OPET, YANAN KÖYLERE ‘UMUT IŞIĞI’ OLACAK!

03:22 - 26.05.2022, Perşembe

Petrol şirketi OPET, yeni projesi ‘Doğaya Saygı’ ile geçtiğimiz yıl Muğla ve çevresinde yaşanan orman yangınlardan olumsuz etkilenen köylere yönelik kalkınma çalışması başlattı. Yerel yönetim ve üniversite iş birliği ile gerçekleştirilecek proje kapsamında; toplam 9 köyde rehabilitasyon, eğitim ve ekonomi alanındaki çalışmalar ile bölgenin ekonomik, sosyo ve kültürel gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor.

Ayfer Arslan / INBUSINESS

Toplumsal sorunlara yönelik kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri ile dikkat çeken OPET, geçen yıl orman yangınlarından olumsuz etkilenen köyler özelinde kalkınma hamlesi başlattı. 'Doğaya Saygı' projesi ile ilk startı Marmaris Bayır köyünde veren şirket, bu projeyi Muğla iline bağlı 8 köye daha yayarak bölge ekonomisinin kalkınmasına destek olacak.

OPET'in Örnek Köy Projesi'nin uzantısı niteliğindeki 'Doğaya Saygı Projesi kapsamında, köylerin sürdürülebilir kalkınmasına destek olmak temel hedef olarak belirlendi. Doğaya Saygı Projesi ile orman yangınlarından etkilenen Marmaris'e bağlı Osmaniye ve Bayır, Milas'a bağlı Çökertme, Gökbel ve Bozalan, Bodrum'a bağlı Pınarlıbelen (Etrim), İrmene ve Çamlık ile Köyceğiz'e bağlı Otmanlar'da restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları gerçekleştirilecek.

BAYIR 'ÖRNEK KÖY' OLDU

Muğla Valiliği himayesinde, OPET ve Marmaris Belediyesi'nin de aralarında yer aldığı kamu kurumlarının iş birliğinde uygulanan proje kapsamında; Bayır Mahallesi 'Örnek Köy' oldu. Projeye ilişkin lansman toplantısı; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Başkanı Fikret Öztürk, OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk ve Bayır Köyü Muhtarı Arslan Erarslan'ın katılımıyla 24 Mayıs Salı günü Bayır Köyü'nde düzenlenen etkinlik ile gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Muğla Valisi Orhan Tavlı, bu proje ile Bayır'ın yeni bir çehreye kavuştuğunu vurgulayarak, "Çevre düzenlemesi, peyzaj, restorasyon ve renovasyon uygulamaları ile yapıların yerel kimlikleri güçlendirilirken yöremize özgü gıda, elişi ve dokumaların satılacağı satış stantları oluşturularak yangınlar nedeniyle önemli bir gelir kaybı yaşayan köyde ekonomik bir kalkınma sağlanıyor. OPET'in elinin değmesiyle köy meydanı engelli vatandaşların da kullanabileceği OPET standartlarında tuvalete kavuşurken Bayır sakinlerine İngilizce, pansiyonculuk, temizlik, hijyen ve hizmet standartları konulu eğitimler verilerek tarih, kültür, turizm, kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her öğesini içerisinde barındıran bir proje kurgulandı" dedi.

TÜM TÜRKİYE HEP BİRLİKTE AĞLADIK!

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk de toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıl yaşanan orman yangınlarının çevre, ekolojik denge ve ekonomi açısından yarattığı tahribata değindi. Konuşması sırasında duygulanan Öztürk, "Yaşanan orman yangınlarında tüm Türkiye birlikte ağladık. Ama el ayak çekildiği zaman, kayıplarımızı bir nebze de olsa yerine koyabilmek, sizlere umut ışığı vermek için çalışmalarımıza başladık" dedi.

