Sosyal ve Ekonomik Kalkınma...


İhsan Karagöz-Mondelez InternatIonal - Türkiye Genel Müdürü
Sürdürülebilirlik, ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları kapsayan bütünsel bir yaklaşım ve özünde gelecek nesillere her açıdan yaşanılabilir bir dünya bırakmak var. Dünya üzerinde olumlu bir etki yaratmak ise odaklanmayı ve bu amacı benimsemeyi gerektiriyor. Doğayı ve doğal kaynakları korumak her ne kadar sürdürülebilirliğin temel noktalarını oluştursa da bu kavramı ekonomik ve toplumsal boyutuyla da ele almak gerektiğini düşünüyorum.
Bu doğrultuda Mondelez International'da hem insanların hem de gezegenin seveceği şekilde doğru atıştırmalıklar yaratarak sektörün geleceğine yön verme misyonuyla öncü ve yenilikçi çözümler üretiyoruz. Sürdürülebilirlik programlarımızın temelini çevresel ayak izimizin bilimsel değerlendirmeleri, tüketicilerden ve paydaşlardan alınan içgörüler oluşturuyor ve böylece şirket olarak en büyük etkiyi yaratabileceğimiz alana odaklanmamızı sağlıyor.
Özellikle belirtmek isterim ki; çalışanlarımızı, tedarikçilerimizi desteklemek, iş ortaklarımızın uzun vadeli başarısını korumak, çevresel etkileri en aza indirmek hedefimiz doğrultusunda "Sürdürülebilirlik" iş modelimizin merkezinde yer alıyor.
Bu kapsamda tüketicilerin bildiği ve güvendiği malzemelerle daha az enerji, su ve atık kullanarak atıştırmalıklarımızı daha sürdürülebilir hale getirmeye odaklanıyoruz. Türkiye, Mondelez International'ın en önemli pazarlarından ve önemli bir üretim üssü. 50'den fazla ülkeye ihracat yaptığımız Gebze fabrikamız ile Mondelez International Türkiye olarak büyük bir sorumluluk taşıyoruz.
Burada da tüketicilerimizi sıfır atık bilinciyle üretilmiş ürünlerimizle buluşturmak amacıyla enerji, su, atıklar, ambalajlar, ulaşım ve dağıtım yönetiminde sürekli iyileştirmeleri hedefliyoruz.
1986'da faaliyete geçen Gebze fabrikasında, 1987'den itibaren atık su arıtma tesisi kurulup işletilerek şekerleme sektöründe çevre konusunda öncü olduk. Yapılan yatırımlarla 650 m3/gün atıksu arıtma kapasitesi ve yüzde 95 arıtma verimiyle işletilen anaerobik ve aerobik biyolojik arıtma teknolojilerini kullanan modern bir arıtma tesisine sahibiz. 2015'ten bu yana "0 hata - 0 kayıp - 0 kaza" kültürünün benimsenmesi, atık yönetimi ve çevre uygulamalarında yüzde 100 sahiplenme ve katılım sağlamak için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Bu çalışmalarla 2019 sonunda üretim miktarının artmasına rağmen toplam atık, net atık, ürün atık miktarı 2015'e göre yaklaşık yüzde 30 azaltılarak geri dönüşüm oranını yüzde 99'a yükseltmeyi başararak ÇEVKO tarafından düzenlenen "Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri"nde "Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları" kategorisinde Yeşil Nokta Teşvik Ödülü'nü almanın gurur ve mutluluğunu yaşadık.
Pandemi sürecinde şirketimizin global olarak yürüttüğü destek çalışmaları kapsamında biz de ihtiyaç duyulan alanlarda birtakım çalışmalara imza attık. Bunlardan biri belediyeler işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz "Temel Gıda Ürünleri Kolisi" yardımı oldu. Hem bu yolda en kıymetli iş ortaklarımızdan olan küçük esnafa, bakkallarımıza hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destek olmayı arzu ettik.
İşin ekonomik katkı tarafını da düşündük ve yardım kolilerindeki ürünleri söz konusu ailelerin olduğu mahallelerdeki bakkallardan satın aldık. Çünkü pandemi sürecinde bakkalların çoğu kapalı kaldı, sıkıntı çektiler. 200 bakkala yaklaşık 300 bin liralık katkı sağladık.
Türkiye'de sakız denince akla ilk gelen marka Falım. 2008'de Tema Vakfı'yla "Sakız Ağacına Sevgi Aşılıyoruz" projesini başlattık. Ege'nin yerel zenginliği olan sakız ağaçlarını yeniden canlandırmayı hedefleyen proje kapsamında, dünyada sakız ağaçlarının kolayca yetişebildiği nadir coğrafyalardan Çeşme yarımadasında yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalan sakız ağaçları yeniden canlandırıldı ve yeni sakız ağacı fidanlarının dikimi gerçekleştirdik. Projeyle İzmir-Çeşme yolu üzerinde 149 hektarlık proje alanında mevcut sakız ağaçları rehabilite edildi, yeni fidanlar dikildi.
Mondelez International, bu yıl açıkladığı global taahhüdü kapsamında iki yıl içinde kağıt bazlı ambalajlama malzemeleri için sürdürülebilir tedarik kaynakları elde ederek, tüm dünyada 65 milyon kilogram ambalajlama malzemesini azaltmış olacak. 2025 itibarıyla tüm ambalaj materyallerini geri dönüşüme uygun hale getirecek.
Bir yandan sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla kaliteli hammadde temin ederken bir yandan da aynı zamanda çevrenin korunmasına, insanlığın sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan bir şirket olarak "bu dünya hepimizin ve onu korumak görevimiz" diyerek önümüzdeki dönem de bu yoldaki hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.