FATOŞ BOZKUŞ

FATOŞ BOZKUŞ

BUSINESS TALKS

fatos.bozkus@inbusiness.com.tr
03.11.2024 | Pazar

Şirketi ikiye katlayacak yatırım

2002 yılında temelleri atılan Sedes Holding, bugün sigorta, gayrimenkul geliştirme, gıda, kişisel bakım ve kozmetik sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.  Holding gelirlerinin üçte biri ise Gratis’ten geliyor.

Zaten 15 yıl önce kurulan ve bugün 81 ilde 714 mağazası bulunan Gratis, pazarın en büyük oyuncusu. Sedes Holding Yönetim Kurulu Başkanı Demir Sabancı'nın hedefinde ise Gratis'i iki kat büyütmek var. Bunun için de geçen ay Adana'da şirketin 56 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak yeni lojistik merkezinin temelleri atıldı. 1300 kişiye istihdam sağlayacak ve 100 milyon dolar yatırımla hayata geçirilecek lojistik merkezinin, 2025 yılı sonunda faaliyetlerine başlaması planlanıyor. Bu yatırımla ülke genelinde bin 500 mağazaya ulaşmak bugün 10 bin olan çalışan sayısını da 20 bine çıkarmak istediklerini söyleyen Demir Sabancı, bu yatırımla bugün günde 11 milyona yaklaşan müşteri sayısını da ikiye katlama hedefinde olduklarının altını çiziyor.

Gratis'te 25 bin ürün çeşidi olduğundan bahseden Demir Sabancı, kendilerine ait 11 markanın da mağazalarda satıldığını ve bugün toplam satışları içinde kendi markalarının oranının yüzde 40'a ulaştığını aktarıyor. Üç yılda bu oranı iki kat artırdıklarına değinen Sabancı, önümüzdeki beş yılda açılacak yeni mağazaların ihtiyacına dönük olarak bazı ürünlerde üretime de girebileceklerinin sinyalini veriyor. Gratis mağazalarında açılan ve bugün sayısı 55'e ulaşan Beauty güzellik merkezlerinin de önümüzdeki günlerde çoğalacağının bilgisini veren Sabancı, diğer gelecek hedeflerini ise şu sözlerle anlatıyor: "Yurt dışından franchise için çok telefon alıyoruz. Alt yapıyı sağlamlaştırdıktan ve bin 500 mağazaya ulaştıktan sonra ülke dışına da açılmak istiyoruz. Körfez ve Balkanlar önceliğimiz olabilir. Yakın gelecekte kendi markamızla ev bakım kategorisinde de ürünlerimizi müşterimize sunma niyetimiz söz konusu."

GIDA İHRACATI HEYECANI

Sedes Holding'in iş alanlarından birinin de sigorta brokerliği olduğunu aktaran Sabancı, gayrimenkul tarafında da hem yurt içi hem yurt dışında yatırımları sürdürdüklerini belirtiyor.

Gıda ihracatı alanındaki işleri ise Sabancı'yı Gratis kadar heyecanlandırıyor. Bugün Wildfare markasıyla Türkiye'den dünyanın farklı ülkelerindeki büyük perakendecilere işlenmiş, paketlenmiş, sertifikalandırılmış gıda ürünleri ihraç ediyor. Kiraz, zeytin, zeytinyağı gibi ürünlerin satışını gerçekleştiren Sabancı, bu işte de büyük bir potansiyel olduğu düşüncesinde. Yeni alanlara girmek yerine mevcut işlerini daha da büyütmeye odaklandıklarını ifade eden Sabancı, rekabetçi ve büyüyebilecek işlerde olmak istediklerinin de altını çiziyor.

Yurt Dışına Açılacak

2001 krizi sonucu finans sistemi içindeki tahsili gecikmiş alacaklara (TGA) çare olarak düşünülen varlık yönetim şirketlerinin sayısı son dört yıldır artıyor. Bugün BDDK'dan lisans almış 26 şirket bu alanda faaliyet gösteriyor. Tahsil imkanı sınırlı, tahsili şüpheli ve zarar niteliğindeki kredileri devralarak faaliyet gösteren bu şirketin iş modeli, TGA portföylerine yatırım ve bu portföylerden tahsilat olmak üzere iki ana evreden oluşuyor. Birinci evre kaynak kuruluşlar tarafından satışa sunulan TGA portföyleri için teklif edilecek bedeli belirlemek üzere değerleme yapılarak satın almanın gerçekleştirildiği yatırım aşaması, ikinci evre ise satın alınan portföylerdeki alacakların çözümlendiği tahsilat aşaması.

Fiba Holding bünyesinde yer alan ve sektörde 20'nci yılını kutlayan Gelecek Varlık da bu şirketlerden biri. 1,9 milyon müşterileri olduğunu ve bugüne kadar bunların 886 bininin finansal özgürlüğüne kavuştuğunu yani borçlarını ödediğini söyleyen Gelecek Varlık Genel Müdürü Sezin Ünlüdoğan, Türkiye'nin düşük faiz ve yüksek enflasyon nedeniyle bugün en düşük tahlil gecikmiş alacak rasyosuna sahip ülke olduğunun altını çiziyor.

