Gemiyi başarıyla karaya çıkardı


İpek Alpkökin Olgunsoy /INBUSINESS
Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının görülmesinden sadece üç ay önce göreve başlayan Koçtaş Genel Müdürü Devrim Kılıçoğlu, pek çok profesyonelin hayatı boyunca belki de hiç karşılaşmayacağı bir süreçten alnının akıyla çıktı. Zira kurumların pandemi sonrası iş dünyasının geleceğine dair görüşlerinin neredeyse sıfırlandığı bir dönemde, hem yeni pozisyonuna adapte oldu hem de yaşanan Covid-19 kaosunda gemiyi başarıyla karaya çıkarttı.
Bu kriz yönetiminde dikkat çeken unsur ise kolları sıvayıp işe sıfırdan başlaması. Ve sürece tüm pozisyonlardan her bir Koçtaş çalışanını dahil etmesi. Reçete ise aslında basit ama herkesin aklına gelmeyecek bir soruya dayanıyor: "Koçtaş'ı şimdi kursaydık, nasıl yapılandırırdık?"
733 bin civarında işletmenin faaliyet gösterdiği, 931 milyar lira cirosu ve iki milyonun üzerinde çalışanı olan perakende sektörünün, ev geliştirme alanında faaliyetlerini sürdüren Koçtaş, 2020'de pandemiye rağmen 48 yeni mağaza açtı. Koçtaş Fix formatının 2019'da toplam ciro içerisinde yüzde 9 olan payını yüzde 14'e yükseltti. Koçtaş, mağazalaşma sürecinin ivme kazandığı 2020'de, pandeminin etkilerine rağmen toplamda yüzde 10'luk bir büyüme elde etti. Mobil, web ve kiosktan oluşan dijital kanallarında önceki yıla göre yüzde 70 artış yakaladı.
Süreci; "Koronavirüs krizi, pandemi nedeniyle daha önce yaşadığımız hiçbir krize benzemiyor. O sebeple alınacak kararların da farklı olması gerekiyordu" diye anlatan Devrim Kılıçoğlu'nun gerçekten de farklı fikirleri ustaca harmanladığı reçetesi sayesinde Koçtaş, geçen ay itibarıyla ev geliştirme sektöründe en çok mağazası bulunan şirket konumuna yükselmiş durumda.
"2020'ye iyi başlamamıza rağmen, 1,5 ay boyunca tüm mağazalarımızı tamamen kapatmak, sonrasında yavaş yavaş tekrar açmak, alınacak önlemler, sosyal yardımlar, sipariş-stok yönetimi, verimlilik, organizasyon çalışmaları kapsamındaki kararları vermek oldukça zorluydu. Riskler içeren zor kararlardı…" diyen Kılıçoğlu, 'Koçtaş 2.0' adıyla başlattıkları projeleri sonrasında ortaya çıkan 255 fikrin değerlendirilerek bunların 78'inin iş planına alındığını anlatıyor.
2021 'TEKNOLOJİ YILI' OLACAK
Koçtaş'ın son beş yıldır dijital dönüşüm süreci içinde olduğunu anlatan Kılıçoğlu'nun 2021 hedefleri ise net: "Bu yıl tüm yatırımlarımızın yüzde 30'unu dijitale ayırmayı ve dijital kanalda yüzde 75 büyümeyi planlıyoruz." Dijital dönüşüm, insan kaynağı, çoklu kanal yapılanması ve Fix mağaza yayılımı ise 2021'de kurumun yatırım yapmayı sürdüreceği öncelikli alanlar olacak.
Bu senenin mağaza kanallarında müşterilerin; ürün bulunurluğuna daha çok dikkat edeceği, güvenilir markalardan alışveriş yapma isteğinin artacağı, alışverişlerini hızlıca tamamlamak isteyeceği bir yıl olacağına dikkat çeken Kılıçoğlu: "Tüketici deneyimi, ileri veri analitiği, tedarik zinciri, lojistik ağı ve verimlilik çalışmalarının ve yatırımlarının daha da hızlanacağı, bu yatırımlarda geri kalmış markaların ayakta kalamayacağı bir dönem bizi bekliyor" diyor.
2023'E KADAR 600 MAĞAZA
2021 hedefini 100 yeni mağaza olarak belirleyen Koçtaş, 2023'de 600 mağazaya ulaşmayı planlıyor. Hali hazırda toplam 35 ilde; 125 Koçtaş Fix ve 40 büyük formatlı olmak üzere toplam 165 mağazayla hizmet veren kurumun bu büyümede dikkat ettiği bir diğer unsur da yerel istihdam. Kılıçoğlu, "Açmış olduğumuz mağazalarımızda özellikle o bölgenin insan kaynağından faydalanarak yerel çalışan istihdamına katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2023'e geldiğimizde yaklaşık dört bin çalışanımız ile Türkiye'deki evleri güzelleştirmeye devam edeceğiz" diyor.
