Gaziantep'te kira ve konut satışlarında fiyatları aşağı çekmek için 14 bin konut yapılacak

02:22 - 23.05.2023, Salı

Üretim sahası ve sanayisi ile yoğun göç alan Gaziantep’in artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla daha Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi ve özel sektör iş birliğinde 14 bin konut yapımı için kolları sıvadı.

Advertorial - Üretim sahası ve sanayisi ile yoğun göç alan Gaziantep'in artan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla daha Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi ve özel sektör iş birliğinde 14 bin konut yapımı için kolları sıvadı.

İl genelinde ikamet eden işçi, memur ya da emekli vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlanarak ev sahibi olmasının önünü açacak proje kapsamında Kuzeyşehir'de 10 bin 400, Güneyşehir 2 bin 850 ve Kızılhisar bölgesinde 750 adet yeni konut yapılacak. İlk etapta 300 bin TL'den başlayan fiyatlarla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Gazi Konut tarafından Gelir-gider tablosuna göre ödeme planının hazırlanacak.

Bu kapsamda projede yapılacak ilk 800 konut için ön talep toplanma başlandı. Yapılacak konutlarda kira ve satış fiyatlarının aşağı çekilmesini sağlamak için de arsa maliyetlerini Büyükşehir Belediyesi üstlenecek, 24 ayda konutlar teslim edilecek. Öte yandan büyükşehir, kentsel tasarımdan, bina cephelerinin nasıl olacağı gibi en ince ayrıntılarını istişare ederek projelendirecek, yapılan alanlarda ihtiyacı ortaya çıkan sosyal donatıdan, okullara kadar bütün ihtiyaçları belirlenip yapımı tamamlanacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik VE İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) iş birliğinde 50 bin konutlu 8 bin 500 dönümde hayata geçirilen Kuzey Şehir Toplu Konut Projesi, tüm detayları düşünülen ve yatay mimariyle yapılan yeni yaşam alanına yerleşen vatandaşlar oluşan mahalle kültürü ve evlerden memnun olduklarını dile getirdiler.

Son yıllarda aldığı göçlerle birlikte hızlı nüfus artışı yaşayan Gaziantep'te oluşan konut sıkıntısı için harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kuzeyşehir Toplu Konut Projesi'ni hazırlayarak, projenin en kısa zamanda hayata geçirilmesi için Ankara-Gaziantep hattı arasında adeta mekik dokudu, gerekli girişimler sonuç verdi. Yapımına başlanan Kuzeyşehir'de yaşam başladı. Gerek altyapı gerekse üstyapı çalışmalarının tamamlandığı Kuzeyşehir'de tüm detaylar düşünüldü. Gazi şehre, yeni bir yaşam vadeden Kuzeyşehir, çevre düzenlemesi kapsamında oluşturulan yeşil alanlarla birlikte bambaşka bir hayata pencere açtı.

-BAŞKAN ŞAHİN'DEN GÜNEYŞEHİR İKİNCİ ETAP KONUT MÜJDESİ!

Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin, GBB tarafından hayata geçirilen 14 bin konut projesi kapsamında üretilecek olan 'Güneyşehir 2'nci Etap Konut Projesi'nde bin konutun satışa sunulacağını müjdeledi.

T.C. vatandaşı olan kişilerin başvuru yapabileceği projede; kişinin Gaziantep ilinde yaşaması veya il nüfusuna kayıtlı olması, başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olması gerekecek. Konut satın almak için başvuruda bulunanların kendi ve eşi üzerine Gaziantep il sınırları dahilinde tapuda kayıtlı bağımsız konut bulunmaması şartları aranacak.

Başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar 10 Mayıs – 16 Haziran 2023 tarihleri arasında Gazikonut A.Ş. satış ofisi ve www.gazikonut.com adresleri üzerinden başvurularını yapabilecek. İl genelinde başvuruların başlamasıyla birlikte ilk 12 saatte yaklaşık 5000 başvuru alındı.