KSS projeleri geliştirirken toplumun ihtiyaçlarına öncelik verdiklerini vurgulayan Öztürk, her zaman sorunlara kalıcı çözümler bulmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Örnek Köy Projesi ile 2005 yılından bu yana tarihi dokuya, doğal güzelliklere ve turizm potansiyeline sahip köylerde çalışmalar yaptıklarını anlatan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgelerin ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlıyoruz. Bir değişim ve kalkınma projesi olan 'Örnek Köy' kapsamında bugüne kadar 6 köyde restorasyon, rehabilitasyon ve eğitim çalışmaları gerçekleştirdik. Çanakkale'de Arkeo-köy ve Etno-köy konsept köylerimiz dışında 8 köyü rehabilite ederek bambaşka bir çehreye kavuşturduk. Doğaya Saygı Projesi ile de orman yangınlarında maddi ve manevi anlamda büyük kayıplara uğrayan köylerimiz için yerel yönetimler, yerel halk ve diğer paydaşlarımızla bir kez daha el ele verdik."

BAYIR, YENİ BİR ÇEHREYE KAVUŞTU

Doğaya Saygı Projesi kapsamındaki çalışmalar; OPET'in koordinasyonunda Muğla Valiliği, Marmaris Belediyesi, Kaymakamlık, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karayolları Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü, Kültür Turizm Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, AFAD ve Müftülük gibi kuruluşların iş birliği ile yürütülüyor. Köylerde, fiziksel değişim ve rehabilitasyon çalışmalarının yanı sıra yöre halkına yönelik eğitim programları düzenlenerek, ekonomik ve sosyo-kültürel gelişime de katkı sağlamak hedefleniyor. Ayrıca yaşanan orman yangınları, iklim değişikliği ve diğer doğal afetlere ilişkin farkındalık yaratmak için eğitim çalışmaları yapılıyor.

Proje kapsamında bugüne k adar hayata geçirilen iyileştirme faaliyetleri şöyle sıralanıyor:

-İlk olarak Marmaris Bayır Köyü'nde başlayan çalışmalar kapsamında 235 hane, 639 nüfusa sahip Bayır Köyü yeni bir çehreye kavuştu.

-Bayır Köyü 'defne aksı' ve 'bal aksı' olarak iki mimari ve yaşam alanı konsepti kurgulandı. Proje kapsamında, köy meydanından geçen yola bal aksı ismi verilerek bu aks üzerindeki yapılar kendine özgü mimari yapıları korunarak restore edildi.

-Yollar, yağhane, cami, köy kahvesi ve köy meydanı başta olmak üzere pek çok alan yenilenirken tarım ve turizm alanında düzenlemeler yapıldı.

-Turizm potansiyelini arttırmak amacıyla antik bölgelere harita ve örnek pansiyon çalışmaları gerçekleştirildi.

-Proje kapsamında evler, köyün ruhuna uygun olarak karakteristik bir düzenlemeyle boyandı.

-Köye ait bir kadın kooperatifi kurularak, kooperatif binasında üretilen yerel ürünlerin satışa sunulabileceği stantlar yapıldı.

-Marmaris Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile kurslar başladı. Kurslar kapsamında İngilizce, kırsal turizm etkinlikleri, turistik ve hediyelik eşya yapımı, takı yapımı, el bakımı ve hijyen eğitimi olmak üzere 592 saat eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca arıcılık yan ürünleri üretimi ile ilgili uygulamalar ve Kültür Bakanlığı destekli ev pansiyonculuğu kursları da planlanan eğitimler arasında yer alıyor.

-Köyün kuzeydoğusunda Yancağız Tepesi üzerinde yerleşik Syrna Antik Kenti'ne ulaşım ve antik kente ait kalıntıların haritalama çalışmalarına başlandı.

-Köy çevresindeki köyün kırsal peyzajını oluşturan tarım teraslarının belgelenmesine başlandı.

-Köyün turizm potansiyelini artırmak amacıyla yöresel köy motifleriyle düzenlenen örnek pansiyon yapıldı. İçerisinde çocuk odası da bulunan bir aile odası ve bir de normal ebeveyn odası olan toplam iki odalı pansiyon köyün özelliklerini yansıtacak şekilde hazırlandı.

-Köye özgü üç ürün olan kuru baklava, kaşık helvası ve Bayır yazması tespit edildi. Yörede üretilen bu üç geleneksel ürüne coğrafi işaret alınmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Marmaris Ticaret Odası aracılığı ile alınacak coğrafi işaretlerin sadece Bayır'a değil bütün ilçeye katma değer sağlaması hedefleniyor.

BİZE ULAŞIN