ŞOK'tan Pestisit Analizi
İlk etapta domates ile başlayan bu süreç, analizlerin dış laboratuvarlara gerek kalmadan daha kısa sürede tamamlanmasını sağlıyor. Yeni sistemle birlikte ürünler, Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'ne göre değerlendiriliyor. Analizi uygun bulunan ürünler ülke genelindeki mağazalara sevk ediliyor. Uygulamanın kısa sürede ŞOK Marketler'in diğer dağıtım merkezlerinde de hayata geçirilmesi planlanıyor.
30 dakikada analiz tamamlanıyor
Antalya'daki laboratuvar, Türkiye'deki akredite laboratuvarlarla aynı standartlarda çalışıyor. Pestisit etken maddelerinin tespit süresi yaklaşık 30 dakika olarak belirtiliyor. Yönetmelik limitleri içinde kalan ürünler hızla sevk edilerek raflara ulaştırılıyor.
ŞOK Marketler ayrıca, analizden geçmiş ürünlerin kasalarına "Pestisit Tespit Edilmedi" ibaresi bulunan etiketler ekliyor. Ürün üzerindeki QR kodlar aracılığıyla analiz sonuçlarına Cepte ŞOK uygulaması üzerinden erişilebiliyor. Aynı bilgilere online alışverişlerde de ulaşmak mümkün.
Üreticiye saha desteği
Uygulama, üretici tarafında da denetim ve eğitim süreçlerini kapsıyor. Şirket bünyesindeki ziraat mühendisleri; doğru ilaçlama, hasat zamanlaması ve kayıtlı üretim konularında çiftçilere sahada destek veriyor. Hasat sonrası yapılan analizlerde uygun bulunmayan ürünlerin alımı yapılmıyor, üreticilere gelişim raporları sunuluyor.
"Gıda güvenliği konusundaki sorumluluğumuzu ileriye taşıyoruz"
ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, yeni sistemle ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi:
"Gıda güvenliği konusunda toplumda artan bir farkındalık var. Biz de 11 bini aşkın mağazamızla bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu daha ileri taşımak istiyoruz. Artık raflarımızda satılan domateslerin tamamı pestisit kontrolünden geçmiş olacak. Kendi laboratuvarımızı kurarak sonuçları yerinde ve anında alabiliyoruz. Kısa süre içinde diğer ürün gruplarını da bu sisteme dahil etmeyi hedefliyoruz."