"AKILLI ŞEHİR GAZİANTEP" TEK MERKEZDEN YÖNETİLİYOR!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güney Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı (MOLIT) "K-City Network, Global Akıllı Şehirler İş birliği Programı" kapsamında aldığı hibe desteğiyle, belediyeye bağlı Akıllı Şehirler Veri Koordinasyon Merkezi'nin gücünü artırdı.

Güney Kore Arazi, Altyapı Ulaştırma Bakanlığı ekibinin desteğiyle, Akıllı Şehir Veri Koordinasyon Merkezi'ne kazandırılan yeni uygulamayla şehrin tüm noktaları, altyapıya dahil bütünleşik kameralar, akıllı parklar ve araç takip sistemi gibi alanlar, tek merkezden izlenerek gerekli takibi, yönlendirmesi ve koordinasyonu sağlandı. Bu sayede olası tehdit unsurlarına karşı koruyucu-önleyici tedbirler alınırken şehirde yaşanabilecek olaylara da hızlıca müdahale edilebiliyor.

Öte yandan uygulama kapsamında Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı daire başkanlıkları şehrin sorunlarını sınıflandırıp yerleşim bölgelerinin bazılarında tespitler yaparak karar almada daha kalıcı ve bütüncül çözümler üretilmesine destek oluyor. Önlemlerin akabinde de elde edilen değişimler incelenerek tedbirlerin etkinliği tespit ediliyor.

BÜYÜKŞEHİR PROJELERİ, SAĞLIK ALANINDA TÜRKİYE'DE ÖRNEK OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı sağlık çalışmaları ve yatırımlarla sosyal belediyecilikte çığır açtı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in öncülüğünde yapılan projelerle insan odaklı hizmet veremeye devam ediyor.

Sosyal belediyecilikte oluşturduğu "Gaziantep Modeli'yle" hizmet tanımında insanı merkeze koyan Büyükşehir Belediyesi yaptığı çalışmalarla dikkatleri üzerine çekiyor. "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturuyla ürettiği projeler Türkiye'ye örnek oluyor. Başkan Şahin, sağlık alanında yaptığı yatırımlarla gönüllere dokunuyor.

TÜRKİYE'YE MODEL İNAYET TOPÇUOĞLU HASTANESİ

Büyükşehir Belediyesi, sağlık alanındaki en büyük yatırımı olan İnayet Topçuoğlu Hastanesi, verdiği hizmet ve çalışmayla göz dolduruyor. Kentle birlikte büyüyen sağlık sorununu çözmek için kolları sıvayan Başkan Fatma Şahin, Türkiye'de ilk kez belediye hastanesini kurdu. Türkiye'ye model olacak İnayet Topçuoğlu Hastanesi açıldığı günden bu yana milyonlarca insan yararlandı. Erişkin ve yeni doğan yoğun bakım üniteleri, üçer adet ameliyathane ve doğumhanenin bulunduğu 128 yataklı hastane, kısa sürede performansıyla dikkati çekti. İki adet semt polikliniği ve Oya Bahadır Yüksel Psikiyatri kliniğiyle şifa dağıtan tam teşekküllü hastanede, görüntülemeden laboratuvar hizmetine kadar tüm işlemler aksamadan yürütülüyor. 33 poliklinik, 43 doktor ve 365 yardımcı personelle Gazianteplilerin sağlık ihtiyacını karşılayan hastane, çevre illerden gelen hastalara da kapısını açıyor.

Diğer yandan İnayet Toğçuoğlu Hastanesi'ne bağlı Engelli ve bakıma muhtaç hastalarımıza yönelik tedavi hizmeti sunan evde fizik tedavi birimi, 3 ayrı ekip kurularak; 3 Fizyoterapist, 3 Yardımcı Personel ve 3 araç ile aylık ortalama 600 hastaya ulaşıldı. her hangi bir maliyet çıkmayarak, Belediye Hastanesi üzerinden işlemlerin yapılması sağlanıyor.

