Halka Arz Coşkusu
Türkiye sermaye piyasalarında halka arzlara olan ilgi tüm hızıyla sürüyor. Enerjiden gayrimenkule, gıdadan finansa, teknolojiden kimyaya kadar farklı sektörlerde faaliyet gösteren çok sayıda şirket, yatırımlarını fonlamak, işletme sermayesi ihtiyacı veya borçlarını azaltmak amacıyla banka kredisi yerine daha uygun maliyetle finansman olanağı sunan sermaye piyasalarına yöneliyor. Yılın ilk yarısında özellikle jeopolitik riskler ve küresel ekonomik belirsizlikler nedeniyle yatay bir seyir izleyen halka arzlar, temmuz ayından itibaren hızlanırken, yılın son çeyreğinde bu trendin devam etmesi bekleniyor.
2026 yılı başından 20 Ağustos 2026 tarihine gerçekleşen halka arzlara baktığımız zaman Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) toplam 33 şirketin başvurusunu kabul ettiği görülüyor. Bu şirketlerden Bewen Enerji halka arzını şimdilik ötelerken, toplam büyüklüğü 79,5 milyar TL'nin üzerinde 32 şirketin halka arz süreci tamamlandı. Geçen yılın tamamında 18 şirket halka açılırken, halka arz büyüklüğü 45 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Bu yılki halka arzlarda; başta enerji olmak üzere, gıda, kimya, ilaç, finans, gayrimenkul, elektronik ve teknoloji sektörleri ön plana çıktı.
Geçen Yılı Katladı
Halka arz piyasasını 2025 yılı ile karşılaştıran Burgan Yatırım Genel Müdürü Aslı Koçer, 2025 yılını, önce iştahlı ve güçlü bir halka arz piyasası açılışı, ardından ise uzun bir sessizlik dönemi olarak değerlendiriyor. Geçen yıl 18 şirketin halka açıldığını ve 45 milyar TL'lik toplam büyüklüğe ulaşıldığını kaydeden Koçer, 2026 yılının ilk yedi ayında ise işlem sayısı ve toplam büyüklüğün geçen yılın yaklaşık 1,5 katına ulaştığını vurguluyor. Bu açıdan trendin pozitif yönde devam ettiğini değerlendiren Koçer, ancak 2023 yılından sonra bireysel yatırımcı katılımında önemli bir düşüş olduğuna dikkat çekiyor. 2023 yılında, halka arz edilen şirketlere göre rakamlar değişmekle birlikte, her bir halka arza katılan yatırımcı sayısının 3,5 ile 5 milyon arasında seyrettiğine dikkat çeken Koçer, "2025 yılında bu sayı 150 -250 bin kişi bandına kadar geriledi. 2026 yılında ise katılımcı sayısının önemli ölçüde yükseldiğini; yılın ilk yedi ayında katılımın 600 bin ile 1,1 milyon kişi arasında gerçekleştiğini gözlemliyoruz" diyor.
Aslı Koçer
Burgan Yatırım Genel Müdürü
Ortalama Arz Büyüklüğü 2,2 Milyar TL
2026 yılında halka arz edilen şirketlerin ağırlıklı olarak sanayi, GYO ve enerji sektörlerinde faaliyet gösterdiğini, bunların yanı sıra gıda, turizm, demir çelik, kimya ve ticaret gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin de yıl içerisinde borsaya açıldığını gözlemledik. Gerçekleşen halka arzların ortalamasına baktığımızda, şirketlerin halka arz öncesi piyasa değeri ortalama 6,6 milyar TL iken arz büyüklüğü ortalama 2,250 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde en yüksek işlem büyüklüğü 6,2 milyar TL, en düşük büyüklük ise 800 milyon TL düzeyinde oldu. Trendin devam etmesi halinde, 2026 yılını yaklaşık 50 şirketin halka arzı ile tamamlayacağımızı öngörüyoruz. Fakat borsaya olan talebin azalması ve piyasasında görülen momentum kaybı nedeniyle, büyük ölçekli halka arzlardan ziyade yaklaşık 2 milyar TL büyüklüğündeki daha küçük ölçekli halka arzların hem sayı hem de getiri açısından öne çıkacağını değerlendiriyoruz.
147 Şirket Daha Sırada
Aracı kurumlar, Orta Doğu'da süregelen jeopolitik riskler ve kaotik ortama rağmen şirketlerin halka arza gösterdiği yoğun ilgiyi, Türkiye sermaye piyasalarına duyulan güven açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirirken, yılın son çeyreğinde de bu ilginin devam etmesi bekleniyor. Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş. halka arzlara ilişkin hazırladığı raporda, toplam 147 şirketin daha SPK onayı beklediğine vurgu yaparken, bu şirketlerin 22'sinin enerji sektöründen oluştuğuna işaret ediyor. Enerjiyi ise inşaat ve gayrimenkul sektörleri izliyor. Onay sürecindeki şirketler arasında Teknik Yapı, Nef ve Rönesans Altyapı AŞ ile 12'si GYO toplam 21 şirket bulunuyor.
