Rota yeniden oluşturuluyor

11:15 - 12.05.2025, Pazartesi

Yeni dünya düzeni, farklı sektörlerden pek çok şirketi çatısı altında bulunduran holdingleri de dönüştürüyor. Stratejik yeniden yapılanma sürecine giren holdingler için rota yeniden oluşturuluyor. Yeni yatırım alanlarında yenilenebilir enerji, yapay zeka, bulut hizmetleri, bioteknolojik ilaçlar, akıllı tıbbi cihazlar, tarım ve batarya teknolojileri gibi alanlar öne çıkarken; riskin büyük, verimliliğin düşük olduğu alanlar ise terk ediliyor. Diğer yandan ‘sadeleşme’ kararları ile ana odak noktaları belirleniyor ve kalanlardan vazgeçiliyor. Özellikle son yıllarda medyadaki çıkışlar ve el değiştirmeler de dikkat çekiyor.   Pınar Karahan Yeni dünya düzeni, farklı sektörlerden pek çok şirketi çatısı altında bulunduran holdingleri de dönüştürüyor. Stratejik yeniden yapılanma sürecine giren holdingler için rota yeniden oluşturuluyor. Yeni yatırım alanlarında yenilenebilir enerji, yapay zeka, bulut hizmetleri, bioteknolojik ilaçlar, akıllı tıbbi cihazlar, tarım ve batarya teknolojileri gibi alanlar öne çıkarken; riskin büyük, verimliliğin düşük olduğu alanlar ise terk ediliyor. Diğer yandan ‘sadeleşme’ kararları ile ana odak noktaları belirleniyor ve kalanlardan vazgeçiliyor. Özellikle son yıllarda medyadaki çıkışlar ve el değiştirmeler de dikkat çekiyor.   Pınar Karahan

Türkiye'nin önde gelen holdingleri, son yıllarda teknolojik gelişmeler, değişen tüketici davranışları, küresel ekonomideki yavaşlama, jeopolitik belirsizlikler, doğal afetler, yüksek enflasyon ve maliyet baskıları gibi birçok faktör nedeniyle faaliyet alanlarını yeniden değerlendirme ihtiyacı duyuyor. Bu süreç, geleneksel iş modellerini dönüştürmeyi kaçınılmaz hale getirirken, holdinglerin stratejik yatırım kararlarını da şekillendiriyor. Etkin yönetim anlayışı doğrultusunda, kaynakların daha verimli kullanıldığı, rekabetçi ve dinamik bir yapı oluşturma hedefi ön plana çıkıyor. Bu kapsamda, holdinglerin üst düzey yönetimleri, risk profili yüksek ve büyüme potansiyeli sınırlı sektörlerden çıkış yaparken, yeni ve gelecek vaat eden alanlara odaklanıyor.

Geçen yıl da, hem küresel ölçekte hem de Türkiye'de büyük ölçekli yatırımların öne çıktığı bir dönem oldu. Ancak bu yatırımların riskli alanlardan ziyade daha güvenli ve sürdürülebilir sektörlere yönelik gerçekleştiğine şahit olduk. Deloitte Türkiye M&A lideri Özlem Ulaş, holdinglerin portföylerini karlılık ve büyüme potansiyeli yüksek alanlara genişletme eğiliminde olduğunu belirtirken, sinerji yaratmayan ve verimliliği düşük faaliyetlerden çıkışın da giderek arttığına dikkat çekiyor. Bu stratejik dönüşüm, holdinglerin geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanmalarını sağlarken, iş dünyasında da yeni fırsatların kapısını aralıyor.

Ulaş'a göre, yenilenebilir enerji, bu yeni stratejik kararlar içinde en cazip sektörlerin başında geliyor. Fosil yakıtlardan enerji üretimi ile bu kaynakların satış ve dağıtımı sürdürülebilir olmadığı için artık tercih edilmiyor. Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte bilişim teknolojileri, yapay zeka ve bulut hizmetleri gibi alanlar öne çıkıyor. Dijital bankacılık ve fintek yatırımları da geleneksel finansal hizmetler alanından çıkıp dijital dünyaya uyum sağlamanın göstergesi olarak ön sıralarda kendine yer buluyor. Pandemide cazibesi yükselen sağlık sektöründe ise bioteknolojik ilaçlar ve akıllı tıbbi cihazlar gibi alanlara yatırımlar artıyor.

