Hedef, 60 milyon euro...


Revo CapItal ikinci fonu için şimdiye kadar 53 milyon euro toplamayı başardı. Mart ayında rakamın 60 milyon euro olması bekleniyor. şirket ikinci fonla 3,95 milyon dolarlık yatırım yaptı bile...
Adil Uçar / INBUSINESS
Nazım Salur'un kurucusu olduğu Getir geçen ay tamamlanan ikinci yatırım turunda 128 milyon dolar yatırım aldı. Bu yatırımla birlikte 5,5 yıl içinde 850 milyon dolar değerlemeye ulaştı. Geçen yılın başında gerçekleşen birinci turda Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırımcılarından Michael Moritz, Crankstart aracılığıyla Getir'e yaptığı yatırımı ikinci turda da devam ettirerek Brezilya merkezli Base Partners ile birlikte turun liderliğini yaptı. İlk turda 38 milyon dolar yatırım alan Getir ikinci turda bu rakamı 128 milyon dolara çıkardı.
Getir'deki bu gelişmeler Aralık 2017'de şirkete ortak olan Revo Capital için de önemli bir başarı göstergesi. Şu anda Getir yatırımı dördüncü yılında ve şimdiden şirket beklentilerin üzerinde değerlemelere ulaştı bile. İkinci yatırım turuna da katılan Revo Capital'in kurucu ortağı Cenk Bayrakdar "Getir, unicorn olma yolunda hızla ilerliyor" yorumunu yapıyor.
HEDEF 60 MİLYON EURO
2013'te Cenk Bayrakdar ve Özcan Tahincioğlu tarafından kurulan 'risk sermayesi' (Venture Capital) şirketi olarak kurulan Revo Capital erken aşama şirketlere 1-5 milyon dolar aralığında yatırım yapma stratejisini izliyor. 66 milyon dolarlık ilk fonlarıyla 20 şirkete yatırım yapan Revo Capital Covid-19 pandemisi öncesinde ikinci fon için görüşmelere başlamıştı. Pandeminin getirdiği olumsuz koşullara rağmen Revo Capital ikinci fon için 53 milyon euro toplamayı başardı. Yatırım dönemi martta tamamlanacak. Cenk Bayrakdar, fon için 60 milyon euro hedeflediklerini söylüyor.
İkinci fonun önemli bir özelliği ise kurumsal yatırımcıların çoğunlukta olması. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) 12,5 milyon euro, Avrupa Yatırım Fonu'nun (EIF) desteklediği Türkiye Büyüme ve İnovasyon Fonu (TGIF) 15 milyon euro ve Dünya Bankası kuruluşu IFC'de 15 milyon euro ile fona yatırımcı oldu. Yenilik ise bu sefer Türk şirketlerinin fona dahil olması oldu. EnerjiSa Enerji, Finberg, QNB Finansbank, Yıldız Ventures ikinci fona yatırımcı oldu.
Bu şirketlerin yatırımcı olması ekosistem için de önemli eşik. Zira bugün risk sermayesi şirketlerinin karşılaştığı en önemli sorun 'çıkış' dönemlerinde alıcı bulmanın oldukça zor olması. Melek yatırımcılar, fatura kesmeye başlamamış ya da yeni fatura kesmiş girişimlere yatırım yaparken özel sermaye fonları çok daha büyük şirketlere yatırım yapıyor. Risk sermayesi şirketleri ise 1-10 milyon dolar yatırdıkları şirketi büyüdükten sonra satacak fon bulmakta zorlanıyor. Bu noktada Özyeğinlerin Finberg'i, Ülkerlerin Yıldız Ventures'i ya da Zorluların Vestel Ventures'ı devreye girmesi önemli. İşte bu nedenle ikinci fondaki EnerjiSa ve QNB Finansbank'ın katılımı sektörün geleceği için çok önemli ip uçları veriyor. Bayrakdar "Ne kadar çok ortak yatırım yapılırsa işler o kadar çabuk ilerliyor ve yatırım yapılan şirket o kadar sağlıklı büyüyor" diyor.
PANDEMİ ENGELLEMEDİ
Elbette pandemi döneminde fon toplamak da ayrı bir başarı. Ancak belki de en önemlisi pandeminin en hararetli olduğu dönemlerde Revo Capital'in yatırım yaptığı şirketlere sahip çıkması oldu. Bayrakdar, "Çok hızlı bir şekilde maliyeti düşürücü tedbirler aldık. Şirketlerimizin üç ve altı aylık finansal gereksinimlerini belirledik ve doğrudan şirketlerin içine para koyduk." Bu dönemde birinci fonda acil durumlar için ayırdıkları bütçeden 3,64 milyon doları nakit olarak şirketlere aktarmışlar.
Ayrıca pandemi dönemi boyunca Figopara'nın Finberg, Eczacıbaşı Momentum, Lima Ventures'in yer aldığı pek çok yatırımcıdan 16 milyon doların üzerinde değerleme ile 4,6 milyon dolar yatırım alması ve insan kaynakları yazılımı üreten Peoplise'nin Logo Yazılım'a satılması işlemleri gerçekleştirildi. Bayrakdar "Pandemide fon topladık, çıkış gerçekleştirdik, ikinci tur yatırımları organize ettik ve katıldık... Her tarafımızdan duman çıkıyor aslında" diyor.
İKİ YATIRIM YAPILDI BİLE
Revo Capital ikinci fonuyla yine yaklaşık 15-20 şirkete yatırım yapmayı planlıyor. Toplam tutarı 3,95 milyon dolar olan iki yatırım yapıldı bile: Massive Bio ve CY Vision... Kurucuları Akbank'ın eski CIO'su olan Orkun Oğuz ve Koç Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Profesörlerinden Hakan Ürey'in kurduğu CY vision göstergelerin ya da haritaların arabanın ön camına yansıtılması üzerine yeni bir teknoloji geliştiriyor. Şu anda büyük otomobil üreticileri ile masadalar. Massive Bio ise Selin Kurnaz, Arturo Loaiza-Bonilla ve Çağatay Çulcuoğlu tarafından kurulmuş. Kanser ilacı üreten şirketlere, araştırmalarında kriterlerine uygun hasta eşleştirmesi gerçekleştiriyor. Yapılan yatırımlardan da anlaşılacağı gibi Revo Capital'in ikinci fonu sağlık altyapısı ve hizmeti sağlayan şirketler, KOBİ'lere bulut hizmeti verilen girişimler ve finansal teknoloji şirketlerine ağırlıklı olarak yatırım yapacak.