OYA BAHADIR YÜKSEL REHABİLİTASYON MERKEZİYLE HAYATA YENİ BİR ADIM

Madde bağımlısı çocukları uyuşturucunun pençesinden uzaklaştırmak amacıyla kurulan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi, Sosyal belediyecilik alanında Türkiye'ye model oldu. İnsan gücünü en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla yoğun çalışmalarla göz doldurdu. Uyuşturucuyla mücadelede gösterdiği çabadan dolayı övgüyle söz edilen büyükşehir, şehirde yaşayan 1 milyon genç nüfusu, hayata geçirdiği yatırımlarla sosyal aktivitelere yönlendirdi, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı amaçladı.

Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında "Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü" kapsamında saha çalışmalarına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve uzmanlar, ailelere madde bağımlılığının zararlarını anlattı. Uyuşturucuyla mücadelede Gaziantep modeli geliştiren büyükşehir, 12-18 yaş çocuklara hizmet verirken, 2019 yılı Temmuz ayı itibariyle 18 yaş üstü madde bağımlısı hastalara ayakta tedavi hizmeti de verilmeye başladı. 50 hasta kapasiteli merkez, madde bağımlısı çocuklarımıza resim, müzik, takı, beden eğitimi, taş, koza, din kültürü, aşçılık, bahçıvan, marangoz, kaynak, otomotiv ve doğalgaz kursları veriyor. Öte yandan 18 yaş altı madde bağımlısı çocuklarımızın eğitimlerinin tamamlanması için merkezde Eylül ayı itibariyle "Hastane Sınıfı" açılarak eğitimlere devam etmeleri sağlanıyor.

KETEM'LE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Büyükşehir Belediyesi, kadın sağlığı alanında bölgede ve Türkiye genelinde örnek olmasını sağlamak amacıyla yenilikçi teknolojik

Kansere karşı mücadelede en önemli noktalardan biri olan erken tanı için; şehirde yaşayan 15-69 yaş aralığında bulunan kadınların, tarama, teşhis ve gerekse de tedavi olanaklarını artırmaya yönelik merkezler kurmak ve mevcut kuruluşlarla işbirlikleri yapmak için büyükşehir bünyesinde Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) kuruldu.

İl merkezinde yer alan toplam 196 mahalleden 24'ünde saha çalışması yapıldı. Bu kapsamda yaklaşık 50 bin hanede 210 bin kişiye ulaşıldı ve sayı çalışmanın başlamış olduğu tarihteki TÜİK verilerinden daha ileri taşındı. 75 bin kanserli kadına erken teşhis konuldu. Şehrin sosyal risk haritasının çıkarılması adına yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda elde edilen veriler, büyükşehirce benimsenen inovatif düşünme ve uygulama faaliyetleri doğrultusunda Coğrafi Bilgi Sistemleri'ne aktarılarak adres verisi, sözel veriden konumsal veriye dönüştürüldü; anket ve çalışma sonuçlarının Gaziantep İl Haritası üzerinde noktasal bazda görüntülenebilmesi sağlandı ve bu veriler ışığında tematik haritalar oluşturularak Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinden tek bakışta şehir geneli üzerinde kadın sağlığı ve üreme konusunda tespit edilen sorunların il genelinden mahalle bazına dağılım ve yoğunluklarının görüntülenebilmesi sağlandı.

Büyükşehir'in Beyaz Masası'na (vatandaşların taleplerini ilettikleri danışma birimi) yapılan tüm genel başvuruların analizi neticesinde; kentte yapılan ücretsiz kanser tarama faaliyetlerinin mevcut talebi karşılayamaması ve kadınlarımızın mevcut merkezlere ulaşımı konusunda sıkıntı yaşadığı şeklinde başlıklar öne çıktı. Bu kapsamda, yetersiz sayıda bulunan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) sayısını artırmak ve olmayan Mobil Mamografi Tarama Aracını temin etmek ve faaliyete geçirmek üzere ilgili kurumlarla işbirliğine gidildi. KETEM Merkezi ve Mobil Mamografi Tarama Aracı ile kenar mahallelerde ve kırsalda taramalar yapıldı, kanserle mücadelede eğitim verildi. Mobil Mamografi Tarama

Aracıyla 12 bin kadına kanser taraması yapıldı, 11 bin 600 kişiye eğitim verildi.