Yenilenebilir Enerji Cazip

Ayrıca, büyüme potansiyeli yüksek görülen ve yeni yatırımlarla şekillenen sektörler arasında tarım ve mobilite öne çıkıyor. İklim değişikliğinin hız kazanmasıyla birlikte gıda güvenliğine ilişkin endişelerin artması, akıllı tarım, dikey tarım ve alternatif gıda üretimine yönelik yatırımları cazip hâle getirdi. Otomotiv sektöründeki dönüşümle birlikte, elektrikli ve hidrojen yakıtlı araçlar ile batarya teknolojileri de bu değişimin merkezinde yer alıyor.

Holdinglerin yatırım stratejilerini oluştururken uzun vadeli bir perspektifle hareket ettiklerini gördüklerini belirten Ulaş, "Kısa vadeli trendlere odaklanmaktan ziyade, uzun vadede istikrarlı getiri sağlayacak yatırımlara yöneliyorlar. Sürdürülebilirlik, sosyal etki ve iyi yönetişim kriterlerine uyum büyük önem taşıyor. Teknolojik gelişmelerin iş modellerine etkisi her zaman göz önünde bulunduruluyor" diyor.

Telekomünikasyon yükselişte

Sektörler bazında yapılan işlemler açısından baktığımızda KPMG Perspektifinden Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2024 raporu sonuçları oldukça dikkat çekici veriler sunuyor. Rapora göre, 2024 yılında toplam 475 işlem için 5,3 milyar dolarlık işlem hacmi açıklandı. Değeri açıklanmayan diğer işlemlerin tahmini değerleri göz önünde bulundurulduğunda toplamda 10,1 milyar dolar seviyesinde olduğu öngörülüyor. Raporda 2024 yılında işlem hacmi ve adedi açısından öne çıkan sektörler teknoloji, medya ve telekomünikasyon (TMT) olurken, önümüzdeki dönemde de 2024 yılına benzer şekilde TMT'nin yanı sıra enerji ile endüstriyel üretim ve otomotiv sektörlerine yönelik ilginin artarak devam etmesi bekleniyor.2024 yılında işlem hacmi bazında ilk 10 işlemde 3 işlem ile enerji (Polimetal Madencilik, Zorlu Enerji Dağıtım, Gümüştaş Madencilik), 2 işlem ile TMT (Hepsiburada, Insider), 2 işlem ile ilaç ve sağlık sektörleri (Eczacıbaşı Monrol, Kemer Medical Center) öne çıktı.

Raporda şu bilgilere de yer verildi: İşlem değeri açıklanmasa da Can Holding'in Ciner Yayın Grubu'nu devralması (TMT), Tosyalı Holding'in Baştuğ Metalurji'yi bünyesine katması (endüstriyel üretim ve otomotiv), Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Mubadala Investment Company'nin Getir'in tek kontrolünü devralması (TMT) ve Mısır merkezli MNT Halan'ın Tam Finans hisselerinin tamamını satın alması (finansal hizmetler) 2024 yılının diğer önemli işlemleri arasında yer aldı.



Gelecek dönemde

Teknoloji ve yapay zekanın çeşitli endüstri çözümlerine uygulanmasıyla, savunma sanayi, ilaç, sağlık ve biyoteknoloji çözümlerine ilgi artacak.

Global trendlerle paralel olarak enerji, TMT ve dijital dönüşüm odaklı teknolojiler alanında birleşme ve satın alma işlemleri hızlanacak.

Sürdürülebilirlik stratejileri de yerli şirketler arasında birleşme ve satın alma işlemlerini artıracak.

Özellikle oyun, yazılım, yapay zeka ve veri analitiği alanlarındaki girişimlere yapılan yatırımlarda artış bekleniyor.

Açık Holding

Gıda takviyesi ile sağlığa odaklandı

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojileri, havacılık ve savunma sanayii, inşaat ve gayrimenkul, operasyonel teknolojiler, sağlık ve sağlık teknolojileri ile turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Açık Holding, sağlıklı bir yaşamı desteklemek amacıyla doğal ve bitki temelli gıda takviyesi (OTC) sektörüne giriş yaparak Cronos Pharma'yı kurdu. Açık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Açık, koruyucu sağlık bilincinin gelişmesinin sektörde önemli bir değişimi tetiklediğini belirtiyor. Holding, Infinity Medical Investment çatısı altında sağlık yatırımlarına devam edecek.

