Beyaz eşyadan fazlası...

04:17 - 02.03.2021, Salı

BSH Grubu'nun küresel doğrudan müşteri kanalları stratejisini oluşturma görevini üstlenen Ayşenur Evcil, BSH'ı tüketicilerin hayatında bir beyaz eşya şirketi olmanın ötesinde konumlamayı hedefliyor.

Nilgün Çavdar / INBUSINESS

Artık ev eşyalarını mobil uygulamalarla kolayca yönetiyoruz. Kahve makinesine de uzaktan talimat vermek mümkün. Siemens'in akıllı ev eşyalarını ve uygulamalarını tanıttığı son reklam filmlerinden birinde Kıvanç Kasabalı, cep telefonundan bakıp, evindeki buzdolabının içinde üç katlı bir pasta görünce "Bugün evlilik yıldönümümüz değil. Doğum günü değil" diye düşünmeye başlıyor.

Kasabalı'nın bir kafede otururken cep telefonundan buzdolabının içini görmesini sağlayan, 'home connect' uygulaması. Aynı uygulamayla, robot süpürgeniz siz yokken evi süpürmeye başlıyor. Fırını istediğiniz zaman isteğiniz programda çalıştırabiliyorsunuz.

BEYAZ EŞYADAN FAZLASI

Ayşegül Evcil, "Şirket olarak dijitalleşme stratejimizin en büyük artısı aslında bu sözünü ettiğiniz şeyler. Artık sadece bir beyaz eşya şirketi olarak bilinmek ve tanınmak istemiyoruz. 'Hardware plus' dediğimiz aslında sunduğumuz beyaz eşyayla birlikte, onu kullananlardan edindiğimiz içgörüyle yenilenen teknolojileri sağlamaya çalışıyoruz" diye anlatıyor.

Evcil, 1 Şubat'a kadar BSH Grubu bünyesinde Bölgesel Dönüşüm Direktörü olarak çalışıyordu. Bu ay itibarıyla üstlendiği yeni görev ile 2019'da dünya genelinde 13,2 milyar euro gelir elde eden BSH Grubu'nun Global 'Direct-to-Consumer' stratejisinin oluşturulması ve hayata geçirilmesi sorumluluğunu üstlendi. Evcil, bu proje kapsamında, BSH'ın küresel ölçekte entegre çoklu kanal stratejisinin belirlenmesini, doğrudan tüketiciye ulaşılan perakende ve e-ticaret yapısının oluşturulmasını ve geliştirilmesini sağlayacak ve doğrudan BSH Global CEO'su Carla Kriwet'e rapor edecek.

Evcil, her şey gibi beyaz eşyaların da akıllandığını anlatıyor. Akıllı cihazlar endüstriyi tamamen değiştirdi ve cihaz üreticilerinin tüketicinin hayatına daha fazla dokunmasını mümkün kıldı. "Akıllı cihazların içerisine yerleştirilen sensörler ve home connect uygulamasıyla cihazlarla ilgili bütün veriyi toplayabiliyoruz."

Tüm bu özelliklerin, tüketicilere katkısı ne olacak? Elektriğin ve elektrikli ev aletlerinin hayatımıza girmesi büyük bir devrimdi. Peki onları uzaktan kumanda etmek öyle mi?

Böyle bir sistem, tüketiciye daha fazla konfor sağlarken, üreticilerin de yeni iş birlikleri ile yeni servisler sunarak iş modellerini geliştirmesine imkan sağlıyor. Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalı ev aletlerinin satış ve satış sonrası bakım, montaj, onarım gibi hizmetlerini sunan BSH gibi üreticiler için bu, bir kere ürün satıp montajını yaptıktan sonra bir daha artık ancak cihaz bozulur ya da bir servis ihtiyacı çıkarsa müşteriyle temas ettikleri bir iş modelinden uzaklaşmak anlamına geliyor. Servis tarafında tüketicilere artık 'remote diagnostic' yani 'uzaktan teşhis' dedikleri bir hizmet veriyorlar. Cihaz bozulmadan da cihaz içinden gelen mesajlarla olası sorunlar tespit edilebiliyor. Eve gidilmeden cihazlara uzaktan bağlanılarak bakım ve tamir işlemleri yapılabiliyor.

Artık sadece cihaz satışından ve servisinden gelir elde etmeyecekler. Yeni iş modelleriyle kurulan ekosistemden, yani işbirliklerinden gelen gelirlerinin önümüzdeki yıllarda artmasını beklediklerini kaydeden Evcil şöyle devam ediyor: "Önümüzdeki yıllarda yeni cihazlarımızın çok büyük bir yüzdesi bu akıllı cihaz platformları üzerinden sağlanıyor olacak dolayısıyla bununla bağlantılı olarak yeni kurguladığımız iş modelleri bizim için önemli bir gelir kaynağı oluşturacak."

LEASING MODELİ

İşbirliklerinden söz etmişken... Kullanıcıların cihazları satın alması da şart değil... Evcil, Hollanda'da hayata geçirdikleri bir uygulamayı örnek veriyor. Beyaz eşyayı satmayıp, müşterilere leasing modeliyle veriyorlar. Evcil, artık tüketicilerin gerçekten kişiselleştirilmiş deneyimler istediklerini söylüyor: "Yani bugün onlar için onlara özel sağlayabileceğiniz herhangi bir ürün, servis, kanal deneyimi tüketiciler için çok kritik ve bunu sağlayamayan markaları gerçekten tercih etmediklerini görüyoruz. Onu anlamanızı, dinlemenizi, duymanızı bunlardan bir anlam çıkarıp boyunca ona göstermenizi istiyor. Gerçekten çok kritik bir dönüşüm görüyoruz."

Tüketiciler, elde ettikleri deneyime bazen ürünlerden bile fazla önem veriyor. Bu da Evcil'in üstlendiği yeni görevi daha da zorlu ve önemli kılan bir başka neden.

BİZE ULAŞIN