Bakan Muş Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’nde konuştu
Turkuvaz Medya Grubu’nun yazılı basındaki amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi 4 Ekim 2022, Salı günü Trabzon’da Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla gerçekleştirildi
Turkuvaz Medya Grubu'nun yazılı basındaki amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi 4 Ekim 2022, Salı günü Trabzon'da Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Bakan Muş, Zirve'de 9 aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Sabah ve Daily Sabah Reklam Genel Müdürü ve Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman'ın açılış konuşmasıyla başlayan Zirve'de, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu da birer konuşma yaptı. T.C. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Zirve'de gerçekleşen özel oturumda Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi ve Köşe Yazarı Okan Müderrisoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Bakan Mehmet Muş, dijital ekonomiye yönelik rekabet hukukunu güncellediklerini ve yeni tanımlamalar eklediklerini söyledi. E-ticaretin sadece pazar yerinden oluşmadığını belirten Bakan Muş, "Bunun dışında çok geniş bir alan var ve oranın da düzenlenmesi gerekiyor. Artık dikkat edin reklamlar bile farklı sosyal mecralara kaydı. Bu alanla ilgili rekabet hukuku nasıl düzenlenecek? Nasıl çalışmalar yapılacak? Tanımlamalar ne olacak? Yaptırımlar ne olacak, bu yeni alanı tanımlamanız, hukukunuza eklemeniz gerekiyor. Dijital platformlarda faaliyet gösteren çok fazla şirket var. Dijital yapılarla ilgili bütün dünya çok önemli düzenlemeler yapıyor. Dolayısıyla biz hemen hemen bitirdik. Beklentimiz, bütçeden hemen önce TBMM'den çıkar diye tahmin ediyorum" dedi.
"GÜRCİSTAN'LA YENİ SINIR KAPISI YÜZDE 70 TAMAMLANDI"
Rusya-Ukrayna savaşı, Gürcistan sınır kapısı ve Ermenistan'la kapı açılma ihtimaline yönelik değerlendirmeleri sorulan Bakan Mehmet Muş, mevcut kapıların kapasitelerini artırdıklarını, Gürcistan'da yüzde 70 oranında tamamlanan yeni bir kapıyı daha devreye alacaklarını açıkladı. Bakan Muş, şöyle devam etti:
"Ro-Ro'ları, deniz yolunu kullanmak burada önemli. Bütün alternatifleri değerlendiriyoruz. Özellikle Avrupa'ya da Ro-Ro ile gidişleri artırmaya çalışıyoruz. Sadece kara yolu değil, deniz ve demir yolunu da artırmaya çalışıyoruz. Ermenistan meselesinde siyasi gelişmeler önemli. Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, Türkiye'nin çok duyarsız kalacağı bir şey değil. Orada ilişkilerde normalleşme olursa, biz ekonomik anlamda gerekli kapıyı açar, gümrük işlemlerini başlatırız. Ancak bu oradaki siyasi gelişmelere bağlı. Çünkü orada bazı ihtilaf konuları var. Orada bir siyasi uzlaşı olmadan, bizim buradan bir kapı açmamız çok zor görünüyor."
"OTOMOTİVDE 6 BİN KİLOMETRE TAKİBİMİZDE"
Otomotivde 6 bin kilometre ve 6 ay şartından sonra, bazı sitelerde 6 bin 1 kilometre ilanların görülmeye başladığı ve bu konuda cezai yaptırım yönündeki bir başka soruya Bakan Mehmet Muş, şöyle yanıt verdi:
"İlan sitelerine konulan 6 bin 1 kilometre ilanlarını takip ediyoruz. Bu ilanları biz alıyoruz ve inceliyoruz. Bütün bu işletmelere gittik… Dolayısıyla sadece galericiler demek de doğru değil. Bu ticarette bulunan şirketler, rent a carlar, al-sat yapan firmalar bu tanımın içine giriyor. Kısacası kural herkes için geçerli. Bir de firma tanımında 'inşaat taahhüt işleri' yazıp, araba alım-satımı yapanlar var. Herkesi kurallara uymaya davet ediyorum, çünkü bunların ceza ve yaptırımları çok ağır. Biz gerekli düzenlemeyi hazırladık. Grubumuzla da konuştuk. Sayın Mustafa Elitaş son çalışmaları gerçekleştiriyor. Bir paket hazırlığı var. Meclis'ten Ekim 20 gibi çıkacağını düşünüyorum. İhlaller noktasında yaptığımız bazı tespitler var, onları da komisyonda değerlendiriyoruz. Bizim amacımız insanlara ceza kesmek değil. Kurallara uygun ticari faaliyeti sağlamak. Biz yanıltıcı reklamdan da ceza kesebiliriz. Bir taraftan da onları değerlendiriyoruz ve onun yaptırımları çok ağır. Kurallı olduğu zaman biz de vatandaş da mutlu oluyor."