Yüksel Açık

Açık Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Alarko Holding

Topraksız tarım ve enerji depolama

Enerji, yatırım, gayrimenkul, turizm, sanayi, inşaat, tarım ve havacılık olmak üzere sekiz ayrı alanda faaliyet gösteren Alarko Holding, ayrıca tarım, enerji depolama sektörlerine de etkili bir giriş yaptı. Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit Nuri Yıldız, "Jeotermal ısıtmalı modern seralarımızda topraksız tarım yapıyor, pestisitsiz ürünlerimizi hem iç pazara sunuyor hem de 20 ülkeye ihraç ediyoruz" diyor. Holding, tarımda 360 derece yer alma hedefiyle seracılığın yanı sıra gübre, kurutulmuş gıda ve tohum alanlarında da yatırımlar gerçekleştiriyor. 2028 yılı sonuna kadar Türkiye ve Kazakistan'da 5'er bin dönüm olmak üzere toplam 10 bin dönüm sera alanına ulaşmayı hedefliyor. Bu alanlardaki toplam yatırım büyüklüğü şu anda 350 milyon doları aşmış durumda. Tarım sektöründeki yatırımlarına önümüzdeki dönemde de devam ederek, toplamda 1 milyar dolar yatırım büyüklüğüne ulaşılacak. 2024 yılında ise enerji depolama alanda faaliyetlere başlayan holding, dünyanın önde gelen batarya üreticilerinden Çinli Gotion Group ile bir ortaklık anlaşması imzaladı. Bu yatırım kesintisiz temiz enerji bakımından kritik öneme sahip. İlk etapta elektrik depolama sistemleri montaj fabrikası ve ikinci aşama olarak da lityum iyon prizmatik pil fabrikası yatırımı yapılacak. Yine son dönemde, e-ticaretin tüm dünyada yükselişe geçmesiyle beraber havacılık sektöründe ekonomik ömrünü tamamlamış geniş gövdeli yolcu uçaklarının kargo uçaklarına dönüştürülmesi gibi oldukça niş bir alana da giriş yapıldı. Yıldız, "Çok sıkı ve belirlenmiş kurallara tabi olan bu sektördeki faaliyetimizin yüksek katma değerli işler yönünde ülkemize örnek teşkil edeceğine inanıyoruz" açıklamasını yapıyor. Şirket Hillside'ı da zincir otele dönüştürecek.

Beyçelik Holding

Geri dönüşümle büyüyecek

Otomotiv yan sanayi, yenilenebilir enerji, iklimlendirme, rüzgar türbini kule üretimi ve sigorta sektörlerinde faaliyet gösteren, toplam 14 fabrikası, 26 şirketi ile 6 bine yakın kişiye istihdam olanağı sağlayan Beyçelik Holding, hurda metal geri dönüşüm sektörüne girdi. Gescrap Turkey'in yüzde 50 oranında hissesini devralarak sektöre giriş yapan Beyçelik Holding, Gescrap Desarrollo SLU ortaklığı ile çalışmalarını yürütmeye başladı. Merkez ofisi ve deposu Bursa'da yer alan Gescrap Turkey; sanayi şirketlerinin metal ve metal dışı hurdalarını satın alarak, ayrıştırıp, geri dönüşüme hazır hale getiriyor. Sanayi sektörüne hizmet veren Gescrap Turkey, özellikle büyük otomotiv şirketleri için kapsamlı atık yönetimi konusunda hizmet sunuyor. Holding bundan sonra otomotiv ve yenilenebilir enerji alanında yatırımlarına devam edecek.

Anadolu Grubu

AIATA ile denize açıldı

Perakende, meşrubat, alkol, otomotiv, tarım, enerji ve sanayi ile sosyal kuruluşlar olmak üzere birçok alanda faaliyet göstererek Türkiye'nin en büyük gruplarından biri olan Anadolu Grup, yeni motor yat markası AIATA ile tekne sektörüne iddialı bir giriş yaptı. Markanın ilk modeli Wayfinder 38, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Boot Düsseldorf'ta tanıtıldı. Aiata tekneleri, İstanbul'da Çayırova Sanayi Bölgesi'nde bulunan 20 bin metrekarelik Anadolu Motor fabrikasında üretiliyor. Yılda 250 adede kadar tekne üretim kapasitesine sahip olan fabrikada, robotik teknolojiler ve modern teknikler kullanılıyor.

Can Holding

Medyaya yeni oyuncu

Enerji ve petrol, dayanıklı tüketim, eğitim, lojistik ve kargo, sağlık, turizm ve otel alanlarında faaliyet gösteren Can Holding'in markaları arasında Energy Benzin İstasyonları, Awox, Seikon, Telefox, Energia, İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, İstanbul Bilgi Üniversitesi Vakfı ve Özel Mediza Hospital gibi isimler bulunuyor. Geçtiğimiz yıl medya sektörüne de adım atan Holding, Ciner Yayın Holding'in tüm hisselerini satın aldı. Bu satın almayla birlikte Habertürk, Show TV, Bloomberg HT ve HT Spor gibi önemli medya kuruluşları holding bünyesine katıldı. Böylece Can Holding, medya sektöründe de önemli bir konumun sahibi oldu.

