Sağlam adımlar...


Belce Örü / INBUSINESS
Dijital müşteri deneyim platformu Insider Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir, pandemiyle bütünleşen 2020 (yüzde 80) hariç, son üç yılda yüzde 100'ün üzerinde büyüme kaydettiklerini anlatıyor. "2021'de eski büyüme oranımızı yakalamak istiyoruz" diyor Çilingir ve devam ediyor: "2022'de ulaşmayı hedeflediğimiz 100 milyon dolar yıllık tekrarlayan gelir bizim için önemli bir mihenk taşı olacak. Bu eşiğe geldikten sonra milyar dolar değerlemeli bir şirket olacağız."
PANDEMİDE YÜZDE 80 BÜYÜME
2012'de Hande Çilingir (37), Serhat Soyuerel (37), Arda Köterin (32), Okan Yedibela (32), Mehmet Sinan Toktay (32) ve Muharrem Derinkök (32) tarafından kurulan Insider, Türkiye'nin bir sonraki unicorn'u olma hedefiyle yoluna emin adımlarla ve büyüyerek devam ediyor. Kişiselleştirme, yapay zeka ve makine öğrenimini birleştirerek müşterileri için pazarlama yazılımı üreten şirket, Türkiye'de geliştirdiği teknolojiyi sınır ötesine taşıyor. Birden fazla kanaldan elde ettiği müşteri verisini birleştirebiliyor, bu verileri yapay zekanın yardımıyla işliyor. Böylece hizmet verdiği şirketlerin hitap ettiği müşterilerinin bir sonraki adımını tahmin ediyor ve alışveriş deneyimlerini kişiselleştirebiliyor. Insider, geçen yılı yüzde 80 büyüme, 50 milyon dolar ciro ve birçok önemli başarıya imza atarak kapattı. Pandemi döneminde Latin Amerika ve ABD'ye açılan şirket; bugün beş kıtada, 25 ülkede, 600 çalışanıyla 800'ü aşkın müşterisine hizmet veriyor. Samsung, Toyota, KFC, Philips,
Estee Lauder, Singapore Airlines, Lenovo'nın yer aldığı global müşteri portföyüne aynı dönemde;
Carrefour, Avon ve Marks&Spencer'ın da aralarında olduğu daha pek çok büyük markayı ekledi. Ayrıca araştırma firması Gartner'ın, çok kanallı pazarlama platformlarına yönelik hazırladığı "Magic Quadrant 2020" raporunda dünyanın en iyi üç markasından biri seçildi.
Aslında Insider, uzun zamandır yurt dışındaki birçok fon ve araştırma şirketiyle medya kuruluşlarının yakın markajında. Zira şirket birçok kez Wired Magazine tarafından "100 Hottest Startups"tan biri olarak listelendi ve Red Herring "Top 100 Europe"u kazandı. Hande Çilingir ise 2014'te "Endeavor Entrepreneur Yılın Girişimcisi" ödülünü aldı. Ayrıca Crunchbase tarafından "ABD dışındaki en iyi kadın CEO'lar" arasında gösterildi.
46 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
Elde ettiği başarı ve kuruluşundan bu yana kat ettiği yol Insider'ın bugüne kadar 46 milyon dolarlık yatırım almasını sağladı. Şirketin yatırım geçmişi de örnek bir start-up hikayesi gibi... A'dan Z'ye kadar tüm aşamalarda girişimcilik ve yatırımcılık ekosisteminin tüm gereklerini yerine getiriyor bu hikayede... "Şu an, aralarında Wamda, 212 ve Sequoia'nın bulunduğu altı yatırımcımız var" diyor Çilingir ve devam ediyor "2012'de başladığımız Insider yolculuğumuz, 2013 ve 2015 arasında Galata Business Angels'ın bize kazandırdığı melek yatırımcılarımızın katkısıyla hızlandı. 2015'te Aslanoba Capital'ın tohum yatırımıyla ise ivmeli sürecimiz devam etti." Nisan 2018'de WhatsApp, Google, Instagram, YouTube, Apple ve daha nice önemli teknoloji şirketinin erken dönem yatırımcılarından olan Sequoia Capital'dan Seri B turunda 11 milyon dolar yatırım alan Insider, Temmuz 2020'de yine Sequoia Capital, Riverwood Capital, Endeavor Catalyst ve Wamda'nın olduğu Seri C yatırım turunu 32 milyon dolar yatırımla kapattı.
