BORUSAN: İKİ ASIRLIK HEDEF

12:18 - 08.08.2022, Pazartesi

Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ve ‘200 yıllık bir şirket olmak’ vizyonuyla çalışan Borusan Holding, 2006’da Global Compact imzacısı olarak başladığı sürdürülebilirlik yolculuğuna 2030’da karbon nötr olma hedefiyle devam ediyor…

Belce Örü / INBUSINESS

Çalışmalarını iklim, insan ve inovasyon alanlarına odaklayan Borusan, bu çalışmalar paralelinde farkındalık yaratacak uygulamaları hayata geçiriyor. Bu uygulamalarla Avrupa Yeşil Mutabakat sürecinde fark yaratacak olan holding ilk Entegre Faaliyet Raporu'nu da bu yıl yayınlıyor.

Borusan Holding İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, grup genelinde iklim odağında 2030'da karbon nötr olmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: "Bununla beraber temiz ve yenilenebilir enerji portföyü oluştururken karasal yaşamı desteklemeyi, su tüketimini de azaltmayı amaçlıyoruz."

Ayrıca sürdürülebilir satın alma politikasını devreye alırken bertarafa giden atık oranını yüzde 50 düşürme hedefinde olduklarını söyleyen Nursel Ölmez Ateş ile grup şirketle- rinin sürdürülebilirlik çalışmalarını ve Borusan Holding'in iklim endeksli yönetimsel hedeflerini konuştuk.

-Borusan Holding'in sürdürülebilirlik kavramına yaklaşımını detaylandırır mısınız?

Sürdürülebilirlik alanında 15 yıldan uzun süredir çalışmalar yapan bir kurum olarak gelecek nesillere bırakmak istediğimiz dünyanın her alanda yaşanabilir olması için çabalıyoruz. Bu çerçevede sürdürülebilirlik stratejimizde iklim, insan ve inovasyon başlıklarına odaklanırken birbirinden farklı ancak birbirini besleyen çalışmalarla hedefimize yürüyoruz. Holding ve grup şirketleri olarak güçlü ve fark yaratabileceğimiz alanlara odaklanıyor, sürdürülebilirliği iş süreçlerimize de entegre ederek faydayı genişletiyoruz. Tüm çalışmalarımızda dünyadan ilham alıyor, geleceğe ilham veriyoruz. Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı yürütürken birlikte hareket etmeye, hedeflerimize birlikte ulaşmaya değer veriyoruz.

-Operasyonlarınızın çevreye etkisi konusunda hangi adımları atıyorsunuz?

Bu konuda grup şirketlerinin çalışmalarından ayrı ayrı bahsetmem gerekiyor. Öncelikle Borusan Cat olarak Revizyon Merkezleri ile verimlilikte önemli bir artış yakalarken kullanılan parça ve makinelerin ömrünün uzamasını sağlayarak döngüsel ekonomiye de katkıda bulunuyoruz. 2021'de, revizyon merkezlerimizde 2 bin 500 toplam revizyon ve 84 milyon dolar değer ile doğal kaynakların mümkün olduğunca çok müşteri tarafından tercih edilmesini sağlıyoruz. Revizyon Merkezlerimizde 5 bin ton geri dönüştürülmüş ağırlık ile 20 bin kişiye yakın insanın ürettiği atığa denk malzemeyi, yeniden kullandık. Ayrıca GES alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak, 2022'de birçok önemli projeye imza attık.

Borçelik olarak çelik sektörüne özel standardizasyonu hedefleyen dünyanın ilk organizasyonu Responsible Steel'e üye olarak kabul edildik. Bu doğrultuda 2022'de sürdürülebilirlik konusunda prestijli Responsible Steel sertifikasını almayı hedefliyoruz.

Borusan EnBW Enerji ile hibrit tesis projemiz üzerinde çalışıyoruz. Tamamı yenilenebilir enerji santrallerinden oluşan 720 MW'lık bir kurulu gücümüz bulunuyor. Saros RES'e kuracağımız 94 MWp gücündeki Saros GES ve sahip olduğumuz RES lisansları ile toplam portföyümüz 935 MW olacak.