Cevahir Holding

KVK ile teknoloji distribütörlüğü

Çukurova Holding ve MV Holding ortaklığında 1993 yılında kurulan, 2015 yılından bu yana MV Holding'in ana hissedarı olduğu teknoloji distribütörü KVK, Cevahir Holding'e devredildi. Yatırım, inşaat, hizmet, sanayi ve madencilik gibi alanlarda 12'den fazla şirketi bulunan Cevahir Holding'in bu hamlesinden sonra dikkat çeken bir adım da Turkcell'den geldi. Distribütörlük konusunda KVK ile çalışmaya karar veren şirket, GENPA ile olan distribütörlük anlaşmasını sonlandırdı. Bu karar ile KVK'nın sektördeki etkisini daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Samsung, Apple, LG, Sony, Asus, Huawei, Lenovo gibi dünyaca ünlü markaların distribütörlüğünü yapan KVK, bugüne kadar 30 milyondan fazla cep telefonu satışı gerçekleştirdi. Cep telefonu satışlarının yanı sıra SIM kart ve kontör kart gibi mobil ürünlerle de sektörde önemli bir konuma sahip olan şirket, el değiştirmesiyle birlikte yeni bir büyüme sürecine hazırlanıyor.

Ciner Grubu

MedyaYA VEDA ETTİ, sodaya girdi

Enerji ve madencilik, cam ve kimyasallar, medya ile denizcilik gibi oldukça önemli alanlarda çalışmalarını yürüten Ciner Holding, son yıllarda verdiği kararlar ile oldukça dikkat çekiyor. Öncelikle geçtiğimiz yıl Ciner Yayın Holding çatısı altındaki Habertürk, Show TV, Bloomberg HT ve HT Spor gibi önemli medya kuruluşlarının tüm hisselerini Can Holding'e sattı. Ardından da sahip olduğu farklı tipte 24 gemiden oluşan ve yaklaşık 2 milyon tonluk toplam dwt kapasitesine sahip filoya sahip olduğu Ciner Denizcilik'in Türkiye ofisini Yunanistan'a taşıdı. Bundan sonra denizcilik alanındaki faaliyetlerini Yunanistan'dan yürütecek. Ayrıca, Ciner Grubu'na bağlı WE Soda, ABD merkezli Genesis Alkali'yi 1 milyar 425 milyon dolara satın alarak dünyanın en büyük doğal soda külü üreticisi konumuna yükseldi. Bu dev satın almayla birlikte şirketin yıllık üretim kapasitesi 9,5 milyon tona ulaştı.

Doğan Holding

motosiklet üretimine BAŞLADI

Yenilenebilir enerji, elektronik/sanayi, teknoloji, finansal hizmetler/dijital sigorta, madencilik, otomotiv, internet/eğlence ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyetlerine devam eden Doğan Holding, 2020 yılından bu yana portföyünü yeniden yapılandırıyor. Sadeleşme, dijitalleşme ve odaklanma stratejisi ile ilerlediklerini belirten Doğan Holding CFO'su Bora Yalınay, "2020'de yüzde 60›lık hissesini Believe International›a sattığımız DMC›nin 2024 yılında kalan yüzde 40›lık hissesini de yaklaşık 38,3 milyon € bedelle devrettik. Son üç yılda Çelik Halat, Aytemiz ve Milpa satışlarımız gerçekleşti. Ayrıca, Doğan Burda Dergi Grubu'ndaki hisselerimizin tamamını satarak, portföy yapımızdaki dönüşüm sürecinde önemli bir adım daha attık" diyor. Holding'in giriş yaptığı alanlara baktığımızda ise öncelikle, madencilik sektöründe iddialı bir adım atarak Gümüştaş Madencilik ve Doku Madencilik'in yüzde 75 oranındaki paylarını satın almaları dikkat çekiyor. Otomotiv tarafında Suzuki ve MG'nin yanı sıra Kimko, Piaggio ve daha ufak bir grup markaya da sahip olduklarını söyleyen Yalınay, "Doğan Trend Otomotiv çatısı altında motosiklet üretimine başlıyoruz" bilgisini veriyor. Holding'in önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyar dolara yakın yatırım planı bulunuyor.

Doğuş Grubu

AVM yatırımından çıktı

Otomotiv, inşaat, yayın grubu, yeme – içme, turizm ve perakende, gayrimenkul, teknoloji ve enerji alanlarında faaliyet gösteren Doğuş Grubu da son yıllarda portföyünde bazı değişiklik kararları aldı. 2007 yılında açılan İstinyePark İstanbul Alışveriş Merkezi'nde yüzde 42 paya sahip olan Holding, hisselerinin tamamını AVM'nin yüzde 58'ine sahip olan Orjin Gayrimenkul Grubu'na devretti. Holding, 2018 yılında da Gebze Center AVM'yi satarak buradaki yatırımlarından çıkmıştı.