GENÇ GAZİANTEP MOBİL UYGULAMASI GENÇLER İÇİN FIRSATLAR YARATTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından gençlere yönelik birçok fırsat, ödül ve avantajların bulunduğu "Genç Gaziantep" uygulaması faaliyete alındı. Gazi şehirde ikamet eden 11'inci, 12'nci sınıf öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin yaralandığı uygulama, App Store ve Google Play üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayla toplu taşımadan yararlanan üniversite öğrencilerine her ay ücretsiz 22 biniş hakkı sağlanırken, şartları sağlayan diğer gençlere ise belirlenen kotalarda ücretsiz internet kullanımı, etkinliklere ücretsiz katılım hakkı, anlaşmalı firmalardan sağlanan avantajlar ve büyükşehrin hizmetlerinde fırsat ve indirimler sağlanıyor.

Gençler, uygulamadan kazandıkları elmaslarla belirli sıralamaya yerleşerek bilgisayar, oyun konsolları, bisiklet, tablet, akıllı saat, kablosuz kulaklık, power bank, USB bellek, spor giyim, geziler gibi daha birçok sürpriz hediyenin sahibi olabiliyor. Uygulama bir ay içerisinde 43 bin 417 aktif kullanıcıya ulaştı.

BAĞLARBAŞI'NDA KURULAN GESLER, YILDA BİN 500 TON KARBONDİOKSİT EMİSYONUNU AZALTTI

Büyükşehir Belediyesi, kurumun tükettiği enerjiyi yenilenebilir enerjiden karşılamayı amaçlayarak yaptığı çalışmalar kapsamına Şahinbey İlçesi'nde kurduğu 2 güneş enerji santraliyle yılda bin 500 ton karbondioksit emisyonunu azalttı. Yeni kurmayı planladığı 18 megawaatlık güneş enerji santrali ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, tüm elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Türkiye'deki ilk ve tek kurum olacak.

MEKANİK BİYOLOJİK AYRIŞTIRMA VE BİYOGAZ TESİSİ İLE 2023'DE ÖNGÖRÜLEN "SIFIR ATIK YÖNETİMİ" HEDEFLERİNE ÖNCEDEN ULAŞILACAK

İnşa çalışmaları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Avrupa Birliği iş birliğinde devam eden "Mekanik Biyolojik Ayrıştırma ve Biyogaz Tesisi", tamamlanmasıyla birlikte yılda 100 bin ton atık işleyecek, 16 bin 785 ton geri dönüştürülebilir atığı piyasaya kazandırırdı, 9 bin 300 ton sera gazı salınımını engelledi. Şahinbey İlçesi'nde bulunan Merkez Katı Atık Düzenli Depolama Sahası'na inşa edilen 10 milyon Amerikan Doları değerindeki dev yatırım sayesinde biyogazın mevcut ko-jeneratör ünitelerine aktarılması ile üretilen ve şebekeye aktarılan olan enerji miktarı ilk aşamada 4 bin 100 megawatt/saat. Kullandığı ileri teknolojisi ve çevreye duyarlı yapısı sayesinde tesis, Merkez Düzenli Depolama Sahası'nda geri dönüştürülebilir ve biyobozunur atığın çevreye en faydalı şekilde bertarafını sağlarken, depolanması gereken atık miktarını önemli ölçüde azaltarak depo sahasının ömrünü ilk aşamada yüzde 10'a kadar artırıyor. Atığın hem kapalı ortamda işlenmesi sayesinde hem de temiz enerji üretimi ile fosil yakıtlara alternatif oluşturulması yoluyla depo sahasındaki metan gazı salınımını minimize ediyor.