"HALDE KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Hal ve perakende yasasında değişikliğe yönelik bir başka soruya Bakan Mehmet Muş, "Halde en büyük sıkıntımız kayıt dışılık. Bunla ilgili bir çalışma içindeyiz. Perakende sektörüyle ilgili AB'nin çeşitli düzenlemeleri var onları da inceliyoruz. Burada bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz. Rasyonel olmayacak söylemler, yatırım yapacak olanları korkutur. Rasyonel olmayan bir şeyin içinde olmayacağız. Yüksek vergili ürünlerin kayıt dışı ticareti yapılabiliyor, bunları kayıt altına almak için çalışmalar yapıyoruz" cevabını verdi.
Oda ve borsaların zorunlu aidat konusuna yönelik bir soruya, her ülkenin kendine özgü kuralları olduğunu belirterek cevap veren Muş, şunları söyledi:
"Türkiye'de meslek kuruluşları anayasaya dayanan bir maddeden geliyor. Siz dernek kurabiliyorsunuz, üyelik aidatı isteğe bağlı. Bizdeki oda ve borsa yapısı anayasaya kadar gittiği için kamunun ifa ettiği bazı görevler buralara devredilmiş. Aidat, nispi, maktu getirilmiş. Bir finansman getirilmiş. Bugünden bu tartışmaları açmak, kesmek veya kesmemekle ilgili bir tartışmayı çok doğru bulmuyorum. Kanayan yerleri varsa giderilebilir, iyi bir noktaya getirilebilir."
İhracatta son çeyrekte biraz daha çaba sarf etmek gerektiğine işaret eden Bakan Muş, "Hizmet ihracatının da girdisi çok fazla. Orada ciddi bir çabanın içine gireceğiz" dedi.
"TRABZON TİCARETİN VE TURİZMİN MERKEZİ"
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, ticaretin ve turizmin merkezi olan Trabzon'un Karadeniz tarihinin ilk dönemlerinden bu yana Asya ve Avrupa arasında iletişim merkezi olduğunu kaydederek konuşmasına başladı. Ustaoğlu, Zirve'deki konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Ticaretin en önemli yolu olan İpek Yolu üzerinde bulunan Trabzon ve Sinop limanlarından Avrupa'ya taşınan mallar bu şehirlerimizin lojistik anlamda ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kadim şehir Trabzon her alanda olduğu gibi ticaret merkezi olmasıyla da büyük bir güç olmuş ve uzun yıllardır bu önemini sürdürmüştür. Trabzon ilimizde ticaret ve sanayide atılan adımlarla üretim ve ithalatta yatırımların sonucu memnuniyet veren düzeylere ulaşmış ve daha da artacak seviyelere ulaşacağını göstermektedir. Ülkemiz açısından açıklanan ihracat rakamları bizi de memnun ediyor. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu atılım yolcuğu zorlu bir yolculuk. Birçok engellemelere rağmen kararlı şekilde devam ediyor. Hiçbir zorluk bizi bu meşakkatli yoldan alıkoyamaz. Ticaret ve sanayide atılan adımlar bizi daha da memnun edecek seviyelere ulaşacak. İlimiz 130 ülkeye ihracat yapıyor. Bununla yetinmeyerek şehrimizin bölgede, ülkemizde ve dünyada söz sahibi olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada ilimizin en önemli vizyoner yüzü iş insanlarımızın da bizim önemli değerimiz olduğunu belirtmeliyim. Önümüzdeki dönemlerde de Trabzon'un girişimci ruh ve yüksek özgüveni ile ihracata çok büyük katkılar sunacağına güvenimiz sonsuz."