Doğanlar Holding

HES yatırımlarını sonlandırdı, atık yönetimine odaklandı

Mobilya, enerji, inşaat ve perakende sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Doğanlar Holding, HES yatırımlarından çıkarak Biotrend Enerji'nin atık yönetimi ve biyodöngüsel enerji alanlarına odaklanma kararı aldı. Atık ısı, baca gazı, ceket suyu ve çöpten çıkan gazdan elde edilen ısıtma yöntemi ile "çöpten domates" üretimini sağlayan "modern seracılık" projesini hayata geçirdiler. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, "40 dönümlük bir arazide cam serada domates üreterek ihracata katkı sağlıyoruz. Bu yöntemle atıklar hem enerjiye hem de üretime çevriliyor, sıfır atık ile çevreye duyarlılığın altını çiziyoruz" diyor.

Davut Doğan

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Gedik Holding

Hava ve uzay sanayisi ile büyüyecek

Kaynak teknolojileri, döküm, vana üretimi, eğitim ve sağlık alanlarında faaliyet gösteren Holding, son dönemde özellikle havacılık ve uzay sanayisinde büyüme hedefinin yanı sıra Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayisinde yerli üretim kapasitesini artırmak amacıyla Gedik Havacılık ve Uzay Sanayi'yi kurdu. Bu sırada katma değeri düşük ve rekabet avantajı yaratamadıkları iş kollarında yeniden yapılanma veya çıkış stratejileri geliştirebileceklerini söyleyen Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, "Gelecek hedeflerimiz arasında teknolojiyi ve inovasyonu merkezimize alarak küresel rekabette daha güçlü bir konuma ulaşmak yer alıyor. Bu doğrultuda, dijital dönüşüm, sürdürülebilirlik ve ileri üretim teknolojilerine yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca uluslararası pazarlarda büyüme ve yurt dışı yatırımlarımızı artırma hedefimiz doğrultusunda Hindistan, Dubai, Sırbistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Mısır ve İngiltere gibi ülkelerde stratejik girişimler yapıyoruz" bilgisini veriyor.

Hülya Gedik

Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Gürok Grup

AVOYA ile hızlı ve sağlıklı tüketim

Sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Gürok Grup, pandemi sonrası değişen tüketici beklentilerini ve sağlıklı yaşam trendlerini göz önünde bulundurarak AVOYA markasını kurdu ve hızlı tüketim ürünleri sektörüne giriş yaptı. Araştırmalara göre tüketicilerin sağlıklı ve fonksiyonel içecek beklentisinin yüzde 67 seviyesinde olduğunu, sektörün bu beklentinin yalnızca yüzde 35'ini karşılayabildiğini belirten Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, "Bu yüzde 32'lik boşluğu doldurmak amacıyla AVOYA'yı hayata geçirdik" diyor. Mineral ve magnezyum değeri yüksek maden suyu AVOYA için Burdur'da 125 bin metrekarelik bir üretim tesisi yatırımı gerçekleştirildi. Argat, uzun vadeli büyüme stratejileri doğrultusunda, mevcut iş alanlarını güçlendirecek ve sürdürülebilir değer yaratacak yeni sektörlere yönelik fırsatları yakından takip ettiklerini söyleyerek önümüzdeki 10 yıl içinde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.

Fuzul Holding

Elektronik para ve ödeme hizmetleri sunacak

Finans, gayrimenkul geliştirme ve satış, sigorta, turizm, perakende, inşaat, aşamalı konut sistemi, çağrı merkezi, Fuzul ventures ve enerji alanlarında çalışmalarını sürdüren Fuzul Holding, Rubikpara ile elektronik para ve ödeme hizmetleri sektöründe de hizmet vermeye başladı. Hızla büyüyen finansal teknoloji sektöründe yerini alan Rubikpara, kullanıcılarına aynı bir bankada olduğu gibi hesap açma, kart alma, mobil uygulama ile çeşitli ürünleri kullanma, para transferi gibi hizmetler sunuyor. Yeni ürün ve hizmetlerini piyasaya sürmeye hazırlanan şirketin hedefi, fintek sektöründe ilk 5 firma arasında yer almak.