TEKLİFLERİ DEĞERLENDİRİYOR
Komşu ve Türkiye'ye yakın olan ülkelerden Koçtaş'a yönelik ciddi talepler olduğuna değinen Kılıçoğlu, yurt dışı fırsatlarına da sıcak baktıklarını anlatıyor. "Kısa dönemde ülkemizdeki büyümemiz belirli bir seviyeye geldiğinde yurt dışı imkanlarını da değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca bu yıl içinde e-ticaret aracılığıyla ihracat yapmak planlarımız arasında yer alıyor."
Pandemi kuşkusuz tüketim alışkanlıklarında da farklı değişimlere yol açtı. Pek çok kişi evlerini uzaktan çalışmaya ve uzaktan eğitime göre düzenledi. Evler, ofis ve okullara dönüştü. Ofis mobilyalarında kayda değer büyümeler elde ettiklerini anlatan Kılıçoğlu, evde geçen zaman artınca evin ihtiyaçlarının önceliklendirildiğini gördüklerine değiniyor: "Proje bazlı banyo, mutfak gibi kategoriler öne çıktı. Bu ürün gruplarında yüzde 40 oranında yükseliş oldu. Aynı zamanda el aletleri kategorisi satışlarındaki hareketten de evde tamirat işlerinin arttığını söyleyebiliriz. Bu kategoride de satışlarımız usta alışverişleriyle birlikte yüzde 60 oranında arttı."
Pandemiyle beraber dışarıda kapalı mekanlarda daha az vakit geçirenler artık şehrin yeşil alanlarına yöneldi. Bu nedenle özellikle yaz ve sonbahar dönemlerinde kamp sandalye, bahçe ve balkon mobilyası grubunda oldukça yüksek bir talep yaşandı. "Ofis mobilyası, el aletleri, dış mekan ürünleri şu an online kanalda ve mağazalarımızda en çok tercih edilen ürün gruplarımızı oluşturuyor" diyen Kılıçoğlu, "Hijyen ürünlerinde de ciddi bir artış gözlemledik. Bu kategoride satışlarımız yüzde 70 oranında yükseldi" bilgisini veriyor.
MAHALLELİ OLDULAR
Koçtaş mağazalarının bulunmadığı illere Koçtaş Fix ile giren şirket, mağazalara ulaşamayan müşterilerinin mahallesine giderek komşuları olmuş. "Kurduğumuz güçlü iletişim ile kurumsal kaliteyi, uzmanlığımızı, satış sonrası hizmetlerimizi esnaf sıcaklığı ile müşterilerimizin ayağına taşımış olduk." diyen Kılıçoğlu, "Koçtaş Fix formatımızla, ustaların ve mahalle sakinlerinin temel ihtiyaçlarını yakın mesafede karşılıyoruz. Mağazalarımızda beş bin ürüne ek olarak hızlı sipariş ekranları üzerinden de 60 bin ürünle hizmet sunuyoruz."
Bu durum Koçtaş'ın müşteri portföyünde de değişimi beraberinde getirdi. "Özellikle usta segmenti ve büyük mağazalara gitmek için toplu taşımaya ihtiyaç duyan emekli, ev kadını, mahalledeki esnaf segmentine ulaşabilmemiz için çok kıymetli oldu."
"GENEL MÜDÜR İLE AÇIK KAPI BULUŞMALARI"
Açık ve şeffaf iletişim kapsamında her ay 'Genel Müdür ile Açık Kapı Buluşmaları'nı gerçekleştirdiklerini anlatan Kılıçoğlu, iletişimde açıklığın önemine dikkat çekiyor: "Bu toplantılarda canlı yayında soruları aldık ve yayın esnasında da açık cevaplar paylaştık. İnsan Kaynakları Direktörümüz belirli periyotlarda yöneticilerle bir araya gelerek zor zamanlarda liderlik ve grup koçluğu üzerine görüşmeler gerçekleştiriyor. Uzaktan çalışma nedeniyle beliren ek masrafların karşılanmasına yönelik uzaktan çalışan arkadaşlarımıza 'Pandemi Ödeneği' sağlıyoruz. Mağazalarımızda fiilen çalışan arkadaşlarımıza, hedef gerçekleşmelerinden bağımsız olarak pandemi ek ödemesi yapıyoruz."