Başlamadıysanız acele edin

09:52 - 17.07.2021, Cumartesi

Mustafa Orhun Çetin / INBUSINESS

Toplam ticaret hacmi içinde yüzde 15,7 paya sahip olan e-ticaretin, 2021'de 400 milyar lirayı bulması öngörülüyor. 2005'ten bu yana ticari işletmelerin dijitalde olmasına katkıda bulunan IdeaSoft, 15 yılda 11 binden fazla müşteriye ulaştı. Hedef 2023'e kadar 30 bin işletmeyi e-ticarete taşımak.

2020'de iki milyardan fazla insan, ürün ve hizmetlerini online kanallar üzerinden almayı tercih etti. Dünya genelinde 4,2 trilyon dolara ulaşan bu pazara Türkiye'de de işletmelerin ilgisi artıyor. Statista verilerine göre Türkiye yüzde 14,59 ile en yüksek bileşik büyüme oranına sahip olan ülke konumunda. Peki bu büyük pazarda yer almak için neler yapmak gerekiyor? Öncelikle ticaret sanal da olsa yapılması gerekenlerin fiziki bir işletmeden çok da farklı olduğu söylenemez. Sizi rakiplerinizden ayıracak olan ürün tedariğinde iyileşmeniz, lojistik faaliyetleri geliştirmeniz, rekabetçi olmak adına pazarınızı takip ederek ürünlerinizi doğru fiyatlarla sunmanız ve en önemlisi ise hedef kitlenizle temas halinde olmanız gerekiyor. Bunları kendi başınıza yapabileceğiniz gibi doğru bir şekilde işinizi yürütebilmek için yardım alabileceğiniz yerler de var. 2005'te kurulan Ideasoft, web ve mobil tabanlı yazılım hizmetleriyle işletmelere danışmanlık yapıyor.

MARKALAŞMAYA YATIRIM

IdeaSoft CEO'su Seyhun Özkara, şu anda sahip olduğu 11 binden fazla müşterisiyle kurulduğu 2005'ten bu yana edindiği tecrübeyi, kendilerine dijital dünyada da bir müşteri ağı oluşturmak isteyen işletmelere aktarmaya çalıştıklarını söylüyor. Kendi müşterileri bazında her yıl ortalama yüzde 30-40 seviyelerinde yeni müşteri kazanımı gördüklerine, ancak pandemiyle birlikte 2020'de bu rakamın yüzde 80'lere ulaştığına değinen Özkara, yine de e-ticaret alanında faaliyet gösterenlerin büyük bir çoğunluğunun pazaryerlerinde olduğunu belirtiyor. Ancak işletmeler kendi siteleri üzerinden de faaliyetlerini artırmaya başlıyorlar. Bakanlığın yayınladığı rapora göre hem kendi sitesinde ve hem de pazaryerinde işlem yapan işletme sayısı 2019'a oranla yüzde 123 civarında bir artış göstermiş. Buradaki artışın devam edeceğini düşünen Özkara bunun nedenini ise karlılık ve büyüme isteğine bağlıyor. Pandemi sonrasında dijitalleşmenin de artmasıyla birlikte e-ticarete geçiş yapanların artışının devam edeceğini ancak pandemi dönemindeki gibi olmayacağını öngören Özkara, "Pazaryerinde satış yapıp sıkıntı yaşayanların kendi markalarına ve markalaşmaya yatırım yapacağını düşünüyoruz" diyor.

YÜZDE 25'İ BAŞARISIZ

"Başarı beklentiyle alakalıdır" diyen Özkara, iş alanına göre yapılan yatırımların farklı olacağına vurgu yapıyor. Reklam, marka kimliği, kutu tasarımları, bunlardan birkaçı. İşletmelerin, e-ticareti fiziksel noktalarla bağlayarak müşterilerin bütün kanallardan kendileriyle temas etmelerini sağlayacak adımlar atmasının başarı açısından da önemli olduğunu belirtiyor Özkara ve "Alınan ürünün poşetinde, kartta, kutuda ürünün tekrar nereden bulunabileceğini göstererek, tüm iletişim bilgilerine yer vermek ve 360 derece pazarlama açısıyla düşünmek gerekiyor" diyor.

İşletmenin fiziksel dükkanını temiz ve düzenli tutuş fiyatları güncellemesi gibi aktivitelerin online kanallar için de geçerli olduğunu belirten Özkara ekliyor: "Buna emek ve zaman ayırmak gerekli." Zaman kilit bir nokta ve bu zamanı çok kaybetmeden halihazırda deneyim sahibi olan iş ortaklarıyla çalışmak da işletmeler için yararlı olacaktır. Özkara okuyan, video izleyebilen ve eğitim alan herkesin panelleri kullanabileceğine değinirken şunu eklemeyi de unutmuyor: "İyi bir altyapıya sahip platform kullanılmalı."

Hem site üzerinden hem de pazaryerlerinden satış yapan işletmelerin en büyük sorunu stok takibi. IdeaSoft bu sorun için entegrasyon çözümleri sunarken işletmelere ödeme sistemleri konusunda da seçenekler sunuyor. Özkara, "Nakte ihtiyacı olan yüksek komisyona rağmen daha kısa sürede ödeme yapanı tercih ederken, nakit sorunu olmayanlar daha az komisyon ile uzun sürelerde ödeme yapan sistemleri tercih edebiliyor" diyor. Ticareti bilmenin de başarıya olan etkisi büyük. Bu konudaki gözlemlerini aktaran Özkara, e-ticarete başlayan her dört işletmeden üçünün devam ettiğini söylüyor ve ekliyor:"Başarısız olan yüzde 25'in ticareti bilmediğini, uygun maliyetli ürün satın alım noktasında sorun yaşadığını görüyoruz."

"Dokunmanın azalacağı bir dünyaya gideceğimizi düşünüyorum" diyen Özkara, her dükkanda farklı bir muhasebe uygulaması, birçok POS cihazı olduğunu, hepsini tek cihaz kullanan yapıya büründürerek –örneğin tabletler- hayatı daha basitleştirmek istediklerini belirtiyor. Kıbrıs ve Azerbaycan'da da hizmet verdiklerini belirten Özkara , global pazarı hedefliyor. 11 binden fazla müşterisi olan IdeaSoft'un hedefi, 2023'te 30 bin işletmeye hizmet vermek.

E-TİCARETİN YÖNÜ

Yurt içi Harcamalar: 207 Milyar TL(%91,4)

Yurt dışından Yapılan Alım: 9,9 milyar TL(%4,4)

Diğer ülkelerin Türkiye'den yaptığı alım: 9,3 milyar TL (4,2)

BİZE ULAŞIN