Beymen amiral mağazasını tersane’de açacak
Küresel moda dünyasının önde gelen yayını WWD (Women’s Wear Daily) öncülüğünde yapılan WWD X FN X Beauty Inc 50 En Güçlü Kadın listesinin bu yıl 4’üncüsü açıklandı ve listede ilk defa Türkiye’den bir isim var; Beymen Grubu’nun CEO’su olan Elif Çapçı, Türk lüks perakendecisini başarıda yeni zirveye taşıyan isim olarak nitelendirilerek moda endüstrisini şekillendiren liderler arasında gösterildi.
Yarım asrın üzerinde bir geçmişe sahip olan Beymen'in büyüme yolculuğunun ivme kazandığı böyle bir dönemde gelen bu haberin gurur verici olduğunu söyleyen Çapçı, grup olarak deneyim odaklı lüks yaklaşımları kapsamında yaratıcılığı, özgünlüğü önceliklendirerek yeni yatırımları hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çiziyor. Çapçı'nın ajandası ise oldukça yoğun. Mağazacılık tarafında grup olarak yıl başından bu yana 12 mağaza açtıklarını ve yıl sonunda bunu 15'e tamamlama planları olduğundan bahseden Çapçı, eski mağazalarda renovasyona da devam edeceklerine değiniyor. İstinyepark'taki mağazada renovasyon yaptıklarını ve mağazayı yüzde 20 büyüttüklerini aktaran Çapçı konuşmasını şöyle sürdürüyor:
"Önümüzdeki yıl Zorlu mağazamızda da renovasyona başlayacağız. Orada da mağazamızı renovasyonla birlikte büyütme niyetimiz var. Tersane'de mağaza açmak için mimari tasarım sürecini bitirmek üzereyiz. Rem Koolhass'ın sahibi olduğu OMA mimarlık ile çalıştık. Bu ay inşaata başlayacağız. 12 bin metrekarelik bir alanda 2025 bahar aylarında açmayı planladığımız bu mağaza grubumuzun amiral mağazası olacak."
Çapçı'nın ajandasındaki önemli başlıklardan biri de online satış. Online tarafın hızlı büyüdüğünü geçen yıl Beymen.com'u 160 bin kişinin ziyaret ettiğini bu yılın ilk altı ayında ise ziyaretçi sayısının 106 milyona ulaştığını ifade eden Çapçı, online'da 1,3 milyon adet ürünün el değiştirdiğini bu alana yatırıma devam edeceklerini anlatıyor. Kozmetikte farklı iş birlikleri ve iş modellerini duyurmaya hazırladıklarının da üzerinde duran Çapçı, yakın zamanda mağazalarda kasaların tarihe karışacağını ve reyonda ödemenin yaygınlaşacağının da bilgisini paylaşıyor.
Beymen de mağazalarında metrekarelerin el verdiği ölçüde yeme içme markalarına yer açan markalardan. Ama bundan sonraki süreçte bu işi Beymen imzasıyla yapma kararı alınmış. Hatta geçen yıl Artisan Hospitalty Grup adıyla yeni bir şirket kurulmuştu. Bu şirketin ilk markası olan Blander Cafe Galataport'ta ilk mağazasını açmıştı. Yakın zamanda bu markayla farklı mekanlar açılacak. Dahası şirketin ikinci markası olan Bardot ise Zorlu Beymen'de kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Hızlı Ticaret Büyümeyi İvmelendiriyor
Online platformlar birbiri ardına hızlı ticaret işine girdi. Yemeksepeti de bu işin öncüsü olma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren platformlardan. 2001 yılında Türkiye'nin ilk online yemek siparişi sitesi olarak kurulan ve bugün 81 il ve KKTC'de 30 milyonu aşkın aktif kullanıcısına; 30 bin aktif iş ortağı kurye, 100 bin iş ortağı restoran ve Yemeksepeti Mahalle esnafının yanı sıra yüzlerce Yemeksepeti Market hizmet noktasıyla hizmet veren şirket, hızlı ticarette çıtayı daha da yükseltti. Bugüne kadar 10 binden fazla yerel işletmenin dijital dönüşümüne katkıda bulunduklarını ve bu sayede mahalle esnafının daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmasını sağladıklarını söyleyen Yemeksepeti CEO'su Mert Baki, "Kullanıcılarımızın yüzde 15'inden fazlası Yemeksepeti Market ve Mahalle, yani hızlı ticaret platformumuzdan alışveriş yapıyor. Yemeksepeti Market hizmeti ile 2024 yılı kârlılık hedefimize başarıyla ulaştık ve depo başına sipariş sayısında yüzde 35, ortalama sepet tutarında ise yüzde 44 büyüme kaydederek operasyonel verimliliğimizi artırdık ve bu alanda büyümeye devam edeceğiz" diye konuşuyor.