'2022 TRABZON'UN SENESİ OLDU'
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu konuşmasına, Trabzon'un çok güzel bir yıl geçirdiğini söyleyerek başladı. Uzunca bir süreden sonra gelen Trabzon Spor Kulübü'nün şampiyonluğu ile çok büyük bir mutluluk yaşadıklarını kaydeden Zorluoğlu, turizmde de muhteşem bir yıl geçirerek 700 binden fazla yabancı turisti bu Trabzon'da ağırladıklarını kaydetti. Murat Zorluoğlu, 2022 yılında, turizmden 1 milyar dolarlık gelir elde ettiklerini, buna 1,2 milyar dolarlık ihracat gelirinin eklenmesiyle toplam 2 milyar dolarlık bir rakama ulaştıklarını söyledi. Zorluoğlu, "İhracatta da iddialı olan Trabzon birçok sektörde 130'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 2022 yılı sonuna kadar şimdiye kadar elde edilen gelir daha da artacak ve 2023 yılında ise bu rakamların çok üstüne çıkacağız. Dünyanın çok zor bir dönemden geçtiğine hepimiz şahitlik ediyoruz. Ülkemizin önemli dinamiklerini oluşturan ihracatçılarımız, üreticilerimiz, yatırımcılarımızın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Bakanımızın öncülüğünde bir araya getiren bu toplantılarla daha da güçleneceğine inanıyoruz" dedi.
'Türkiye İhracat Seferberliği Trabzon Buluşması'nın açılışında konuşan Sabah ve Daily Sabah Reklam Genel Müdürü ve Yazılı Medya İcra Kurulu Üyesi Ceyda Uzman, Sabah Gazetesi olarak, ilkini Bursa'da, devamını Konya, Kayseri ve Gaziantep'te düzenledikleri İhracat Seferberliği programı ile sektöre destek vermeye ve yeni oyuncuların katılmasını teşvik etmeyi amaçladıklarını söyledi. Günümüzde teknoloji, iletişim, bilişim, yapay zekâ, dijital, e-ticaret, ihracat, finans, enerji, otomotiv, güvenlik, sağlık, ilaç, kimya, lojistik, gıda ve tarımın geleceğin sektörleri olarak ifade edildiğine işaret eden Uzman, "Bu sektörler, yeni dünya düzeninde ülkelerin konumunu belirleyici en önemli sektörler olarak belirlenmiş durumda. Ülkelerin geleceğin sektörlerine yönelmeleri, ithalatı en aza indirerek kendi kendilerine yetecek bir yapıyı oluşturmaları, üretime, teknolojiye ağırlık vererek dış bağımlılıktan kurtulmaları, sürdürülebilir kalkınmanın en temel öğelerini oluşturmaktadır" dedi.
Türkiye'nin önemine işaret eden Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Batı'dan doğuya, Asya'ya kayan yeni küresel merkezin geçiş yolu üzerinde bulunan ülkemiz, kurulacak yeni düzende jeopolitik ve jeostratejik açıdan çok güçlü ve avantajlı bir konuma sahiptir. Bu alanlara yönelmek, yatırım, üretim ve en önemlisi küresel dünya pazarlarına ihracat yapmak, yeni düzene yön verecek yapılanmalarda ülkeleri söz sahibi yapacaktır. Bütün bunları gerçekleştirebilmek için de sürdürülebilir ihracatı, dış ticareti temel hedef edinerek, küresel dünya pazarlarına mal satabilmek ilk çözüm yolu olarak görünmektedir."
'TRABZON FINDIK İHRACATINDA İPİ GÖĞÜSLÜYOR'
İhracat artışının, ekonomik büyümeyi hızlandırdığını, ülke içi rekabeti yakından takip etmeyi beraberinde getirdiğine işaret eden Uzman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir ülkenin ihracat çeşitliliğini artırması, ekonomik istikrarın korunmasında en önemli etkenlerden biridir. Trabzon ilimiz özellikle fındık, madencilik ürünleri, yaş meyve sebze, su ürünleri, hayvancılık mamülleri, taşıt araçları ve yan sanayi alanlarında yapmış olduğu ihracat faaliyetleri ile bu istikrara büyük katkı sağlamaktadır. Ülkemizin tek başına en fazla döviz kazandıran ürünü olan fındık ihracatında şampiyonluğu yıllardır Trabzon ilimiz göğüslemiş ve geçtiğimiz yıl toplam fındık ihracat miktarının yüzde 33'lük kısmını tek başına gerçekleştirmiştir. Ayrıca; Trabzon Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan ülkemizin ilk 1000 ihracatçı listesine 8 firması ile girmeyi başarabilmiş nadide illerimizden biridir."
