adesso Türkiye, Batı Avrupa ve Arap Yarımadası’nı radarına aldı

05:43 - 02.03.2021, Salı

İş dünyasına dijital dönüşümlerinde yol haritası çizen adesso Türkiye, rotasını Batı Avrupa ve Arap Yarımadası'na çevirdi.

Belce Örü / INBUSINESS

Pandemi döneminin iş dünyasına yaptığı uyarı çok netti... İş modellerinizi ne kadar çabuk dijital platformlara uygun hale getirirseniz geleceğe o kadar yaklaşırsınız. Nitekim son bir yılda zorunluluktan doğan ihtiyaçlar listesinin başında şirketlerin dijital alt yapı yatırımları yer aldı. Pandemi öncesinde de büyük holdinglerden küçük işletmelere kadar çoğunluk dijitalleşme sürecinde neler yapılması gerektiğini tartışıyor, yatırım stratejilerini buna göre hazırlıyordu. Almanya menşeili, bilgi ve teknoloji hizmet sağlayıcılarından biri olan adesso'nun Türkiye Genel Müdürü Burak Barı, iş dünyasının dijital dönüşümünde kat ettiği yolu şöyle anlatıyor: "Hem dünyada hem de Türkiye'de şirketlerin önemli bir bölümü 2020'den önce dijital dönüşüm yol haritalarını çizmeye başlamıştı. Fakat pandemiyle beraber geleneksel iş yaklaşımlarında sosyal izolasyonun getirdiği zorluklar görülmeye başlandı. Dünyada ilk kez yaşanan bu küresel zorunluluk da şirketleri bu alanda çok daha hızlı ve atak olmaya itti." Kendisi bu hızlı değişimi ağırlıkla dijital alışveriş ve ödeme sistemleri ya da sadakat uygulamalarıyla ilgili proje taleplerinden ve mevcut uygulama altyapılarındaki modernizasyon ihtiyacının artmasından gözlemlediklerini söylüyor.

TÜRKİYE'NİN ÖZEL KONUMU

adesso Grup bugün beş bin çalışanıyla 10 ülkede faaliyet gösteriyor. 300 kişiyi istihdam eden adesso Türkiye ise grubun en önemli merkezlerinden biri. Burak Barı, genç nüfusu ve her daim yeniliklere açık olması nedeniyle Türkiye'nin dijital dönüşüm potansiyeline dikkat çekiyor. Özellikle de bankacılık sektörü ele alındığında Türkiye'nin diğer ülkelere kıyasla dijitalleşmeyi çok daha fazla içselleştiren, yenilikçi düşüncelerin hüküm sürdüğü bir ekosisteme sahip olduğunu söylüyor. Öngörüsü Türkiye'nin gelecekte de bu özel konumunu koruması, hatta daha da ileri taşıması yönünde. Zira artık sadece genç nüfusu kapsayan dijital çözümlerin yeterli olmayacağı, şirketlerin tüm müşterilerine dijital olarak dokunması gereken bir dönemdeyiz. Barı,"İş yapış modelleri göz önüne alındığında perakende ve bankacılık sektöründe birebir temastan kaçınmak adına hızlı dijital dönüşüm adımları atılıyor" diyor. adesso Türkiye'nin dijital dönüşüme yönelik temas ettiği sektörler sıralandığında da ağırlığın bankacılık, sigortacılık ve FMCG'de olduğu görülüyor. Bu sektörleri perakende ve üretim (özellikle otomotiv) takip ediyor. Burak Barı, 2021'deki öncelikli hedeflerinin yukarıda adı geçen sektörlerde çalışma fırsatı bulamadıkları şirketlerle yeni tecrübeler edinmek olduğunu söylüyor.

39,6 MİLYON TL'LİK İHRACAT

adesso Türkiye şirketlere verdiği danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra 87,3 milyon liralık cirosunun önemli bir kalemini de geliştirdiği yazılım ihracatından elde ediyor. Geçen yıl 39,6 milyon liralık ihracat gerçekleştiren adesso Türkiye aynı zamanda 2018'de grubun ilk Ar-Ge merkezi oldu. Bu merkez öncelikli olarak Türkiye'ye ve Almanya, Avusturya ve İsviçre'nin oluşturduğu DACH bölgesine hizmet veriyor. adesso Türkiye 2015'te faaliyete geçirdiği SmartShore isimli bilgi teknolojisi paylaşım iş modeli sayesinde DACH bölgesinde faaliyet gösteren şirketler için ağırlıklı olarak yazılım ihracatı faaliyeti yürütüyor. SmartShore, adesso'nun, birden fazla ülkede ofisleri olan bir kurum veya şirketle çalıştığında, ürün ve hizmetlerinin tüm o ülkelerde kullanılabilmesine olanak tanıyor.

İLK YARIDA CİRO İKİYE KATLADI

Pandeminin ilk döneminde her şirket belirsiz bir dönem yaşadı. Fakat birçoğu 2020'yi bir önceki yıla göre düşük olan finansallarla kapattı. Burak Barı adesso'nun da bu süreçte iki ayrı faz yaşadıklarını anlatıyor. "Belirsizlik fazında kayıp yaşamadık çünkü projelerimiz uzun vadeliydi, Mayıs ayından sonra ise şirketlerin dijital dönüşüm yatırımları yeniden hızlandı" diyor ve ekliyor "2019'un ilk yarısında 27 milyon lira olan ciromuz, geçen yılın aynı döneminde 40 milyon lirayı aştı." Şirket ayrıca DACH bölgesi dışında, İngiltere merkezli bir finans şirketini de bu dönemde müşteri portföyüne kattı. Barı, Batı Avrupa ve Arap Yarımadası'nı yakın markaja aldıklarını söylüyor. Kendisinin adesso Türkiye'ye yönelik 2021 ve sonrası için hedefi de bu bölgelerde büyüme sağlamak.

BİZE ULAŞIN