Hayat Holding

Hayat Finans'ı kurdu

Hızlı tüketim ürünleri, ahşap bazlı panel ürünleri, denizcilik, gayrimenkul geliştirme ve kağıt ambalaj sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Hayat Holding, son olarak finans sektörüne de giriş yaptı. 2022 yılında, 1,5 milyar TL sermaye ile şubesiz dijital banka unvanını taşıyan Hayat Finans'ı kurdu. Müşterilerine tüm finansal hizmetleri dijital platform üzerinden, hızlı, güvenilir ve daha az masraflı bir şekilde sunan Hayat Finans, geleceğin ekonomisini şekillendirecek mikro girişimcilik eko sisteminin en güçlü destekçilerinden biri olmayı hedefliyor. Ayrıca, geçtiğimiz mart ayında Hayat Fintek Çözümleri A.Ş.'yi kurdu.

Index Grup

Teknolojinin ikinci eli

Teknoloji ürünleri alanlarında farklı 6 şirketi bulunan Index Grup, lojistik işletmeciliği ve ikinci el teknoloji ürünleri işine de giriyor. Lojistik sektörü için Gebze'de 17 milyon dolarlık yatırım ile toplam 45 bin metrekarelik iki arazi üzerine yeni jenerasyon akıllı lojistik merkezi kuruyorlar. Yaklaşık 62 bin metrekare kapalı alanı olacak tesisin yapımının önümüzdeki yıl tamamlanması, toplam yatırımın da 50 milyon doları geçmesi öngörülüyor. Hem kendi işlerinin lojistiğini yapacak hem de dünya markalarına lojistik işletmeciliği hizmeti verecekler. Holding, ana iş akışlarını tamamlayacak iş kollarından biri olan ikinci el teknoloji ürünler konusunda da atılım gerçekleştirdi. HB Bilişim ve i-renovo şirketleri ile gücünü artırdı. HB Bilişim'in yüzde 51 hissesi için 23 milyon dolar ödendi. Holding'in hedefi, tüm bu yatırımlar ile 2025 yılında Türkiye'de 2 milyar doları geçen ilk distribütör olmak, 2030'a kadar büyüklüğü en az iki katına çıkarmak, 10 yıl sonra ise Avrupa, MEA ve Balkanlarda en büyük beş teknoloji distribütörlerinden biri olmak bulunuyor.

Kalyon Holding

Çip üretimine hazır

İnşaat, yatırım – işletme, gayrimenkul, enerji, sanayi ve girişim sermayesi alanlarında faaliyet göstererek Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri olan Kalyon Holding'ten iştiraki Kalyon PV bünyesinde çip üretimine yönelik altyapının bulunduğuna dair açıklamalar yapıldı. Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu şirketin çip üretimi için Ar-Ge çalışmaları yürüttüğünü ve bu alanda üretim yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Kipaş Holding

Selüloz fabrikası kuracak

Tekstil, çimento,, kağıt, eğitim, enerji, lojistik, nişasta, perakendenin yanı sıra tarım, pamuk işleme, sigorta aracılık hizmetleri gibi oldukça çeşitli alanlarda faaliyetlerini sürdüren Kipaş Holding, yatırımlarına ve çeşitliliği artırmaya hız kesmeden devam ediyor. Holding'in projeleri arasında Türkiye'de üretimi sınırlı olan selüloz alanında fabrika kurmak var. Yatırımın 1,5 milyar doların üzerinde olması öngörülüyor. Ayrıca, 150 milyon dolarlık yatırımla Kahramanmaraş'a da AVM yatırımı da yapacak.

Kibar Holding

Mobilite deneyimi

Alüminyumdan bilişime, gayrimenkulden lojistiğe kadar birçok alanda faaliyet yürüten Kibar Holding, mobilite alanında yeni kurduğu şirketi K-RIDES ile büyümeyi hedefliyor. K-RIDES, dünyanın seri üretimde kesintisiz en uzun geçmişe sahip motosiklet üreticisi Royal Enfield ile iş birliğine gitti. Şirket, sadece müşteri odaklı satış ve satış sonrası hizmetleri değil, birbiriyle entegre işleyen ve çeşitlenen topluluk etkinlikleri, sürüş deneyimleri, sürücü eğitimleri, sadakat programları gibi alanları da kapsayan deneyim odaklı bir ekosistem kurmayı amaçlıyor.

Kiler Holding

Belirsizliklerden

Referans Sigorta doğdu

İnşaat, enerji, sanayi, taşımacılık ve iplik alanlarında faaliyet gösterirken finans alanında büyüme hedefiyle Generali Sigorta'nın yüzde 42'sini, grup şirketi Ekol Girişim Sermaye Yatırım Ortaklığı tarafından da yüzde 9'unu alarak toplam hisselerin yüzde 51'ini grup olarak devralan Kiler Holding, marka yapılanma sürecini tamamlayarak şirketin adını Referans Sigorta olarak değiştirdi. Belirsizliklerin arttığı, savaşların, küresel afetlerin çoğaldığı, ekonominin yeniden şekillendiği, öngörülemeyenlerin öne çıktığı bir dünyada sigortacılığın daha da önem kazandığını belirten Kiler Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Referans Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Kiler, "Referans Sigorta ile kısa vadede sigorta sektöründeki ilk 10 şirket arasında, uzun vadede de adım adım ilerleyerek ilk 5, daha sonra da ilk 3 şirket arasında yer almayı hedefliyoruz" diyor.

