Hedef 2030...
Tankut Turnaoğlu-P&G Türkiye - Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı
Günümüz dünyasında, insanı veya çevreyi olumsuz etkileyebilen sorunlara şirketlerin artık tepkisiz kalamayacağına, markaların da kurumsal vatandaş olarak sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Buradan hareketle hem global hem de ülke çapında kurumsal vatandaşlık raporları hazırlıyor; kendimize özel sürdürülebilirlik hedefleri belirliyoruz.
Gebze fabrikamızda yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışmalarıyla 450 ton plastik atık PE torbalarında yeniden kullanılırken DL'de kullanılması önlenen içme suyu miktarı ise yılda 254 ton olarak görülüyor. Fabrikamızda yılda bin 800 ton plastik kullanımı önlendi, Mart 2018'den bu yana "elle doldurulan kalite kontrol formlarının" kaldırılmasıyla da yılda 20 bin ton kağıt tasarrufu sağlandı ve üç aylık zaman dilimi içerisinde 600 kadar plastik kap kullanımının önüne geçildi.
Türkiye'deki üretim tesislerimizde bertaraf edilen atık miktarı yüzde 88 azaltılırken enerji kullanımı yüzde 19, sera gazı salınımı da yüzde 29 azaltıldı. Faydalı kullanım oranı iki katına çıkarılırken depoya gönderilen üretim kaynaklı katı atık oranı sıfıra indirildi. Bebek bezi üretiminde kağıt tüketimimizi düşürdük. Fairy üretiminde su tüketimini yılda 20 bin ton azalttı. Üretim tesislerimizde kullanılan su miktarı yüzde 27 düşürülürken 2005 – 2019 arasında ÇEVKO aracılığıyla toplanıp geri kazandırılan plastik miktarı ise 71 bin 72 ton olarak görülüyor. Hedef 2030 çalışmalarımızı "Markalar", "Tedarik Zinciri", "Toplum" ve "Çalışanlar" olmak üzere 4 ana başlıkta topladık:
MARKALAR
Dünya genelinde 20 lider markamızla, yüzde 100 geri dönüştürülebilir veya yeniden kullanılabilir ambalajlarla ve markaların yüzde 100'ünde şeffaf içerikle tüketicilere verdiğimiz güveni sürdüreceğiz.
TEDARİK ZİNCİRİ
Üretim sahalarımızdaki sera gazı emisyonlarını yarıya indirecek, tesislerimizin yüzde 100'üne güç sağlayacak yenilenebilir elektrik tedarik edeceğiz. Yeniden kullanımla en az 5 milyar litre su tasarrufunda bulunacağız.
TOPLUM
Dünya okyanuslarını, havzalardaki suyu ve ormanları korumayı ve iyileştirmeyi sağlayan dönüştürücü ortaklıklar kurmaya devam edeceğiz.
ÇALIŞANLAR
Çalışanlarımızı bu anlayışa dahil edecek, yönlendirecek ve ödüllendireceğiz. Sağlanan her katkı çalışana ödül olarak yansıtılacak ve performans değerlendirmelerine entegre edilecek.
10 YILLIK NÖTR KARBON PLANI
İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önümüzdeki 10 yıl boyunca "karbon nötr" olma sözü verdik. Bunun için sera gazı emisyonlarını yüzde 50 azaltıp tüm üretim tesisleri için yüzde 100 yenilenebilir elektrik satın alacağız.
200 MİLYON ŞİŞE PLASTİKTEN TASARRUF ETTİRECEK
Dayanıklı ve geri dönüştürülmüş PET malzemesinin kullanımını taahhüt ederek geri dönüştürülmüş plastikler için yeni bir pazar yaratmayı hedefliyoruz. Döngüsel ekonomi ortaklığıyla beş yılda 200 milyon şişe plastikten tasarruf etmeyi planlıyoruz.
GLOBAL İŞBİRLİKLERİ
CEO'muz David Taylor önderliğinde, BASF'nin eş kurucu olduğu ve 30 global firmanın da katıldığı "Alliance to End Plastic Waste" (Plastik Atıklara Son Birliği) adı altında bir oluşum kuruldu. 1 milyar dolarlık bir bütçeyi bu amaca yönelterek geri dönüşüm teknolojileri geliştirmeyi, tüketicileri bilgilendirmeyi, denizlere gönderilen plastik atığı temizlemeyi ve en başından oluşumunu engellemeyi hedefliyoruz. Türkiye'de de bunun ilk adımı olarak Head&Shoulders ve Fairy ile okyanuslardan toplanan plastik atıklardan geri dönüştürülmüş ambalajları raflarda görebilirsiniz.
BOŞA HARCAMA
Geçen aylarda israfa karşı mücadele etmek için yeni bir projemizi, Türkiye'de 10'uncu yılını kutlayan markamız Fairy ile hayata geçirdik. Yapılan araştırmalar, dünyada tüketim için sunulan gıdaların üçte birinin israf olduğunu gösteriyor ve biz de bu noktadan hareketle GKTD (Gıda Kurtarma Derneği) ile işbirliğine giderek "Boşa Harcama" adını verdiğimiz yepyeni bir proje başlattık. Sürdürülebilirliğe, Türk mutfağına ve Türk yemek kültürüne verdiğimiz önemi göstererek gıda atığı ve açlıkla mücadeleye dikkat çekmeyi hedeflediğimiz projemizin birinci ayağında Fairy, derneğin lojistik altyapısını ciddi bir bütçeyle finanse edecek. GKTD yılda toplam 330 bin kişiye ulaşıyorken bu destek ile sayı ikiye katlanacak ve 660 bin kişi destekten faydalanacak.
Projemizin ikinci ayağında ise gıda israfı konusunda toplumda farkındalık yaratmaya odaklanıyoruz. Bu kapsamda 50 yeni bağış noktası aktifleştirilecek ve 300 personele eğitim verilecek. Bu kişiler bağış noktalarında toplumu gıda israfına karşı eğitecekler. Bu çalışmayla toplam 1,5 milyon lira değerinde ürün israfını önlemeyi hedefliyoruz.
ÜRÜN İNOVASYONLARI
100'den fazla STK ve 1000'den fazla gönüllünün yardımlarıyla denizlerden ve okyanuslardan toplanan plastik atıkları dönüştürerek "Dünyanın İlk Geri Dönüştürülmüş Şampuan Şişesi"ni ürettik. Fairy Sahil Plastiği'nin yüzde 10'u okyanuslardan, göllerden ve nehirlerden toplanan yüzde 100 geri dönüşümlü plastikten yapılmış, tamamen geri dönüşümlü şişesi, döngüsel ekonomi alanında çalışmalarımızın bir yansıması oldu. Fairy Saf ve Temiz performansından ödün vermeyen formülüyle boya ve parfüm içermiyor. Ayrıca formülünden fosfatı çıkardığımız, karbondioksit emisyonlarının yüzde 50 azaltan Fairy kapsülleri de dünyada yıllık yaklaşık 21 milyar litre su tasarrufu sağlayarak denizlerin korunmasına destek oluyor. Doğaya zarar vermeden temin edilmiş birinci kalite pamuk ve yumuşak bitkisel liflerden üretilen Prima'nın yeni Pampers Pure Bebek Bezi, yüzde 100 sertifikalı yenilenebilir elektrik ile üretildi.