Borusan Limanı'nda enerji tüketimini azaltmak için dizel yerine elektrik ile çalışabilen çevreci makineleri operasyonlarımıza dahil ettik ve artan iş hacmimize rağmen karbon salımını azalttık. Türkiye'nin ilk yeşil limanlarından biri olan Borusan Limanı'nda atıkların geri kazanımı ile yılda 10 binin üzerinde ağacı kesilmekten kurtarıyoruz.

Borusan Lojistik'te operasyonlarımız ile ortaya çıkan karbon salımını azaltmak amacıyla amacıyla güneş enerjisi projemizi hayata geçirdik. Çatılarımızda yer alan güneş panelleri sayesinde yılda yaklaşık 2 bin MWh elektrik üretimi yapılıyor. Ayrıca geçen yıl 'ilk lojistik firması' olarak imzacısı olduğumuz İş Dünyası Plastik Girişimi kapsamında 1.71 ton plastik kullanımının önüne geçtik.

Borusan Mannesmann, Avrupa'da çelik boru sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, sistemleri ve programları ile 2022'de International Safety Awards'da en üst kategori olan Distinction Winners kapsamında bu ödülü kazanan tek marka ve ülkemizi de Distinction Winners kategorisinde temsil eden iki şirketten biri oldu. Ayrıca merkezi S kule pompa ve fanlarına yapılan optimizasyon sonucu enerji tüketimimizi yüzde 30 azaltarak yılda 444.850 kWh tasarruf sağladık.

Borusan Otomotiv ve Borusan EnBW Enerji ile BMW sahibi doğa dostu kullanıcılara I-REC (Uluslararası Yenilenebilir Enerji) sertifikalı temiz enerjiyle plug-in hybrid ya da tamamen elektrikli araçlarını şarj etme imkânı sunuyoruz.

Supsan'da Emülsiyon ve Yağ Filtrasyon Çamurlarının Değerlendirilmesi projesini hayata geçirdik. Projeyle metal tozlarını geri dönüşüme kazandırarak hem kaynak verimliliğine katkıda bulunuyoruz hem de maliyet anlamında iş modelimizi destekliyoruz. Ayrıca vakum evaporatörü ile bertarafa giden atık su miktarını azaltarak, suyun çevrimiçi kullanımı ile önemli miktarda su tasarrufu yapacağız. Bu sayede her yıl ortalama 300 metreküp su tasarrufu sağlayacağız.

-Karbon emisyonunu azaltmak için yaptığınız yönetimsel ve organizasyonel çalışmalar neler?

Holdingdeki çalışmaları grup şirketlerimizi de besleyecek ve şirketlerimizden de beslenecek şekilde tasarladık. Bunu sağlayabilmek için Grup çapında bir AYM ve Karbonsuzlaşma Sorumlular Grubu oluşturduk. Ayrıca şirketlerimiz de kendi içlerinde aynı başlıkla kurdukları komiteler ve ilgili yönetim ekiplerinin oluşturduğu süreçlerle kendilerine has etkilerini değerlendiriyorlar. Holding Sürdürülebilirlik Komitesi altında karbon azaltmak amacıyla çalışmalarımızı yine AYM ile ilişkilendirilmiş şekilde ayrı komiteler halinde yürütüyor, uzman danışmanlık şirketleri ve akademisyenler ile çalışmalar yapıyoruz.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KREDİLER

-Borçelik şirketimiz, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ING Türkiye'den 10 milyon euroluk kredi sağladı. Bu kredi, Borçelik'in, Borusan Grup sürdürülebilirlik stratejileri kapsamındaki iklim kriziyle mücadele hedefiyle, enerji verimliliğinin sağlanması ve karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik kullanılacak.

-Borusan Otomotiv olarak, sürdürülebilirlik ve elektrikli mobilite vizyonu doğrultusunda otomotiv distribütörlüğü alanında ilk yeşil finansman kredisine imza attık. 45 milyon euro tutarındaki kredi, elektrikli ve hibrit otomobil ithalatı için kullanılacak. 2030'da Türkiye otomobil satışları içerisindeki elektrikli araç oranını yüzde 15 seviyesine getirmeyi amaçlıyoruz.

-Borusan Mannesmann da TSKB'den 20 milyon dolar tutarında kredi aldı. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda kullanılacak olan krediyle şirketimiz, sera gazı azaltımı, atık yönetimi ve kadın istihdamı konusundaki çalışmalarını hızlandıracak.

BİZE ULAŞIN