Zirvede daha sonra "2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar" ve "Türkiye'nin Potansiyeli ve İhracatın Finansmanı" panelleri gerçekleştirildi.
"2023 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar" panelinin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Dilek Güngör yaptı. Panelde konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, çayda 120 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Turistlerin de Türk çayına alışmasının ihracatı desteklediğine işaret eden Gürdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çay imalatı yapan firmalarımızın ihracata yönlendirilmesini sağlıyoruz. Çay ve fındıkta ihracatımızı ilerleyen dönemde yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz. Tatlı akarsu havuzlarında büyüyen Türk somonu, yurt dışında rağbet görüyor. Bugün üç yıllık talebi dolmuş durumda. Firmalarımız talebi karşılayamıyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızın denizlerde yeni üretim alanları tahsis etmesi bu noktada önem kazanıyor. Türk somonu, ülkemize yüksek döviz kazandıracak sektörlerin başına geliyor. İhracatı yüzde 156 artışla 164 milyon dolara ulaştı. Türkiye'den Rusya, Çin, Japonya ve Vietnam'a ihraç ediliyor. Vietnam'a giden ürünler suşi olarak, oradan tekrar Japonya'ya ihraç ediliyor. Bizim de serbest ticaret anlaşmamız olması halinde direk yollayabileceğiz. Türk somonu Norveç somonuna göre daha iyi olduğu için yüksek talep görüyor. Bütün balıkçıları aynı havuzda toplayarak üretim, ihracat yapmak istiyoruz. O zaman ihracatı üst seviyelere çıkartacağız" dedi.
"ENDÜSTRİ BÖLGESİYLE 200 FABRİKA KURULACAK"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu da OSB'lerde üretimlerin geleneksel yöntemlerle yapıldığını, kilogram başına ihracatın ancak teknoloji ile yükseltilebileceğini söyledi. 2017'de çıkan Endüstri Bölgeleri Kanunu ile Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projesini hazırladıklarını belirten Hacısalihoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımız bunu onaylamıştı. İlk çıkan kanunda Trabzon ve Filyos vardı. Bugün bakıyorsunuz 23 tane endüstri bölgesi müracaatı var. Uzun vadede, yüksek teknolojik ürünlerin üretilebileceği yerlerin endüstri bölgeleri olabileceğini görüyoruz. Özel sektörün bunu görerek hızla hareket ettiğini görüyoruz. Dünya örneklerinde de endüstri bölgelerinin öne çıktığını, teknoloji üretiminin buralarda olduğunu görüyoruz. Trabzon'da yatırım adası endüstri bölgesinin 2017-2018'de başlattık, ihale aşamasına, yani yatırım programına kadar getirdik. Amacımız, alt yapısı kamu tarafından yapılan endüstri bölgelerinde yaklaşık 200 fabrikanın kurulması ve bu fabrikalar da tamamen orta ve yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesidir" diye konuştu.
"AB'DEKİ DURAKSAMAYI FIRSAT BİLEREK ÇALIŞMALARI HIZLANDIRALIM"
T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, AB hedeflerinin ihracat açısından çok önemli bir unsur olduğunu vurguladı. 16 Temmuz 2021'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile AB Yeşil Mutabakat Eylem planı oluşturulduğunu anımsatan Ağar, bu yöndeki çalışmaları şöyle anlattı:
"Eylem planlarını takip etmek için bir çalışma grubu var. Devletimiz, ikili ve uluslararası fonlar konusunda Birleşmiş Milletler, EBRD gibi kuruluşlarla 3,2 milyar dolarlık bir finansman paketi oluşturdu. Bu paketten ilgili projeleri geliştirmek koşuluyla yararlanma imkânı var. Aynı zamanda Türkiye yatırım platformu oluşturma çalışması var. Bu platform aracılığıyla firmaların bulacağı fonlara AB garantisi sağlanmaya çalışılacak. Sürdürülebilir bankacılık stratejisi oluşturuldu. Yeşil dönüşüm yapmak isteyenlere yeni krediler verilecek."
