Amaç odaklı girişimler tüketicide yankı uyandıracak

12:56 - 25.01.2021, Pazartesi

Pazar araştırma şirketi Euromonitor International'ın hazırladığı "En İyi 10 Küresel Tüketici Eğilimleri 2021" raporunda, amaç odaklı girişimlerin 2021'de tüketiciler arasında yankı uyandıracağı, dünyayı yeniden şekillendiren belirsizliklerle birlikte işletmelerin, daha parlak bir geleceğe sahip olabilmek için tüketici, çevre ve güvenlik gereksinimlerine öncelik vermesi ve bunları güçlendirmesi gerektiği belirtildi.

Raporda, zayıf bir makroekonomik senaryo, iş güvensizliği ve azalan hane gelirlerinin tüketicilerin yeni tüketim alışkanlıkları kazanmasının yanında değerleri ve önceliklerini yeniden değerlendirmesine de neden olduğu kaydedildi.

Raporda, yetersiz mali ve parasal teşvik ile birlikte azalan tüketici güveninin, "düşünceli tasarruf sahiplerinin" dikkatli bir bütçe harcamasına yol açacağı belirtildi.

Kariyerlerinin başlarında meydana gelen 2008 küresel finansal krizi nedeniyle Y kuşağı ve Z kuşağı arasında karamsarlığın daha yüksek olduğu kaydedilen raporda, finansal güvensizliğin yüksek maliyetli satın almaları erteleyeceği ve ihtiyari ürünlerin salgının en büyük zayiatı olacağı aktarıldı.

"Düşünceli tasarruf sahiplerinin" paranın karşılığını almak için özel etiketlere yöneldiği, ürün kategorileri arasında fiyat esnekliklerinin değiştiği ifade edilen raporda, Kovid-19'un planlı, kasıtlı satın almayı teşvik edeceği ve tüketici segmentleri arasında rasyonel sürdürülebilir tüketime yönlendireceği aktarıldı.

Değer bilincine sahip tüketicilerin paylaşım ekonomisini artırdığı, uygun fiyat ve sürdürülebilirlik etrafında pazarlama yaparak kiralama, yeniden satış ve iş modellerini yeniden tasarladığı belirtilen raporda, "Pazardaki premium oyuncular, fiyat bilincine sahip tüketicilere hitap etmek ve rekabet gücünü artırmak için daha erişilebilir fiyat ile ürünlerini piyasaya sürüyor. Markalar, kısa vadede kar marjlarını etkileyerek tutumlu müşterileri çekmek için isteğe bağlı ürünlerde indirimlerle salgına yanıt veriyor." ifadeleri kullanıldı.

Raporda, 2020'de bir önceki yıla göre harcaması en çok azalan alanların ulaştırma, rekreasyon aktiviteleri ve ev eşyası, en az azalan alanların ise gıda, konut, tütün, alkollü ve alkolsüz içecekler olduğu bildirildi.

Ekonomik ortamın, tüketici harcamalarını etkilemeye devam edeceği aktarılan raporda, tüketicilerin ekonomik zorlukların ortasında jenerik markalara yöneleceği, özel etiket tekliflerini genişletmenin perakendecilere fayda sağlayacağı kaydedildi.

MARKALAR, FİYAT-DEĞER DENKLEMİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YENİLİKÇİ YOLLAR BULMALI

"En İyi 10 Küresel Tüketici Eğilimleri 2021" raporunda, şirketlerin, tüketicilerin prim ödemeye istekli oldukları nitelikleri belirlemesi ve pazarlaması gerektiği, "düşünceli tasarruf sahiplerine" hitap etmek için ürün portföylerini, dağıtım kanallarını, promosyonları ve tedarik zincirlerini yeniden düzenlemenin yeni bir normal için şirketleri geleceğe hazır hale getireceği ve herkese uyan tek bir yaklaşım tarzının olmadığı belirtildi.

Markaların, değeri yeniden kazanmak ve fiyat-değer denklemini geliştirmek için yenilikçi yollar bulması gerektiği vurgulanan raporda, "Kolaylık, artan çevrim içi penetrasyon, hızlı son teslimat etabı veya ek hizmetler, şirketlerin bunu başarabilmesinin yollarıdır. Odaklanmış, içgörülere dayalı, yerel olarak uyarlanmış bir promosyon planı, yatırım getirisini artıracaktır." denildi.

İşletmelerin evden çalışma için çalışanlarına çok işlevli ve kompakt ekipmanlar sunduğu aktarılan raporda, işletmelerin, insan unsurunu kaybetmeden verimliliği ve üretkenliği artıran ürün ve hizmetlere odaklanması gerektiği, yapay zekadan yararlanan iş araçlarının grup çalışmasını, sosyal etkileşimleri ve bireysel zaman yönetimini geliştirebileceğinin öngörüldüğü kaydedildi.

Raporda, teknolojik yeniliklerin, uzaktan iş birliğini kolaylaştırmaya odaklandığı belirtildi.

TEKNOLOJİLER VE SANAL DENEYİMLER, MÜŞTERİ ETKİLEŞİMLERİNİ YÖNLENDİRİYOR

Euromonitor International'ın raporunda, işletmelerin, tüketicilerin alışabilmesi için çok işlevli ve uygun fiyatlı çözümler sunarak katma değerli ürünler ve hizmetler sağlaması gerektiği kaydedildi.

Belli bir mekanda faaliyet gösteren mağaza ve restoranların, müşterilerini güvenli bir şekilde geri kazanabilmek için fiziksel alanlarını hem çevrim içi sipariş hizmetlerini yerine getirmeye hem de açık hava bileşenlerini dahil edecek şekilde yeniden tasarlamaya ihtiyacı olduğu belirtilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Teknolojiler ve sanal deneyimler; müşteri etkileşimlerini yönlendiriyor, çevrim içi ve yüz yüze insan bağlantılarını kolaylaştırıyor. Nakitsiz ödemeler, işletmelerin gelir elde etmesine olanak tanırken, tüketicilerin istediği güvenliği ve rahatlığı sağlıyor. Şirketlerin uzaktan etkileşim ve daha az mobil tüketiciyle ilgili stratejilerini yeniden ayarlaması gerekiyor.

Amaç odaklı girişimler, 2021'de tüketiciler arasında yankı uyandıracak. Dünyayı yeniden şekillendiren belirsizliklerle birlikte işletmeler, daha parlak bir gelecek sağlamak için tüketici, çevre ve güvenlik gereksinimlerine öncelik vermeli ve bunları güçlendirmelidir."

BİZE ULAŞIN