YEREL YÖNETİMLERDE BİR İLK: BİYOGAZ ENERJİ SANTRALİ

Yaklaşık 2 sene önce Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete alınan hayvansal atıkların anaerobik ortamda çürütülerek biyogaz elde edilmesi ve arta kalan metanı alınmış ve çürümüş katı atığın organik gübre olarak kullanıma sunulması yöntemiyle enerji ve yüksek kaliteli gübreler kazanılarak sera gazı emisyonlarının azaltılmasını, toprak verimliliğinin arttırılmasını ve temiz su kaynaklarını korunmasını amacıyla 1 MW kapasiteli Biyogaz Enerji Santrali, Oğuzeli ilçesi Gündoğan Mahallesi'nde (Köy) devreye alındı, üretime başladı. Bölgedeki hayvansal atıkları, enerji ve organik atığa dönüştüren santralde, günlük büyükbaş süt hayvancılığından 70 ton sıvı gübre, küçükbaş besi hayvancılığından 35 ton katı gübre, tavukçuluktan 40 ton katı gübre ve 5 ton çim biçme atığı kullanılacak. Mevcut atıklarla günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek santralden, yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilowatt elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilowatt eşdeğerinde ısı elde ediliyor. 29 dönüm arazinin 15 dönümü üzerinde kurulu tesis, Biyogaz üretiminin modern ve verimli kaynak kullanımını gözeten bir tarıma entegre edilmesi ile hayvan haklarını gözeten ve çevre dostu bir hayvancılık modeli geliştirilerek, önemli çevresel etkileri olan bu atıkların geri kazanımı ve değer kazandırılması ile milli ekonomiye katma değer sağlanması ve atığın zararlı çevresel etkilerinin ortadan kaldırıyor.

SON YILLARDA YAŞANAN KURAKLIKTA DÜZBAĞ ŞEHRE CAN SUYU OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın online, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin tören alanından katılımıyla gerçekleşti, şehre resmen Düzbağ suyu verildi. Küresel ısınam ve çevresel faktörler nedeniyle kuraklığın yaşandığı günlerde, Gaziantep'in 2050 yılına kadar su ihtiyacını proje ile karşılandı. Suyun doğal eğilme temini sayesinde tek kuruş enerji masrafı yapılmayarak, projenin ilk etabında şu ana kadar şehre 100 milyon metreküp su ulaştırıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu avantajı içmesuyunda yüzde 27 indirim yaparak vatandaşa hemen sağladı.

İstanbul Melen Projesi'nden sonra Türkiye'nin 2'nci büyük projesi olan ve Gaziantep'in 2030 yıllık içmesuyu sıkıntısını ortadan kaldıracak Düzbağ İçmesuyu Projesiile Gaziantep'e kesintisiz su temini sağlamak için toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hattı ile regülatör tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi, kentin acil içme ve kullanma suyu sorunu çözüldü. Döşenen 2,6 metre çaplı borular Türkiye'de içmesuyu amaçlı kullanılan en büyük boru çaplarından birisi olup ayrıca proje kapsamında 3 bin 600 metre uzunluğunda 5,6 metre çapında tünel açıldı. Düzbağ İsale Hattı'nın inşaatı 07 Şubat 2017 tarihinde başlarken Temmuz 2019 tarihinde de faaliyete hazır hale getirildi. Böylelikle projenin 1'inci aşamasında Gaziantep yeterli, kaliteli, uygun maliyetli suya kavuştu. Projeye dönük harcama tutarı 1 milyar 500 milyon Türk lirasıdır. Projesi sayesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 27 indirim yaparak, 30 büyükşehir içinde su fiyatlarında ilk üçte yer alan kentin 14'üncü sıraya gerilemesini sağladı.

BİZE ULAŞIN