Devlerle 'kupon' kavgası


Amerikan Federal Hükümeti Sorumluluk Bürosunun yayımladığı bir rapor, düşük gelirli Amerikalılara sağlık hizmeti sağlayan 'Medicaid' ve halk arasında 'yemek kuponu' olarak bilinen Ek Beslenme Yardımı Programı'na katılan yetişkin işçilerin yaklaşık yüzde 70'inin tam zamanlı çalıştığını ortaya koydu. Raporun yayımlanmasıyla, Demokrat Parti ile dünya devi şirketler arasında sert tartışmalar yaşandı.
11 eyalette, ilaç yardımı ile yemek kuponu alan kişilerin hangi işyerlerinde çalıştığını açıklayan rapor, ABD'de gündeme oturdu.
15 kurum tarafından açıklanan verilerde, dünyanın en büyük şirketlerinden Walmart, çalışanları bu yardımlardan faydalanan ilk dört işveren arasında yer alırken, McDonald's ise, çalışanları 15 eyalet kurumunun 13'ünden federal yardım alan ilk beş işveren arasına girdi.
Raporu talep eden Demokrat Parti Senatörü Bernie Sanders bulguların, federal asgari ücreti 7,5 dolardan 15 dolara yükseltmeye acil ihtiyaç gösterdiğini savunurken, Walmart ve McDonald's başta olmak üzere büyük şirketleri adeta topa tuttu.
Milyarlarca dolar kar eden ve CEO'larına yılda on milyonlarca dolar veren bu şirketlerin, üstelik böyle bir dönemde konu işçilere gelince, sırtlarını federal hükümete dayadığını iddia eden Sanders, bunun ahlaki açıdan kabul edilemez olduğunu söyledi.
"BİZ OLMASIYDIK, ÇOK DAHA FAZLA KİŞİ YARDIMA BAĞIMLI OLACAKTI"
Sanders'e yanıt veren Walmart sözcüsü Anne Hatfield ise, "Walmart ve diğer şirketlerin sağladığı istihdam erişimi olmasaydı, çok daha fazla insan devlet yardımına bağımlı olacaktı" dedi.
Şirketin ülke genelinde sağladığı istihdamı hatırlatan Hatfield, Walmart'ın işgücünün küçük bir yüzdesinin kamu yardımı aldığını ve istihdam ettiği bireyler için fırsatlar yaratmaya çalıştığını savundu.
McDonald's USA da yaptığı açıklamada, "ABD şirketlerinin sahip olduğu restoranlarda ortalama başlangıç ücreti saat başına 10 doların üzerinde ve federal asgari ücreti aşıyor" ifadelerini kullandı.
ABD'de yoksulların yemek kuponu karşılığında gıda temin etmesini sağlayan Tamamlayıcı Beslenme Destek Programı, sürekli olarak Cumhuriyetçiler ile Demokratları karşı karşıya getiriyor.
Amerikan Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler, yardımlar nedeniyle insanların kendilerine iş aramadıkları gerekçesiyle programa karşı çıkıyor.