Takviye gıda pazarında hızlı büyüme

10:07 - 04.04.2021, Pazar

Belce Örü /INBUSINESS

Geçen yıla damga vuran ve etkisi hala süren pandemi toplumdaki sağlık bilinci artmasını sağlayarak olumlu bir etkiye de neden oldu. Bununla beraber sağlıklı yaşama yönelik kaygı ve endişe de arttı. Dolayısıyla insanlar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek, hastalığa karşı kendilerini korumak için vitaminlere ve besin takviyelerine her zamankinden daha fazla yöneldi. Bu eğilim, koruyucu hekimlik, fonksiyonel tıp ve sağlık alanında bütüncül yaklaşım gibi günümüzün popüler kavramlarıyla birleşince; vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asit gibi besin öğelerini içeren takviye gıda pazarını da her zamankinden daha da cazip kıldı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) verilerine göre sektör 2020'de tutar bazında yüzde 51 büyüdü ve 2 milyar liranın üzerine çıktı.

46,7 MILYON KUTULUK TAKVIYE

İEİS'in paylaştığı bilgiye göre takviye gıda pazarı, geçen yıl ürün bazında yüzde 37 büyüme ile 34,1 milyon kutudan 46,7 milyon kutu seviyesine ulaştı. Sektörün ilk altı aylık büyümesi yüzde 32 olarak gerçekleşirken, pan- deminin daha yoğun yaşandığı 2'nci altı aylık dönem- de bu artış yüzde 42'ye çıktı. Kutu ölçeğinde görülen bu büyüme elbette değer bazında da yaşandı.Sendikanın Başkanı Savaş Malkoç, "Sadece vitamin ve mineralleri ele aldığımızda ilk altı ayda yüzde 36, ikinci altı aylık dönemde ise yüzde 76 artışla pazarın hacmi 600,9 mil- yon liraya ulaştı" diyor. 2020'de takviye gıda pazarın- daki talep artışı, üretimde de etkisini gösterdi. 2019'da takviye gıda pazarında yurt içi üretimin payı 10,7 mil- yon kutuyla yüzde 31 iken, bu oran geçen yıl 16,5 milyon kutuyla yüzde 35'e ulaştı.

BÜYÜME SÜRECEK

Önleyici sağlık bakım ürünlerine artan farkındalık ve pandeminin etkisiyle sektör, uluslararası piyasalarda da Türkiye ile benzer bir yükseliş trendi izliyor. Market Analysis Reports'un tahminleri, pazar büyüklüğünün geçen yıl 132,3 milyar dolar olduğunu ortaya koyuyor ve 2027'de 230,7 milyar dolara ulaşacağını gösteriyor. Çin, Hindistan ve ABD ise takviye gıdaların en çok talep gördüğü ülkeler. Amerikalı yetişkinlerin yüzde 71'i takviye gıda tüketiyor. Avrupa'da da son yıllarda takviye gıda tüketiminde ciddi bir artış var. Araştırma şirketi Euromonitor International'ın verilerine göre Avrupa'nın en büyük pazarları İtalya, Almanya ve Romanya. Türkiye, Bosna-Hersek, Rusya ve Makedonya ise en hızlı büyüyen ve gelecek vaat eden ülkeler. Araştırmalar, takviye gıda tüketimine olan ilgi tüm dün- yada olduğu gibi Türkiye'de de önümüzdeki yıllarda devam edeceğini ortaya koyuyor.
Savaş Malkoç, 2021'de de özellikle aşılamanın yaygınlaşmasına kadar geçen sürede, acil durumlar haricinde hastane ve doktor başvurularının düşük seyretmesi ve halkın bağışıklık sistemini en etkili şekilde koruma refleksiyle, takviye gıda pazarının büyümeyi sürdüreceğini söylüyor.

VİTAMİN DOPİNGİ

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, Covid-19 pandemisi nedeniyle gıda takviyesi kullanımının, uz- manların 2020'ye yönelik beklentilerinin çok ötesinde gerçekleştiğini söylüyor. "Bu artış özellikle D ve C vitaminlerinde üç haneli rakamlarla gerçekleşti, çinko ve beta glukan içeren takviyelerde ortalama yüzde 50'nin üzerinde büyüme rakamlarına ulaşıldı" diyor ve devam ediyor "Yine bu dönemde balık yağı/omega 3 ve kolajen içeren gıda takviyelerinde talep artışları yaşandı." Esen'e göre ağızdan ağza pazarlama, televizyonda dönen reklamları ve internet, gıda takviyesi pazarının büyüme- sinde önemli bir role sahip. Pandemi döneminde her 10 kişiden 9'u Covid-19'a karşı bağışıklığını artırmak için gıda takviyesi kullanmaya başladığını söylüyor ve ekliyor "Önceki dönemlerde kadınlarda anlamlı oranda yüksek olan gıda takviyesi kullanım oranı, aralık sonu itibarıyla kadınlar ve erkekler için eşit hale geldi." Esen'in takviye gıda tüketicisine yönelik bir de uyarısı var: "C, D vitaminleriyle selenyum ve çinkonun bağışıklık sistemine olan olumlu etkileri bilinmekle beraber bunun Covid-19 sürecine ne kadar olumlu katkı yaptığına dair hali- hazırda bilimsel veriye sahip değiliz. Bu yüzden gıda takviyelerini alırken bir uzmana danışmakta yarar var."

BİZE ULAŞIN