Arayüzü değişiyor
IPSOS verilerine göre, Türkiye'de yeme-içme sektörü 2024'ün ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 büyüdü. Eve teslim siparişlerde ise yüzde 13'lük bir artış yaşandığını vurgulayan Baki, özellikle pandemi sonrası dönemde online yemek siparişi kategorisinde ciddi bir dönüşüm olduğunu söylüyor. 2020 yılında eve teslim yemek siparişlerinin yüzde 14,3'ünün online platformlardan gelirken, bu oranın 2024'te yüzde 56,3'e yükseldiğini ifade eden ve Yemeksepeti'nin Türkiye'de yeme içme sektörünün yüzde 4'ünü oluşturduğunu anlatan Baki, hızlı ticaretin ekosisteme etkisiyle ilgili ise şunları söylüyor: "Yemeksepeti olarak tedarikçi ağımızı 100 binin üzerine çıkarmamız, sadece tüketici tarafında değil, iş ortağı restoran ve esnaf işletmeleriyle de geniş bir ekosistemde faaliyet gösterdiğimizi ortaya koyuyor. 2024'ün ilk yarısında sipariş sayımızı yüzde 25 artırarak sektördeki genel büyümenin üzerine çıktık. Özellikle hızlı ticarete adaptasyon gösteren kullanıcılarımız, sipariş frekanslarını ve işlem hacimlerini üç katına çıkararak platform ekosistemimize büyük katkıda bulunuyor. Dahası ciromuzun içinde hızlı ticaretin aldığı pay yüzde 15'in üzerinde."
Hızlı ticarette seçeneklerin artacağını söyleyen ve yakın zamanda BİM'in platform üzerinden sipariş almaya başlayacağını aktaran Baki, ödeme ve restoran seçeneklerinde de yeniliklerin yolda olduğunun altını çiziyor.
Şirket ayrıcı değişen tüketici davranışlarına ve restoran beklentilerine hızla uyum sağlamak amacıyla arayüzünde kapsamlı bir yeniliğe gidiyor.
Adel, İhracatla Büyüyecek
Bu yıl 2023'teki satış hacmini koruduklarını söyleyen Adel Faber Castell CEO'su Oğuz Uçanlar, alım gücünün düşmesi sonucu ucuz ürünlere kayışın söz konusu olduğunu ve 2 milyar kayıp kaçak ürünün Türkiye'de satıldığını bu nedenle pazarın stabil kaldığını aktarıyor. Ancak buna rağmen tesiste kapasite artırmak üzere yatırım yapılmış.
Çayırova'da yer alan tesislerinde 1.5 milyon dolarlık yeni makine parkuru ve kalıp yatırımı yaptıklarını söyleyen Uçanlar, dünya perakende devlerinden biriyle anlaşma yaptıklarını ve onlar için tahta kalemi üreteceklerinin bilgisini veriyor.
Geçen yıl Unicef'in de global tedarikçilerinden biri olduklarını hatırlatan Uçanlar konuşmasını şöyle sürdürüyor: "Bizim büyümemiz önümüzdeki 3-5 yıl içinde ağırlıklı ihracattan gelecek. Bizim kurumsal duruşumuza ve üretim kalitemize değer veren çözüm ortaklarımızın sayısını artıracağız. Son on yıldır ciromuzun yüzde 5 ile 10'u ihracattan geliyor. Önümüzdeki dönemde ciromuz içinde ihracatın payının yüzde 20'lere çıkmasını hedefliyoruz."
ODAKTA EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VAR
Her ne kadar kalem satışları düşmese de büyük bir marka güçleri olduğunu, 6 bin 500 kırtasiye noktasına direkt, geri kalan 4 bin noktaya dolaylı ulaştıklarını ve 100 evin 80'ninde ürünleri olduğunu aktaran Uçanlar, bugünlerde şirketi Adel Kalemcilik'ten, Adel Eğitim Teknolojilerine dönüştürmek üzere neler yapılabilir konusuna ciddi mesai harcamaya başlamış. Avrupa ve Uzakdoğu'dan bu konuda uzman şirketlerle toplantılar yapılmış, ürün numuneleri incelenmeye başlamış. Seçecekleri ürünlerin tüm kırtasiyelerde tüketiciyle buluşacağını belirten Uçanlar, bu ürünlerin STEM alanında içinde devre, ışık, ekran, görsel ve ses olan çocukların, gençlerin vizyonlarını geliştirecek ürün grupları olacağını ifade ediyor.