GÖZDE ESEN SAKAR

GÖZDE ESEN SAKAR

InBusiness Dergisi Yazar

gozde.esen@inbusiness.com.tr
02.07.2023 | Pazar

Girişim sermayesi pazarında tebliğ heyecanı

Girişim sermayesi pazarına dair beklenen Tebliğ (Payları Girişim Sermayesi Pazarında İşlem Görecek Ortaklıklara İlişkin Esaslar Tebliği) mayıs ayı ortasında Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Gözde Esen Sakar
Avukat- Şirket Birleşme ve Devralmaları, Sermaye Piyasaları ve Uluslararası Hukuk

Yeni düzenleme, girişim sermayesi pazarı için temel olarak ne getiriyor?

Halka açık olmayan ortaklıkların paylarının, girişim sermayesi pazarında işlem görmek üzere sermaye artırımı yoluyla ve halka arz edilmeksizin, borsada işlem görmek üzere nitelikli yatırımcılara satışına imkan veriliyor. Buna göre halka açılmak isteyen fakat paylarını halka arz etmek istemeyen şirketler, bu paylarını nitelikli yatırımcıya satabilecek. Elbette bunun için, öncelikle şirketlerin ana sözleşmelerini sermaye piyasası mevzuatının gereklerine göre tadil ederek, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onay alması gerekiyor. Akabinde SPK tarafından belirlenen usule uygun şekilde, izahname hazırlaması ve SPK'dan izahname için ikinci onayın alması lazım.

Finansal tablolar ile ilgili aranan ana kriterler neler?

Girişim sermayesi pazarında işlem görebilmek için şirketlerin özel bağımsız denetimden geçmiş paylarının, satışa sunulacağı yıldan önceki seneye ait finansal tablolarının aktif toplamının 20 milyon lirayı geçme kriteri bulunuyor. Ayrıca net satış hasılatının 10 milyon 500 bin lirayı geçmesi ve tescil edilmiş sermayenin ise en az 10 milyon lira olması gerekiyor.

Payların satışına ilişkin esaslar neler?

Sermaye artırımı yoluyla ihraç edilen paylar sadece borsadan satış yöntemiyle satılabilecek. Girişim sermayesi pazarında işlem görecek. Mevcut ortaklarının sahip oldukları ve sermaye artırımına konu olmayan payları, belirli süreler boyunca borsada işlem gören niteliğe dönüştürülemiyor. Ek pay satışı da gerçekleştirilemiyor.

Borsada işlem görmeye başladıktan sonra devreye giren bazı kısıtlamalar

Söz konusu ortaklıkların payları, borsada işlem görmeye başladığı yılı takip eden iki yıl tamamlanmadan halka arz edilerek satılamıyor. İlgili ortaklıkların payları borsada işlem görmeye başladığı yılı takip eden beş yıl içinde paylarının borsanın diğer pazarlarında işlem görmesini teminen, paylarının yalnızca sermaye artırımı yoluyla halka arz edilmesi suretiyle SPK'ya başvuruda bulunma zorunluluğu var. Devralma veya devralma yoluyla birleşme işlemine taraf olması yahut bölünme işlemine taraf olması durumunda, bu ortaklıklar girişim sermayesi pazarından çıkarılır.

Ara dönem finansal raporlarda muafiyet

Girişim sermayesi piyasasında işlem görecek bu tip ortaklıklar, üç ve dokuz aylık ara dönem finansal rapor düzenleme yükümlülüğünden muaf hale getirildi. Özetle belirtmek isterim ki bu düzenlemeyle şartları sağlayan anonim şirketler halka arz edilmeksizin borsada işlem görebiliyor. İşlem görecek anonim şirketlerinin paylarının satış sürecinin, bildiğimiz klasik halka arz süreçlerine kıyasla daha kolay olması bekleniyor. Girişim sermayesi pazarına nitelikli yatırımcıların katkıları ve ilgilerinin artacağı kanaati ile ciddi bir değer sağlanacaktır.

BİZE ULAŞIN