Gıda ve tarım sektöründe ise 19 şirket onay bekliyor. Bu şirketler arasında Namet, Ekici Süt Gıda, Beyoğlu Çikolata, Altun Gıda ile Tarım Kredi Süt de var. Finans sektöründe de 8'i girişim sermayesi yatırım ortaklığı olmak üzere 18 şirket SPK'nın kapısında. Bu şirketler arasında Doğa Sigorta, RePie Yatırım Holding, Türkiye Emlak Katılım Bankası da bulunuyor. Ayrıca 8 teknoloji şirketi ile aralarında Tatilbudur ve Jolly Tur'un da olduğu 7 turizm şirketi daha SPK'dan onay bekleyenler arasında yer alıyor.
Tarkan Akgül
İnfo Yatırım Genel Müdürü
Her Ölçekten Şirket İlgi Gösteriyor
İnfo Yatırım olarak 2026 yılının başından bugüne 4 adet halka arza liderlik ederek, 11,8 milyar TL kaynak sağlanmasına aracılık ettik. Geçtiğimiz yıl 18 şirket halka arz olurken 45,2 milyar TL kaynak sağlandı, bu yıl ise henüz temmuz ayının ilk haftasında adet olarak bu sayının önüne geçilmiş oldu. Bu yıl nispeten halka arz büyüklükleri geçtiğimiz yıla kıyasla daha küçük gerçekleşirken adet olarak daha çok halka arz gerçekleşmeye başladı. Bu yıl halka arz olan şirketlere baktığımızda gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ve enerji şirketlerinin ağırlıkta olduğunu ancak sanayi, perakende, gıda gibi çok çeşitli sektörlerden birçok şirketin halka arz olduğunu görüyoruz. Sektörel çeşitliliğin yanı sıra halka arz olan şirketlerin arasında ölçek olarak Türkiye'nin sektörlerinde öncü şirketlerinin yer aldığını gördüğümüz gibi nispeten daha büyüme döngüsü içerisinde olan şirketlerinde yer aldığını söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, bu yıl halka arz olan şirketlerin çok farklı dinamiklere sahip olduğunu ifade edebiliriz.
Globalde De İştah Yüksek
Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Hülya Türkmen'e göre, 2026'da hem Türkiye'de hem de globalde halka arz piyasasında güçlü bir toparlanma ve yeniden canlanma görülüyor. Globalde 2025 yılının tamamında 187 milyar dolar olan halka arz büyüklüğü, 2026'nın sadece ilk yarısında 194 milyar dolara ulaştı. Özellikle ABD başta olmak üzere yapay zeka altyapısı, yarı iletkenler ve robotik gibi alanlar yatırımcı ilgisini destekliyor. Türkiye'de ise halka arz büyüklüğünün son 1 yıl içerisinde 1,1 milyar dolardan 1,5 milyar dolara yaklaştığına değinen Türkmen, bu tablonun, şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisinin devam ettiğini gösterdiğini dile getiriyor.
Yılın geri kalanında faiz görünümü, Borsa İstanbul'un performansı ve global risk iştahının halka arz piyasasının seyri açısından belirleyici olacağını kaydeden Türkmen, şu tespitlerde bulunuyor: "Özellikle faizlerde aşağı yönlü seyrin güçlenmesi hem şirketlerin halka arz iştahını hem de yatırımcı talebini destekleyebilir. Bununla birlikte, artan işlem trafiğiyle birlikte büyük ölçekli halka arzların piyasa likiditesi üzerindeki etkisinin de yakından takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla hem Türkiye'de hem de globalde halka arz piyasasının yeniden canlandığı bir dönemden geçiyoruz. Yılın son bölümünde bu ivmenin ne ölçüde korunacağını ise faiz görünümü, piyasa performansı, global risk iştahı ve büyük ölçekli işlemlerin likidite üzerindeki etkisi belirleyecek."
