Şantiyede topuk sesi...

08:29 - 04.04.2021, Pazar

Hani 'devir değişiyor' derler ya… İşte buna en güzel örnek de erkek egemen olarak bilinen bazı sektörlerde yükselen topuk sesleri. Akademik kariyerinde profesörlük unvanı alarak zirve yapan Yasemin Açık, bununla da yetinmeyip memleketi Elazığ'a yaptığı çimento yatırımıyla bugüne kadarki başarılarını taçlandırdı.

Arzu KURUM / INBUSINESS

Ülkemizde kadınların iş gücüne katılımı henüz hedeflenen seviyede olmasa da şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin duruşları ve bu yöndeki İK politikaları gelecek açısından umut verici. Türkiye'nin önde gelen çok sayıda holdingi yürüttükleri çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ile daha fazla kadının girişimci ekosistemine katılımını destekliyor. Tabii bu tür destekler de iş fikri olup da uygulamaya geçirmekte çekimser kalan kadınları yüreklendiriyor. Üstelik erkek egemen olarak bilinen bazı sektörlerde başarılı kadın girişimcilerimize rastlamak bu cesareti daha da artırıyor.

İşte, geçtiğimiz yıllarda kendi deyimiyle 'Doğu Anadolu'ya Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımlarından' birini gerçekleştiren kendi projesi olan çimento fabrikasını 250 milyon dolarlık yatırım ile memleketi Elazığ'da hayata geçiren Açık, daha çok erkeklerin dünyası olarak görülen inşaat sektöründe bu yıl 13 milyon dolarlık bir yatırıma daha hazırlanıyor. Sürdürülebilir kalkınmanın kadın gücüyle mümkün olduğuna inanan Yasemin Açık, "Şantiyenin de ticaretin de cinsiyeti yok" diyor.

AİLE DESTEĞİ ÖNEMLİ

Peki, Yasemin Açık'ın bu başarı hikayesinin perde arkasında neler var? Beş çocuklu bir ailenin tek kızı olarak dünyaya gelen Açık'ın, babası; Elazığ'da, şeker, lokum, helva imalatı ve satışı yapan, yörede bilinen bir esnaf. 1960'lı yıllardaki koşullar ve Doğu Anadolu'nun ataerkil kültürünün tam tersine ailenin kızlarının eğitimine son derece önem vermesi, Yasemin Açık'ın, en büyük şansı olmuş. Açık, "Bu şans, hayatım boyunca seçimlerimin ve kararlarımın gidişatını belirledi" diyor. O dönemde pek çok arkadaşı sadece 'kız çocuğu' olduğu için eğitim hayatını yarıda bırakmak zorunda kalırken, Açık tüm eğitim hayatı boyunca ailesinden tam destek almış. Ortaokula kadar Elazığ'da eğitim gören Açık, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'ni tamamladıktan sonra, 1991'de araştırma görevlisi olarak girdiği Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda 1999'da doçent, 2005'te ise profesör unvanı aldı. 1997'de bir süre
Nottingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ve Epidemiyoloji Bölümü'nde çalıştı.

YILLARDIR HAYALİYDİ

Hayatı boyunca akademik çalışmalar, STK faaliyetleri ve aile şirketlerinde aktif olarak yer alan Yasemin Açık, bu koşturmacanın içinde, baştan sona kendisine ait ve yine kendisinin kurgulayıp uyguladığı bir proje hayata geçirmenin hayalini kurdu yıllarca. 2011'de şartlar olgunlaştığında, çimento sektörüne girmeye karar verdi. Uygun yer seçimi ve finansal kaynak oluşturma işlemleri de tamamlanınca yatırımı 2014 ila 2016 arasında gerçekleştiren Açık, Elazığ'ı tercih etmesinin nedenini ise şu şekilde açıklıyor: "Doğup büyüdüğüm topraklara vefa borcumu ödemek için Elazığ'ı seçtim. Halkla iç içe olduğum için şehrin sanayi yatırımına, işe, üretmeye ihtiyacı olduğunu da çok net görüyordum."

İş yükü nedeniyle erkek egemen bir sektörde çalışan Açık, fiziki gücün etkisinin olmadığı tüm alanlarda işlerin cinsiyetsiz olduğuna inanıyor. Seza Çimento'nun kuruluş aşamasında neredeyse her gününü şantiyede geçiren Açık, "Beni şantiyede gören işçiler önce çok şaşırdılar ancak sonra alıştılar ve fark ettiler ki şantiyenin de ticaretin de cinsiyeti yok" diyor.

Açık'a göre, tüm sektörlere erkekler ya da kadınlar değil başarı egemen. Zorluklar yaşadığını ancak bu zorlukların sebebinin iş yükü ve kadın olmasıyla ilgili olmadığını düşünen Açık, "Karşılaştığım zorluklar beni yıldırmıyor, daha çok emek vermeme, mücadele etmeme vesile oluyor" yorumunu paylaşıyor. 2014'te, 250 milyon dolarlık yatırımla Seza Çimento tarafından kurulan fabrika, 887 bin metrekare alan üzerine kurulu. Günde 7 bin 500 ton çimento üretimi yapan tesis, bulunduğu bölgede, 500 kişiye direkt istihdam sağlıyor. Çalışanlar, tedarikçiler, tüm diğer paydaş ve aileleri de düşünüldüğünde ise işletme, bölgede yaklaşık 10 bin kişinin hayatına dokunuyor.

ÖZGÜRCE UÇMAK

Yasemin Açık, başarılı kariyerinin yanı sıra gönüllü olarak da çok sayıda STK'da görev alarak işgücüne daha fazla kadının katılımı konusunda girişimlerde bulunuyor.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'na bağlı (TÜRKONFED) İş dünyasında Kadın Komisyonu Başkanlık görevini uzun süre üstlenen Açık, şu anda ise; Fırat Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu ve Elazığ Ekonomi Platformu ve Sağlığı Geliştirme ve Sigara İle Mücadele Derneği'nin Başkanlık görevlerini yürütüyor.

Açık, 2008'de kadın girişimci sayısını artırmak ve kadınların iş dünyasındaki statülerini iyileştirmek amacıyla Elazığ İş Kadınları Derneği'ni kuruyor. Hem iş hayatında hem sosyal sorumluluk alanında kadınların çok yönlü bir şekilde güçlenmesine öncelik verdiğini belirten Açık, amacının; kadının toplumdaki hak ettiği yere getirilmesine katkı sağlamak olduğunu ifade ediyor. Çünkü Açık'a göre, kadının güçlenmesi, hayatının tüm dizginlerini kendi elinde tutması, toplum ve ekonomi için özgürce uçması anlamına geliyor… Açık, ayrıca sürdürülebilir kalkınmanın toplumun yarısını oluşturan kadınların güçlenmesi ve işgücüne katılımı ile gerçekleşebileceğine inanıyor.

BİZE ULAŞIN