Sektörün geçen yıl 16 milyar 730 milyon liralık aktif büyüklüğe ulaştığını ve öz kaynaklarının 9 milyar lira civarında olduğunu belirten Ünlüdoğan, sektörün 2021'de 5,7 milyar, 2022'de 12 milyar, 2023'te ise 14,1 milyar liralık anapara tutarında TGA satın aldığını anlatıyor.

Varlık yönetim şirketlerinin işinin temelinde güvene dayalı ilişki geliştirmek var. Dolayısıyla insan kaynağı şirket için oldukça önemli. Bugün Gelecek Varlık'ta 580 kişinin çalıştığını aktaran Ünlüdoğan, "Biz müşterimizi kaybettiğimiz zaman yani müşteri hesaplarını kapattığı zaman mutlu oluyoruz. Çünkü borcunu kapatmış, ekonomik sisteme geri dönmüş oluyor. Hukuki aksiyonları sınırlı seviyede kullanıyoruz. Dosyalarımızın yüzde 80-82'si sulhen çözülüyor. Ama 10-15 yılda çözülen işler olabiliyor."

UZMANLAŞMA ZAMANI MI?

Avrupa'da varlık yönetim şirketlerinde bir konsolidasyon var. Geçmişte Türkiye'de de olduğunu ifade eden Ünlüdoğan, dünyada sektörde şirketlerin belli alanlarda uzmanlaştığını, bizde de benzer gelişmelerin olabileceğini aktarıyor.

Üç yıl öncesine kadar mevzuatın varlık yönetim şirketlerinin yurt dışında yatırım yapmasına izin vermediğini ama onun önünün açıldığını da belirten Ünlüdoğan, Türkiye dışındaki pazarlara baktıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Sektör ve bizim için belli pazarlarda fırsatlar var. Biz seçici olarak tekil işlemler yapmaya başladık. Nereye yatırım yapabiliriz diye bakıyoruz. "

Üretime Girme Planı

Kozmetik ve kişisel bakım pazarında yerli markalar bir yandan uluslararası markalarla rekabet ederken diğer yandan son yıllarda hızlı büyümeleriyle dikkati çekiyor. Bu markalardan biri de URBAN Care. 1997 yılından bu yana Türk kozmetik sektöründe faaliyet gösteren Selen Kozmetik'in 2013 yılında saç bakım ürünleriyle pazara giren markası URBAN Care, geçen yıl kişisel bakım ürünlerini geliştirerek vücut bakım ürünlerini de ürün ailesine ekledi.

Bugün saç ve vücut bakımı kategorilerinde 100'ü aşkın ürün çeşidine sahip olduklarını ifade eden Selen Kozmetik CEO'su Selen Yorgun Tavit, saç bakımında Türkiye'de kişisel bakım ve kozmetik marketlerde hem ciro hem satış adedinde birinci olduklarının altını çiziyor. Tavit konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Yerli bir marka olarak kısa sürede global devlerle yarışır hale geldik. 2023 yılında Nielsen araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin en çok satan saç bakım markasıyız. Saç bakım kategorisinde parfümeri kanalında ciroda yüzde 18, adette yüzde 12 pazar payıyla en çok tercih edilen ürün gruplarına sahibiz. Bakım ürünleri kategorisinde tüm Türkiye'de yüzde 25 pazar payımız var."

Geçen yılı 1,6 milyar TL ciro ile kapattıklarını hatırlatan ve bu sene 3 milyar TL'yi geçmeyi planladıklarını belirten Tavit, bugün dört kıtada bin 650 satış noktasında ürünlerinin satıldığının altını çiziyor. 40 ülkeye ihracat yapan şirketin geçen sene ciro içindeki ihracatın payı yüzde 4'lerdeyken bu yıl oranı yüzde 7'lere getirme hedefi söz konusu. Tavit'in bir başka hedefi de 2024'ün son çeyreğinde sahip olduğu pazar payını market kanalında da büyütmek ve şampuan kategorisinden pay almak.

TAKLİT SORUNU

Selen Kozmetik'in bir üretim tesisi yok. Ama Tavit, 2026 için böyle bir planları olduğundan bahsediyor. Altı yıl önce private label işine de girdiklerini ve organize perakende markalarından biri için üretim yaptırdıklarını aktaran Tavit, "Kendi bilgi birikimimizi, pazarlama gücümüzü, üretimle birleştireceğimiz bir yapı kurmak istiyoruz" diye de ekliyor.

Pazarda önemli bir yer edinen her marka gibi URBAN Care'in de en büyük sorunlarından biri taklit ürünler. E-ticaretin büyümesiyle birlikte merdiven altı üreticilerin arttığını anlatan Tavit, sahte ürün satanlara ulaşabildiklerini ancak üretenleri bulmakta çok zorlanıldığını dile getiriyor.

Artık QR Kod, hologram ya da sürekli ambalaj değiştirmenin de etkili olmadığını hemen aynısının yapıldığını söyleyen Tavit, "Bu konuda tüketicilerin bilinçlenmesi çok önemli. Uygun fiyatlı diye bilmedikleri satıcılardan ürün almamalılar" diye konuşuyor.

BİZE ULAŞIN