Küçükler Holding

Perakendeden

AVM sahipliğine

Ambalaj, tekstil, hayvancılık, enerji dahil 8 farklı alanda faaliyetlerini yürüten Küçükler Holding, özellikle LC Waikiki markası ile moda perakendesi alanında önemli bir güce sahip. Holding, geçtiğimiz yıl daha önceleri kiracı olarak yer aldıkları 8 Forum AVM'nin yüzde 40 hissesini satın alarak AVM sektörüne de oldukça güçlü bir giriş yaptı. Yılda 83 milyon ziyaretçi ağırlayan Forum AVM'leri ile Holding, artık sadece perakende alanında değil, AVM işletmeciliğinde de söz sahibi olacak.

Koç Holding

Gıda ve tarımdan çıkıyor

Cirosu, ihracatı, Borsa İstanbul'daki payı ve yarattığı istihdam ile Türkiye'nin en büyük şirketler topluluğundan biri olan Koç Holding, başta enerji, finans, dayanıklı tüketim ve otomotiv olmak üzere birçok farklı alanda hizmet veriyor. Holding'in özellikle son yıllarda gıda ve tarım alanlarından çıkışı dikkat çekiyor. Migros Ticaret A.Ş'nin yüzde 50,83 hissesi 1,9 milyar TL'ye 2008'de Moonlight Capital'e, ardından da 2015'te yüzde 40,25'i Anadolu Grubu'na satıldı. Yine Holding'e ait Harranova Besi ve Tarım Ürünleri'ni 2012'de, 2014'te de Maret markasını Namet'e satarak besicilikten çekildi. 2019'da Pastavilla, Kartal, Lunc & Dinner markaları Durum Gıda'ya satıldı. 2021'de SEK Süt Çallı Gıda'ya, son olarak da Ocak 2024'te Tat Gıda Sanayi A.Ş'deki yüzde 49,04 oranındaki hissesini ve bazı intifa senetlerini Memişoğlu Tarım Ürünleri Ticaret Limited Şirketi'ne 80,9 milyon dolar bedelle sattı. Diğer Holding, geçtiğimiz yıl sağlık yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Biyoteknoloji şirketi StemBio'nun sermayesinin yüzde 65'ini temsil eden payları satın aldı. Şirket, kordon kanı ve doku bankacılığı alanında faaliyet gösteriyor. Holding'in amacı, keşfedilecek yeni tedavi yöntemlerini Vehbi Koç Vakfı Sağlık Kuruluşları bünyesinde yer alan Amerikan Hastanesi ve Koç Üniversitesi Hastanesi'nde uygulamak…

Rönesans Holding

Finans ile portföyünü genişletti

İnşaat, enerji, sağlık, gayrimenkul ve endüstriyel yatırımlar olmak üzere beş ana faaliyet kolu bulunan Rönesans Holding, 2014 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren ve büyük ölçekli kurumsal müşterilere hizmet veren Rabobank A.Ş. hisselerinin tamamını Rabobank International Holding B.V.'den geçtiğimiz eylül ayında satın aldı. Böylece faaliyet alanlarına finansı da ekleyen Holding, bu hamle ile portföyünü genişletti.

Pasifik Holding

Savunma sanayisine güçlü giriş

Teknolojiden lojistiğe, gayrimenkulden enerjiye pek çok farklı sektöre yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Pasifik Holding çatısı altında 55 şirket bulunuyor. İnsansız helikopter üreten Titra Teknolojiyi bünyesine katarak savunma sanayine güçlü bir giriş yapan Pasifik Teknoloji, kısa süre önce insansız helikopter Alpin için Savunma Sanayi Başkanlığı ile bir sözleşme imzaladı. Holding, özellikle döner kanatlı hava araçları, farklı sınıflardaki helikopterler ve ekipmanlarını üreten küresel şirketleri radarına alarak stratejik iş birliği, ortaklık ve şirket satın alma fırsatlarını değerlendiriyor. Lojistik alanında da pek çok önemli adım attı. 2024 yılında uluslararası taşımacılık yapan Demiryolu Tren İşletmeciliği şirketi Pasifik Eurasia DTİ AŞ'yi kurdu. 2018'den itibaren "geleceğin sektörleri" olarak öngördükleri lojistik ve teknoloji sektörlerine yatırım yaptıklarını söyleyen Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, "2023 yılında Pasifik Holding'i kurduk. 2025 yılı holdingin halka arz yılı olacak ve bu süreç, stratejik yatırımlarımızı artırmamıza olanak tanıyacak" dedi.