Emir Münir Sarpyener
Tera Yatırım Genel Müdürü
Enerji Şirketleri Yabancıların Gözdesi
Temmuz ayında halka arzına aracılık ettiğimiz Şa-Ra Enerji'nin Borsa İstanbul'a katılmasıyla enerjide ekosistem gerçek anlamda tamamlanmış oldu. Borsaya gelecek olan enerji altyapısında faaliyet gösteren şirketlerimizin önümüzdeki birkaç yıl içinde yerli hatta dünyadaki yatırımcıların gözde şirketleri arasında yer alacağını düşünüyorum. Bu durumu Londra'da düzenlediğimiz yatırımcı toplantılarında da teyit ettik. Yabancılar Borsa İstanbul'da veri merkezi ve teknoloji şirketi gibi yeni ekonomiye dönük şirketler göremediklerini söylediler. Biz de onlara 'Bizim de o şirketlerin altyapısını kuran şirketlerimiz var ve yenileri de borsaya gelmeye devam ediyor. Bu işlerin altyapısı bizde' dedik. Bu tür şirketlerle yabancılar yakından ilgileniyor.
Orta Ölçeklilerden Talep
İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül de halka arz iştahının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyor. Bölgemizde meydana gelen gelişmelere bağlı olarak faiz patikasında bir nebze beklenene kıyasla gecikme meydana gelmiş olsa da ekonomi yönetiminin kararlılığıyla mevcut politikaların uygulanmaya devam edeceğini öngören Akgül, "Bu gelişmeler ekseninde faiz indirim döngüsünün devamı ile birlikte yatırımcı ilgisinin halka arzlara devam edeceğini ve iştahın da daha yüksek gerçekleşeceğini bekliyoruz. Bununla birlikte halka arzlarda pozitif gelişim için piyasa koşulları ile birlikte halka arz olan şirketlerin fiyat performansları da belirleyici olacak" diyor.
Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Murat Barışık da, 2026 yılının, Borsa İstanbul'da halka arz piyasasının son yıllardaki en hareketli dönemlerinden biri olarak öne çıktığını vurgularken, bu yılki halka arzlarda en belirgin özelliklerden birinin de sektörel çeşitlilik olduğuna işaret ediyor. Barışık'a göre, elektrik ve enerji şirketlerinin yanı sıra teknoloji, gıda, demir-çelik, turizm, kimyasal ürün, sigorta, sağlık, perakende, seramik, çimento ve tekstil gibi sektörlerin de halka arz piyasasında temsil edilmesinin, sermaye piyasasına gelen şirket profilinin oldukça genişlediğini gösteriyor. Ölçek açısından bakıldığında ise halka arzların büyük çoğunluğu orta ölçekli şirketlerden oluşuyor.
Bununla birlikte Saat&Saat, Quick Sigorta, Şa-Ra Enerji ve Kardemir Çelik gibi daha büyük şirketlerin piyasaya gelmesinin de toplam halka arz hacmini yukarı taşıdığına vurgu yapan Barışık, yılın kalan bölümünde de yeni halka arzların devam edeceği yönündeki beklentilerin güçlendiğini dile getirirken, şu çekincesini paylaşarak bazı uyarılarda bulunuyor: "Aynı dönemde birden fazla halka arzın eş zamanlı olarak gerçekleşebilmesi, yatırımcı ilgisinin ve likiditenin şirketler arasında dağılmasına neden olabilir. Bu durumun, geçmiş dönemlerde görülen her halka arza benzer ölçüde güçlü talep oluşması eğilimini sınırlayabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yatırımcıların şirketlerin faaliyet yapısını, finansal performansını, büyüme potansiyelini, halka arz gelirlerinin kullanım alanını ve özellikle halka arz değerlemesini daha yakından inceleyerek daha seçici hareket etmesinin önem kazanacağını değerlendiriyoruz."
Murat Barışık
Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü
Yatırımcılar Daha Temkinli
2026 yılında bazı şirketlerin halka arz sürecinde, talep toplama aşamasına geçilmiş olmasına rağmen halka arzlarını ertelemek zorunda kaldığını gördük. Bununla birlikte, Borsa İstanbul'un son aylarda görece zayıf bir performans sergilemesinin yatırımcıların risk iştahını ve halka arzlara yönelik yaklaşımını da daha temkinli hale getirdiğini düşünüyoruz. Önceki dönemlerde halka arzlara daha genele yayılan güçlü bir talep görülürken, 2026 yılında yatırımcıların şirket bazında daha seçici davrandığı bir piyasa yapısı öne çıkıyor. Nitekim güçlü büyüme hikayesine, makul değerlemeye ve yatırımcı nezdinde daha yüksek görünürlüğe sahip bazı şirketlerin halka arzlarında ilgi güçlü kalırken, bazı şirketlerde yatırımcıların daha ihtiyatlı hareket ettiğini gözlemledik. Bu görünümün, önümüzdeki dönemde halka arzlarda şirket kalitesi, fiyatlama ve büyüme potansiyelinin yatırımcı kararlarında daha belirleyici hale geleceğine işaret ettiğini düşünüyoruz.