Doğu Avrupa'nın İK'sına talip

10:06 - 17.07.2021, Cumartesi

Belce Örü / INBUSINESS

Türkiye'nin ilk bulut tabanlı insan kaynakları yönetim platformu olan Kolay İK, İKİ bin 500'den fazla şirketin iş süreçlerini kolaylaştırıyor. 2015'ten bu yana Türkiye odaklı çalışan girişim artık yurt dışını hedefliyor.

Türkiye'nin ilk bulut tabanlı insan kaynakları yönetim platformu olan Kolay İK Kurucu Ortağı ve CEO'su Çağlar Yalı'ya göre önümüzdeki beş yıl içinde 7,5 milyon çalışan 'izin'lerini kağıtlarla talep etmeyi bırakacak ve bu işlemleri mobil aplikasyonlarla halledecek. Bugün Türkiye'de 15 milyon çalışan nüfus bulunuyor, yani beklenti iş gücünün yarısının dijitalleşeceği yönünde. Yalı'nın bu öngörüsü gerçekleşirse sadece Türkiye'deki Dijital İnsan Kaynakları pazarı 550 milyon dolar seviyesine çıkacak... Dünyada da durum farklı değil. Grand View Research raporuna göre, küresel insan kaynakları yönetimi pazar büyüklüğü tüm dünyada 2027'ye kadar 38,17 milyar dolara ulaşacak. Rapor 2020'den 2027'ye kadar pazarın yüzde 11,7'lik bir büyüme kaydedeceğini öngörüyor.

Kolay İK bu fırsatı erken fark edip değerlendiren girişimlerin başında geliyor. Türkiye'de insan kaynaklarının teknolojiyle buluşması ve dijitalleşmesi için ilk adımları atan girişim bugün Decathlon, Nike ve Penti'nin de aralarında olduğu 2 bin 500 şirketin insan kaynaklarına yönelik çalışmalarına destek oluyor. Personel yönetimi, performans değerlendirme, bordro ve vardiya yönetimi gibi birçok İK süreçlerini tek yazılımla yönetmeyi ve verimli hale getirmeyi amaçlayan Kolay İK ekibinin bu yıla ilişkin iş planında Türkiye'den sonra yurt dışında da büyümek var.

GİRİŞİMİN HİKAYESİ

2015'te Efecan Erdur (31), Çağlar Yalı (33), Gizem Sevinç (32), Tunca Üçer (34) tarafından kurulan Kolay İK, her girişim gibi aslında gündelik hayatta karşılaşılan bir soruna çözüm yolu arayışıyla ortaya çıktı. İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nde okurken aynı zamanda yeteneği ve ilgisi doğrultusunda pek çok yazılım firmasında çalışan Erdur, çalışan kayıtlarının bilgisayardaki klasörlerde Microsoft Excel dokümanlarıyla tutulduğunu fark etti. Uzun süren araştırmaları neticesinde bu konuya çözüm getiren bir yerli firma bulamadı. Bu alanda pazardaki boşluğu fark ettiğinde Kolay İK fikrini hayata geçirmeye karar veren Erdur, bu fikri tartmak için 2013'de bir hackathona katıldı ve organizasyonda Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Çağlar Yalı ile tanıştı. Bu fikri ürünleştirmeye ve satışa hazırlamaya karar veren ikili çalışmalarına devam ederken ekibe Başkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Gizem Sevinç ve Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji dalında lisans eğitimini tamamlayan Tunca Üçer de katıldı. Kolay İK'nın 2015'te dört kişiden oluşan ekibi bugün 41 kişiye ulaşmış durumda.

Girişim bugün dört ana konu başlığında şirketlere destek oluyor: Personel, performans, vardiya ve Netaş ile geliştirilen bordro. Personel yönetimi uygulaması ile izin, avans, harcamalara ilişkin talep ve onay işlemleri mobil veya masaüstü uygulama üzerinden gerçekleştiriliyor. Performans uygulaması yetkinlik ve hedef bazlı değerlendirme süreçleri oluşturmaya imkan tanıyor. Vardiya yönetimi uygulaması ile çalışanlar masaüstü veya mobil uygulama üzerinden müsait zamanlarını belirliyor. Bu sayede yöneticiler çalışanların programlarını görüntülüyor ve vardiya planını iş gücünü en verimli oluşturacak şekilde planlayabiliyor. Netaş iş birliğiyle geliştirilen uygulamada ise çalışanların bordro hesaplamalarının doğru yapılabilmesi için gerekli tüm izin, fazla mesai gibi bilgiler Kolay İK üzerinde toplanıyor ve kolayca hesaplanıyor.

