletall'ın exit'i, Anadolu'dan çıkan teknoloji girişimleri açısından da bir ilk olmuş oldu.
Y.G: Biletall'ı satın alma kararı sürecinde önceliğimiz, bu birleşmenin sektördeki tüm oyunculara fayda sağlaması oldu. 2021 yılı Temmuz ayında tamamladığımız devralma işleminden sonra geçen 6 ay içinde bu niyetimizle birebir uyumlu sonuçlar aldık. Şu anda yeni projelerimizi çok daha hızlı hayata geçirebilme, yeni ürün ve yeni pazar geliştirme çalışmalarımıza hız verme imkanına sahibiz. Şirketimizi daha ileri bir noktaya taşıyacağını düşündüğümüz ve gelecek döneme yönelik plan ve hedeflerimiz doğrultusunda gerekli olduğuna inandığımız satın alma olanaklarını değerlendirmeye açığız.
- Biletall, Obilet bünyesine katıldıktan sonra iş bölümü nasıl oldu?
Y.G: Satın alma sonrasında Biletall markası Obilet grup şirketleri arasında yerini aldı. Biletall halen kendi marka ismi ve ekibiyle tüm iş süreçlerini Obilet çatısı altında yürütmeye devam ediyor. Biletall personelinin tamamını bu süreçte kendi bünyemizde tuttuk; kendileriyle yollarımızı ayırmayı hiçbir zaman düşünmeksizin, onların birikimlerinden ve yetişmiş insan kaynağından yararlanma yolunu tercih ettik.
-Şirketiniz 2021'i nasıl geçirdi? Bilet satış rakamları ve kullanıcı sayıları ne düzeyde gerçekleşti? 2022 ve sonrasındaki dönem için planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
A.Y: 2021'de toplamda yıllık 16 milyon bilet satışına ulaştık. 2022 için ise hedefimiz 30 milyona ulaşmak. Geçtiğimiz yıl obilet.com toplamda 125 milyon ziyaretçi sayısına ulaştı. Obilet mobil uygulaması ise yine milyonlarca kez indirildi. Bu rakamlara yalnızca Türkiye'ye hizmet veren tek dilli bir platformla ve pandeminin etkilerinin halen sürdüğü bir dönemde ulaştık. Önümüzdeki dönemde hem yurt dışı pazarlara açılıp hem de çok dilli site yapısına geçme projemizi gerçekleştirdikten sonra ilave bir büyüme ekseni daha elde ederek dünyada otobüs ve uçak biletlemesi yapan benzer platformlar arasında ihtiyatlı bir tahminle dahi ilk 5'te olacağımızı öngörüyoruz.
Y.G: Satışlarımızdaki en büyük pay otobüs bileti tarafında olmakla birlikte Biletall'ı Obilet Şirketler Grubu bünyesine dahil etmemizin uçak bileti satışlarımıza sağladığı katkı sayesinde uçak bileti pazarından da çok hızlı pay almaya devam ediyoruz. Mevcut durumda diğer alanlara kıyasla geride kalan yurt dışı uçak bileti satışlarının 2020'ye göre satışlarımızdaki payını 2 katına çıkararak hem adet hem de net gelir anlamında oldukça pozitif gelişmeler sağladık. Feribot bileti satışlarında ise Obilet, bu yıl hem İDO, hem de BUDO biletlerinin satışını gerçekleştirerek bir başka ilke imza atmış olacak.
2022 yılında ise hem yurt dışına açılarak, halihazırda dünyada en çok ziyaret edilen ilk 10 seyahat biletleme platformundan biri olan Obilet'i diğer coğrafyalarda da lider bir markaya dönüştürmenin ilk adımını atmayı, hem de seyahat-turizm sektörünün diğer kategorilerinde faaliyet göstermeye başlamayı iş planımıza dahil ettik. 2022 yılı sonu itibarıyla, Obilet'i tüm seyahat-turizm ürünlerinde kullanıcılar açısından tek durak haline getirmiş olmayı hedefliyoruz.
- Yurt dışına yönelik planlarınız neler? Globale açılmayı hedefliyor musunuz?
Y.G: Şu an için şirketimizin yurt dışında bir ofisi bulunmuyor. Türkiye pazarındaki lider konumunu hem B2C hem de B2B taraflarında sağlamlaştıran Obilet'in bundan sonraki hedefi özellikle yakın coğrafyamızdan başlayarak Türkiye'de edindiği eşsiz deneyimi ve geliştirdiği yenilikçi ürünleri yurt dışı pazarlara taşıyarak hızla büyümeye devam etmek olacak. Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'yı içine alan bölgenin en büyük online yolculuk bileti platformu olmak ve Türkiye'yi globalde temsil eden bir marka haline gelmek orta vadede en büyük hedefimiz. Şimdiden bazı ülkelerdeki görüşmelerimizi tamamladık, iş bağlantılarımızı kurduk. Yabancı dildeki sitemizi yaz başına kadar açıp dünyanın çeşitli kıtalarından çok sayıda ülkedeki otobüs biletlerini Obilet'te sunmayı, ayrıca yukarıda saydığım ana hedef bölgemizde doğrudan bağlantılar ve aktif saha ekibi ile pazar liderliğine hazırlanmayı planlıyoruz. Büyük ihtimalle, 2022 sonu itibarıyla dünyada en çok sayıda otobüs firmasının biletini listeleyen platform haline gelmiş olacağız.
- 2022 yılı sektörün durumuyla ilgili beklentileriniz nedir?
A.Y: Uçak yolculuklarını ele alırsak; 2021'in ilk yarısında hava yolu sektörünün pandemi öncesi 2019'la kıyaslandığında yurt içi uçuşlarda %50, yurt dışı uçuşlarda ise %66 küçüldüğünü gözlemlemiştik. 2021 4. çeyrek güncel rakamlarına baktığımızda ise, daralmanın %20'ler düzeyine gerilediğini görüyoruz. 2022 yılında 2019 rakamlarına yaklaşacağımızı öngörüyoruz.
Y.G.: Şehirler arası otobüs sektörüne baktığımızda da, hava yoluna benzer bir biçimde, hala 2019 değerlerinin gerisinde olduğumuzu görüyoruz. Ancak, 2021 yazıyla birlikte sektörün bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyebiliriz. Özellikle, geleneksel olarak "offline (fiziki)" satışların hakim olduğu bu sektörde online'ın payının giderek artmakta.
Turizmde ise, artan döviz kurları nedeniyle yurt dışı tatillerde ciddi bir düşüş bekliyoruz. İç turizmde henüz fazla popüler olmamış, fiyatları makul düzeyde kalan bölgeler yoğun rağbet görecektir. Rota olarak, Güneybatı sahillerimiz halen popülerliğini korusa da, yaz tatilleri için Çanakkale, Balıkesir, Mersin'e; kış tatilleri için Kars ve Kayseri'ye; ara dönemler için Kapadokya, Karadeniz, Hatay ve Güneydoğu'ya yönelik talepte geçtiğimiz yıl gerçekleşen artışın önümüzdeki yıl da devam edeceğini tahmin ediyoruz.