Avrupa Birliği'nin bugünkü durumuna işaret eden Ağar, sürdürülebilirlik konusuna ilişkin, "Bizim belki bu duraksamayı fırsat bilerek çalışmaları hızlandırmamız lazım" dedi.
"8 MİLYON EURO HİBE PROJESİYLE SEKTÖRLERDE ÖLÇÜMLEME BAŞLATTIK"
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, son 5-6 yıldır her sektörün kendini sürdürülebilirlik konusunda hazırlamaya çalıştığını, otomotiv sektörünün bu konuda önde olduğunu vurguladı. Gültepe, "Yine hazır giyim, tekstil, lojistik, kimya sektörüne yönelik, AB kapsamında, almış olduğumuz 8 milyon Euro'luk hibe projesiyle sektörde ölçümleme başlattık. 'Şu anda mevcut durum nedir? Geliştirilmesi gereken alanlar nedir?' yönünde ölçüm çalışmaları bunlar... TİM olarak, sanayide sürdürülebilirlik 12 eylem maddesini de açıklamıştık. Geçen hafta TİM'de 60-70 kişilik sanayide sürdürülebilirlik komitesini toplayarak ne yapabilir yönünde çalıştaya başladık" dedi.
Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm konusunda her birliğin kendisini hazırlaması gerektiğinin altını çizen Gültepe, "Karbon ayak izi miktarı bakımından yüzde 12'ye kadar olan vergiler var. Rekabetin yoğun olduğu ortamda bu vergiler rekabetimizi düşürür. Son bir yılda yeşil fabrikalar önem kazandı. Sanayiciler üretim yaparken çevreye duyarlı üretim olanaklarını ortaya koydu. Solar paneller enerji ihtiyacı için önemli. Çıkan teşvik sistemiyle bu alanda atılım var. Bizim de dört ayrı fabrikamızda enerjiyi kendimiz karşılamaya çalışıyoruz. Hazır giyim ve tekstil sektörü de bu alanda çalışmalarını hızlandırmalı. Enerji ihtiyacımızı kendi imkanlarımızla karşılamamızın, cari açığın da düşürülmesine katkısı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
"YENİ NESİL DESTEK PAKETLERİ YÜRÜRLÜĞE KOYDUK"
Zirve kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Yazarı Feride Cem'in yaptığı "Türkiye'nin Potansiyeli ve İhracatın Finansmanı" panelinde konuşan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ihracat desteklerinden bahsetti. İhracatın her adımına destek verildiğini söyleyen Kılıçkaya, "İhracatçılarımızın pazara girişlerini, marka tescil faaliyetlerini, yurtiçi ve yurt dışı fuarlarını, pazar araştırmalarını, yurt dışından marka satın alımlarını destekliyoruz. Yeni nesil destek paketlerini de yürürlüğe koyduk" dedi.
Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ise Eximbank'ın kuruluşundan bu yana ihracatçıları desteklemeye devem ettiğini ve dış ticaret fazlası hedefiyle faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi. Eximbank'ın 23 şube, 11 irtibat ofisiyle 34 lokasyonda sürdürdüğüne işaret eden Güney, "Türkiye'de ihracat yapan illerin yüzde 90'ında varız. Şubeleşmenin yanı sıra dijital kanallarımızı da hayata geçirdik. Türkiye'nin nakdi kredi hacminde sekizinci büyük bankasıyız. Geçen yıl 22,5 milyar dolarlık ihracata nakdi kredi desteği sağladık ve ihracat kredilerinin yüzde 52'sini karşıladık" dedi.
Banka olarak, orta ve uzun vadeli işletme finansmanı ve yatırım kredisi de verdiklerini söyleyen Güney, "Uluslararası piyasalardan en yüksek hacimli fon temin eden üçüncü banka durumundayız. Yaklaşık 9 milyar dolar kaynak sağlayarak ihracatçılarımızın kullanımına sunduk" diye konuştu.