YATIRIM ALMA DÖNEMİ

Kolay İK, kurulur kurulmaz yatırım desteği almayı başaran girişimler arasında yer alıyor. 2015'te Galata Business Angels, Melih Ödemiş öncülüğünde Kolay İK'ya 200 bin lira yatırım yaptı. 2'nci tur devam yatırım ise 2016'da geldi. Ahmet Faralyalı, Fırat İşbecer, Melih Ödemiş, Varol Civil ve Cem Topçuoğlu'nun da katıldığı yatırım turunda girişime bu kez 452 bin dolarlık fon desteği geldi. 2017'de Almanya merkezli Monkfish Equity liderliğinde gerçekleşen 3'üncü tur yatırıma ise halihazırda girişime destek veren isimlerin yanı sıra Trivago'nun kurucusu Rolf Schrömgens de katıldı. Bu turda 1 milyon dolar yatırım alan girişim 2017'den itibaren hızlı bir büyüme yakaladı. Kolay İK 2017-2020 arasında seneden seneye 3,5 kat büyüdü. Pandeminin başlarında biraz zorlanan şirket yılın ikinci yarısından sonra toparlanarak 2020'yi yüzde 50'lik bir büyüme ile kapattı.

YURT DIŞINA AÇILDI

Çağlar Yalı, Kolay İK'nın şu ana kadar ki büyümesini daha ziyade Türkiye odaklı gerçekleştirdiklerini söylüyor. "Ancak" diyor "Gerek yurt içindeki çok uluslu firmalardan aldığımız taleplerdeki hızlı artış, gerekse yurt dışı pazarların büyüklüğü, atılacak adımlarda daha hızlı olmamızı sağladı." Bu doğrultuda girişim, 2018'de ikinci dil seçeceği olarak İngilizceyi kullanıcılarının hizmetine sundu.

Bu hamle ile kurucu ortakların amacı portföylerinde bulunan Nike, Penti, Decathlon gibi küresel müşterilerinin ve bu şirketlerdeki çok uluslu çalışanların da Kolay İK sistemi rahatça kullanabilmesini sağlamaktı. Ardından ortaklar global ürünleri Kolay ile yeni pazarlara girerek küresel bir marka olmayı hedeflediğini açıkladı ve İngiltere'de bir ofis açtı.

Bu yıl 2,5 kat büyüme hedefleyen girişimin hala öncelikle hedefi Türkiye'deki 1 milyon çalışanın tüm süreçlerini Kolay İK'da yönetmesini sağlamak. Yalı, yurt dışına yönelik hedeflerini ise şöyle açıklıyor: "Herhangi bir yerli oyuncu olmayan Doğu Avrupa pazarına girmemizin daha karlı bir operasyon olacağını düşünüyoruz."

HUAWEİ İLE İŞ BİRLİĞİ

Şirketler Kolay İK ile entegre ürünler geliştirebiliyor. Yakın zamanda eklenen ürünlerden bir tanesi Huawei Ar-Ge ekibinin geliştirdiği çalışan bağlılığı ve mutluluğuna odaklanmış olan WeFocus uygulaması. Yapay zekadan faydalanan WeFocus; çalışanların iş motivasyonunu, memnuniyet düzeyini ve performansını ölçerek işverenlere çalışan bağlılığını düzenli takip etme ve zamanında aksiyon alma şansı veriyor. Aynı zamanda çalışanların öneri, yorum ve şikayetlerinin tamamen anonim olarak girilmesine olanak sağlayan uygulama, başta insan kaynakları çalışanları olmak üzere yöneticiler için de kolaylık ve zaman tasarrufu sağlıyor.

BİZE ULAŞIN