Sabancı Holding

Füzyon, derin jeotermal ve hidrojen…

Mobilite çözümlerinden finansal hizmetlere, enerjiden malzeme teknolojilerine kadar birçok alanda faaliyet gösteren Türkiye'nin en büyük holdinglerinden Sabancı Holding, son yıllarda portföyünde önemli değişikliklere imza atıyor. 2022 yılında, Philsa Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş. (PHILSA) ve Philip Morrissa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş. (PMSA) şirketlerindeki paylarının tamamını 2,89 milyar TL karşılığında Philip Morris Products S.A.'ya devreden Holding, böylece sektördeki 30 yıllık varlığını sonlandırdı. Diğer yandan yenilenebilir enerjide ayak izini güçlendirirken, iklim teknolojilerinde oyun kurucu olma vizyonu ile bir dizi yatırımlar yaptı. Füzyon, derin jeotermal ve hidrojen gibi farklı alanlarda çalışan girişimlere yatırım yaparak küresel enerji sorununa kalıcı ve temiz çözümler sağlama konusunda kararlı adımlar attı. Sabancı İklim Teknolojileri A.Ş.'yi kuran Holding, yenilebilir enerji santral yatırımları ile başta ABD ve Avrupa merkezli olmak üzere çeşitli girişim sermayesi fonlarına ve start-up'lara stratejik yatırımlar yapıyor.

Tohum Holding

Yenilenebilir
enerjiye giriyor

Tekstil, ilaç ve mobilya gibi birçok alanda faaliyetlerde bulunan Tohum Holding, son olarak yenilenebilir enerji alanına da giriş yaptı. Karbon salınımını azaltma hedefiyle Kütahya'da 80 dönümlük arazide kurduğu güneş enerjisi santralini faaliyete geçirdi. Bu alanda yatırımlara devam edecek olan Holding, kendi elektriğini üretmenin ardından bir enerji şirketi de kuracak. Holding, bu amaçla bünyesinde Tohum Enerji'yi kurdu ve Elvan-GES tesislerini bunun ilk projesi olarak konumlandırdı.

Yıldız Holding

Marina ve turizmden çıkıyor

300'ün üzerinde markayı çatısı altında bulunduran Yıldız Holding de yeniden yapılanma çalışmalarını hızlandırdı. Ana odağındaki gıda ve perakende sektöründeki faaliyetlerini güçlendirmek amacıyla geçtiğimiz aralık ayında sahip olduğu üç marinayı satacağını duyurdu. Yıldız Holding'in iştiraki Marinturk bünyesinde biri İstanbul'da, ikisi Göcek'te olmak üzere toplam üç marina bulunuyor. Bu marinalar toplamda 972 yat ve 280 kara park yeri kapasitesine sahip.

Tekfen Holding

AmOnyAk tesisi kuracak

Faaliyetlerini mühendislik ve taahhüt, tarımsal sanayi ve yatırım olmak üzere üç ana grup altında yürüten Tekfen Holding bünyesinde 37 şirket bulunuyor. Holding, yeni kurduğu Tekfen Yenilenebilir Enerji Çözümleri ile sürdürülebilir enerji çözümlerindeki varlığını güçlendirmeyi hedefliyor. Karbonsuzlaştırma, yeşil enerji, yeşil hidrojen, yeşil amonyak ile karbon yakalama, kullanma ve depolama gibi alanlara odaklandı. Tekfen Holding'in iştiraki Toros Tarım, Türkiye'nin en büyük amonyak kullanıcısı. Türkiye'nin en yüksek kapasiteli yeşil hidrojen ve yeşil amonyak tesisini kurmak, hedefleri arasında yer alıyor.

Zorlu Holding

Yatırımlar jeotermal,
rüzgar ve güneşe

Ev tekstili, beyaz eşya, elektronik, enerji, gayrimenkul, madencilik, finans, medya ve tekstil alanlarındaki faaliyetleri ile bilinen Zorlu Holding, Zorlu Enerji Dağıtım A.Ş.'deki paylarının tamamını Palmet Enerji iştiraki Gaztrak Enerji'ye 200 milyon dolara satarak bu alandan çıktı. Bundan sonra sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma stratejisi ile bu karar alındı. Gelecek dönemde de holdingin jeotermal, rüzgar, güneş gibi alanlara yatırımları sürecek.

BİZE ULAŞIN