Diğer bir ürünlerinin de alacak sigortası olduğuna işaret eden Ali Güney, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son zamanlarda alacak sigortası önem kazandı. Avrupa'da resesyon olacak, pazar çeşitlendirmesi gitmemiz gerekiyor. Çünkü yeni pazarlara gittiğimizde tahsilat riskini güvenceye alarak daha fazla ihracat yapmaya alacak sigortası güvence oluyor. Bugün Eximbank'ta 232 ülkede 65 binden fazla alıcıya ihracat sevkiyat bedellerini sigortaya aldık. Geçen yıl ilk defa Eximbank tarihinde, alacak sigortası işlem hacmi, nakdi kredileri geçti ve 23 milyar dolar alacak sigortası yaptık. Rusya-Ukrayna savaşı alacak sigortasının ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Geçen yıl toplamında alacak sigortası ve nakdi kredide 46,1 milyar doları ihracatçımıza sunduk. Eylül sonu itibariyle alacak sigorta ve nakdi kredide 34,5 milyar dolarlık destek sağladık. Bu arada sürdürülebilirlik konusunda da çalışmalarımız var. Bugün 10 milyon doların üzerindeki kredilerde sürdürülebilirlik noktasına bakıyoruz. Bu kaynak bulmada elimizi güçlendiriyor. İhracatçılarımıza sürdürülebilirlik temalı 2 milyar dolarlık kredi sunduk. Bu rakamın 2 milyar doların üzerine çıkartılması için çalışmalarımız devam ediyor. Eximbank imkanından faydalanan firma sayısı 15 bini aştı. Aynı zamanda ihracatın tabana yayılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. KOBİ'lerin taleplerine öncelik veriyoruz ve uzun vadede 75 baz puan, kısa vadede 50 baz puan indirim sağlıyoruz."
"KOBİ'LER 20 MİLYONLUK KEFALET İÇİN BAŞVURABİLİR"
İhracatı Geliştirme A.Ş. (IGE) Genel Müdürü Kasım Akdeniz da İGE'nin kuruluş amacının krediye erişimde teminat sorununu çözmek olduğunu belirterek, "Toplam kredilerde ihracat kredilerinin payını artırmak ve ihracatçı KOBİ'lerin payını artırmak hedefimiz" dedi.
Eximbank üzerinden kefalet üretmeye başladıklarını açıklayan Kasım Akdeniz, Eximbank dışındaki bankaları da dahil ederek kefalet üretmeyi hedeflediklerini, bu noktada 20 banka ile çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. İGE'nin kredi vermediğini, ihracatçıların bankalardan kredi alması için kefalet sağladığını hatırlatan Akdeniz, "Kefalet nedir? Ödemezse ben ödeyeceğim… Bizim öz kaynaklarımız 2, 5 milyar liranın üzerinde. Eximbank ile oluşturduğumuz pakette 2,5 milyarlık kaynağımızın 840 milyon TL'sini kefalet için ayırdık. Her bir liralık öz kaynağımla ortalama 18 liralık kredi üretiyorum" dedi.
İGE kefaletli kredi limitlerinin de yükseldiğine işaret eden Akdeniz, "Eylül ayı itibariyle KOBİ'ler 20 milyon liraya, KOBİ dışındaki firmalar 30 milyon liraya kadar başvurabilirler" diye konuştu.
İGE kefaleti için başvuru ücretinin bin TL olduğunu ifade eden Akdeniz, burada 6 aydan uzun kefalet başvurularında komisyon oranının yüzde 1 olduğunu söyledi. İGE olarak Eximbank'tan gelen başvuruların yüzde 94'ünü kabul ettiklerini ve 6,6 milyarlık kefalet verdiklerini söyleyen Akdeniz, "Bunun kredi karşılığı 7,3 milyar lira. Şu ana kadar ödenmeyen kredimiz olmadı" dedi.
GÜÇLÜ SPONSOR DESTEĞİ
5. Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi'nin ana sponsorluğunu Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Halk Bankası, IGE, Koza Altın İşletmeleri ve Türk Telekom üstlenirken, destek sponsorları ise Aydınlı, Kargomsende ve Doğupen oldu