Sequoia Capital Partneri Pieter Kemps, Insider'ın sektördeki yarattığı dönüşümü ve şirkete yatırım yapma nedenlerini şu sözlerle açıklıyor: "Daha düşük müşteri edinme maliyetleri, daha yüksek dönüşüm ve müşteri tutma oranları ve büyüme hızı ölçümlerinde Insider'ın etkisi inanılmaz."
Insider'ı bu kadar cazip kılan, şirketlerin potansiyel müşterilerine ulaşmalarını kolaylaştırması. Kullanıcıların satın alma ihtimali, cinsiyeti, gelir seviyesi, eğitim durumu hakkında tahminde bulunuyor. Yani satın alma ihtimallerini ölçüyor. Bunu da yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak yapıyor. Web, mobil, aplikasyon gibi reklam kanallarında kişilerin ilgi alanlarına ve çevrimiçi davranışlarına yönelik içerikler geliştiriyor. Yani hizmet ya da ürün alma ihtimali düşük olan kullanıcılara reklam göstermeyerek site içindeki dönüşüm oranlarını artırıyor. Şirket uzun süredir, reklam kanallarında maliyet optimizasyonunu sağlayan "Öngörüsel Tahminleme" ve "Büyüme Yönetim Platformu" üzerinde çalışıyor. Her coğrafyanın ilk 100 şirketinin online kanallarına entegre olan Insider'ın elde ettiği bilgiler, yazılım ekipleri tarafından işleniyor. Ve müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda nokta atışı yapmak için kullanılıyor.
YURT DIŞINDA BÜYÜYOR
"En büyük motivasyonumuz tüm dünyaya Silikon Vadisi dışından da başarılı teknoloji şirketlerinin çıkabileceğini kanıtlamak" diyen Hande Çilingir, bunun için teknoloji, ekip ve hizmet verdikleri ülkeleri durmaksızın geliştirmeleri gerektiğini söylüyor. Bu işin olmazsa olmazı elbette şirketin gerçekleştirdiği teknoloji yatırımları…"Son yıllarda Ukrayna'daki yazılım ekibimizi büyüttük" diyor Çilingir ve ekliyor "Kullanıcının bir sonraki adımını tahmin edip satın alımları arttıran özelliklerimizle platformumuzu zenginleştirdik." Temmuz ayında aldıkları son yatırımı ise pandemiden etkilenen nakit akışlarını düzenlemek, yeni açıldıkları ülkelerdeki büyüme faaliyetlerini hızlandırılmak ve şirket içindeki kritik pozisyonlara yeni yeteneklerin dahil edilmesi için kullandıklarını söylüyor.
Insider en son 2018'de yapay zeka teknolojilerinin yanı sıra artırılmış ve sanal gerçeklik üzerine çalışan Ukrayna merkezli Infinitesoft'u satın aldı. Çilingir, bu hamlenin tek seferlik olmadığını 2021 ve sonrasında arkasının geleceğini söylüyor. "Dünyanın farklı yerlerinde satın alım yapmak istiyoruz" diyor ve ekliyor "Böylece inorganik büyümemizi hızlandırmayı ve ürünümüzü güçlendirmeyi hedefliyoruz." Insider'ın hedefine yaklaştığı noktada ise yapay zeka alanındaki bilgi birikimlerini sağlık sektöründe kullanmak istediklerini anlatıyor: "İnsanlığa faydalı teknolojilere yatırım yapmak için bilgi birikimimizi sağlık gibi alanlara aktararak ülkemize katkı sağlamayı çok arzuluyoruz."
BLACK FRIDAY ÇILGINLIĞI
İnsanların evlerine kapanması tahmin edildiği gibi e-ticareti olumlu yönde etkiledi. Sektörün en önemli günlerinden biri sayılan 'Black Friday'de Insider'ın tüketici hareketleri üzerine hazırladığı raporu pandemi sürecinde insanların internetten yaptıkları alışverişi kayda değer ölçüde arttırdığını ortaya koyuyor. Bu rapora göre Insider'ın global partnerlerinin gelirlerinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 36,31, Türkiye'de faaliyet gösteren partnerlerinin gelirlerinde ise yüzde 9,63 oranında artış oldu. Insider Kurucu Ortağı ve CEO'su Hande Çilingir, internet sitelerindeki trafiğin ise daha da çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu söylüyor. Çilingir, "Mobil ziyaretlere baktığımızda artış, küresel olarak yüzde 71,90, Türkiye'de ise yüzde 49,23'ü buldu" diyor.