Sorundan Değil Sorumluluktan Besleniyoruz...


Zeynep Bodur Okyay-Kale Grubu - Y.K. BAŞKANI ve CEO
Sözlük anlamında da yazdığı gibi "ayakta kalmak", "devam etmek" için sürdürülebilirlik hayatın her alanında çok mühim. Sürdürülebilirlik anlayışı, ekonomik, çevresel ve sosyal meselelerin beraber ele alınacağı bir vizyonu ortaya koyuyor. Her biri birbiriyle ilişkili, dolayısıyla her birinin sürdürülebilirliği de birbirine bağlı.
Yaşadığımız bu sıkıntılı süreçten sonra sürdürülebilirlik konusu farklılaşmak için daha da öne çıkacak. Önümüzde belirsiz bir dönem var. Ancak bu sadece ekonomik olarak bizim nasıl etkileneceğimizle ilgili değil aynı zamanda etkilerini yaşamaya başladığımız iklim değişikliği ve giderek artan eşitsizlikler gibi küresel konular hepimizin geleceğini ilgilendiriyor. Çünkü hepimiz bu dünyanın bir parçasıyız ve büyüme herkesi kapsamadıkça sürdürülebilir olmaz.
Hayaller bile sürdürülebilir olduğu müddetçe hakikate yaklaşır. Hep beraber kurulan hayal ise hakikatin başlangıcıdır. Sorumlu ve duyarlı liderlik, doğduğumuz ve doyduğumuz topraklara değer katmayı, "Ülkem ve çevrem için ne yapabilirim?" kaygısını sürekli olarak taşımayı gerektiriyor. Kale Grubu olarak ortak davamız, sanayici mirası ve girişimciliği ile alanında önder, insana ve çevreye saygılı, topluma sürdürülebilir değer katan itibarlı şirketler grubu kimliğiyle yolumuza devam etmek. Emek vererek kazandığımız kabiliyetleri sürdürülebilir kılmak en önemli önceliğimiz...
Sorundan değil sorumluluktan besleniyoruz. Kendimizi sadece iş veren değil, değer veren olarak görüyoruz. Sürdürülebilirlik konusunu sahiplenirken ortak değer yaratmaya odaklanıyoruz. Bu amaçla, bir bütün olarak ülke ekosisteminin sürdürülebilirliğine katkı için pek çok proje ve yatırımları sorumlulukla gerçekleştiriyoruz.
Akıllı şehirleri sürdürülebilir kalkınmanın bir aracı olarak görüyor, bu nedenle doğduğumuz topraklar olan Çanakkale'nin doğal kaynaklarıyla, altyapısıyla, insanıyla daha sürdürülebilir bir şehir olması için 2017'de başlattığımız "Aklım Fikrim Çanakkale" projesi ile hem kentimize hem memleketimize sahip çıkıyoruz. 63 yıl önce Anadolu'nun sanayileşmesinin öncülüğünü yapan Çanakkale, bugün de sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı refah için kentlerimizin akıllı şehirlere ve Anadolu insanının da bilgi toplumuna dönüşümüne örnek teşkil edebilir. Dünyada ilham alınacak bir model oluşturabiliriz. Bütün gayemiz bu.
Sürdürülebilir kalkınmaya sosyal girişimciliğin pozitif etkisi olduğu bilincine sahip bir Grup olarak kurucumuz İbrahim Bodur'un ismine çok yakıştığını düşündüğüm, onun anısını ve mirasını yaşatmak üzere hayata geçirdiğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile bu konudaki farkındalığı artırmaya çalışıyoruz.
Bu sene dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü ile yaşadığı dünyaya ve çevreye karşı kendini sorumlu hisseden ve harekete geçme cesaretini gösteren sosyal girişimcilerin önünü açmayı; onların yarattığı pozitif etkiye destek olmayı hedefliyoruz. Herhangi bir konu sınırlaması olmaksızın, "erken ve ileri aşamalarda" tüm girişimleri kapsamımıza alırken aynı zamanda "iş birliği ödülü" vererek bu alanda iş birliğini teşvik etmeyi amaçlıyoruz. İlk iki yılında 140 ve 250 başvuru aldığımız ödül programına 2019'da 350 başvuru yapıldı. Bu yıl yaklaşık 300 başvuru aldık. Uzun vadede ortak sorunların çözümü için birlikte hareket eden bir topluluk oluşturma hedefimiz var.
Sanat ve tasarım alanına verdiğimiz desteği kalıcı kılmak amacıyla, geçen yıl grubumuzun Karaköy'de yer alan İstanbul'daki ilk genel merkezini bir tasarım ve sanat merkezine dönüştürdük. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi'ni, İstanbul'da sanat ve tasarım alanındaki öğrenci, yeni mezun ve profesyonellere ortak bir üretim ve öğrenme alanı oluşturmak amacıyla hayata geçirdik. Kale Tasarım ve Sanat Merkezi bünyesinde gerçekleşen atölye, konuşma, sergi ve diğer etkinlikler ile katılımcıların eğitim aldıkları alanlara dair bilgi birikimlerini artırmayı, bireysel yetkinliklerini geliştirmeyi, tasarım ve sanat ile diğer tüm yaratıcı endüstrilerdeki disiplinlerarası çalışmalara ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. 1991'de kurulan, kurucumuz ve Onursal Başkanımız İbrahim Bodur'un adını verdiği Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (KSV) olarak sürdürülebilir gelecek için elimizi, eğitimin üzerinden hiç eksik etmemeye gayret gösteriyoruz.
Çanakkale'nin Çan ilçesinde çok önemli bir çevre ve sürdürülebilirlik yatırımımız olan ileri teknolojiyle donatılmış topraksız seramız Mavruz Tarım, bir diğer projemiz. Atıklarımızdan enerji elde ediyoruz. Üretim maliyetlerinin önemli bir kalemi olan ısıtmayı, fabrikalarımızın bacalarından çıkan sıcak hava buharından elde ettiğimiz enerjiyle çözüyoruz. İyi tarım uygulamaları kullanarak ilaçsız tarım yapıyoruz. İlk ürün domateslerini geçen sene aldığımız 100 dönüm araziye kurulu olan seramız ayrıca, bölgede kırsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan bir sosyal proje. Bu girişimimizin birçok şehre ve bölgeye de rol model teşkil etmesi en büyük temennimiz.
Kale Grubu olarak her zaman değerleriyle öne çıkan, topluma fayda yaratan bir grup olduk. Bundan sonra da ülkemize sürdürülebilir değerler katmak için çalışmayı sürdürüyoruz.